صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

«سیا» چه موضوعی را پیش‌بینی نکرده بود؟

۱۶ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۲:۵۰:۰۱
کد خبر: ۶۹۹۰۷۰
رییس «سیا» ۱۶ بهمن سال ۱۳۵۷ شمسی اعتراف کرد که در ایران شکست خورده‌اند. «مهدی بازرگان» که توسط شورای انقلاب برای نخست‌وزیری دولت موقت انتخاب شده بود، روز ۱۶ بهمن معارفه شد.

- فارس نوشت: در ایران امام (ره) با نشانه‌گیری دقیق، طاغوت را هدف گرفته بود و همه نیرو‌ها را متحد کرده بود. به‌واسطه این اتحاد، دولت هم تشکیل شده بود؛ دولت موقت. «مهدی بازرگان» توسط شورای انقلاب برای نخست‌وزیری دولت موقت انتخاب شده بود و روز ۱۶ بهمن معارفه شد و این ضربه بزرگی بود برای نظام سلطنت و خبر بزرگی بود برای انقلاب.

آن روز در سالن آمفی‌تئاتر مدرسه علوی خبرنگاران رسانه‌های داخلی و خارجی آمده بودند تا معلوم شود مردم کدام دولت را قبول دارند. همان‌جا امام (ره)، بختیار و دولتی را که ادعا داشت قانونی است، خلع سلاح کرد و فرمود: «رژیم سلطنتی پهلوی یک رژیم متکی بر سر نیزه بوده است و قانونی نبوده است‌...، چون ما مجلس را غیرقانونی می‌دانیم و دولت را هم غیرقانونی می‌دانیم و اوضاع کشور را آشفته می‌بینیم، برای این که خاتمه بدهیم به وضع کشور... ما یک دولتی را معرفی می‌کنیم، رئیس‌دولتی را معرفی می‌کنیم موقتاً دولتی تشکیل بدهد که هم به این آشفتگی‌ها خاتمه بدهد، و هم یک مسئله مهمی که مجلس مؤسسان است، انتخابات مجلس مؤسسان را درست کند و مقدمات آن را درست کند و مجلس مؤسسان تأسیس بشود؛ و همین طور انتخابات هم درست بشود و آن‌ها دولت دائمی را انتخاب بکنند و جمهوری اسلامی را رفراندم بگذارد... با این که من اعتقادم این است که دیگر احتیاج به رفراندم نیست و مردم مکرر به جمهوری اسلامی رأی داده‌اند، لکن برای این که بهانه‌ها تمام بشود و شمارش آرا بشود، ما باید آزادانه یک همچو کاری بکنیم تا مردم بدانند، تا همه عالم بدانند که رأی آزاد که مردم می‌دهند به که می‌دهند و به چه رژیمی می‌دهند».

جلسه معارفه نخست‌وزیر دولت موقت با سخنان روشنگر امام (ره) و تأکید بر آرای مردم برای تعیین نظام حکومتی همراه بود

بختیار، حمام خون، کودتا!

در مقابل منطق «رأی و اراده مردم» که امام (ره) مطرح کردند منطق «شاپور بختیار» چه بود؟ گفته بود: «در‌های مذاکره با آیت‌الله خمینی (ره) همچنان باز است. جمهوری اسلامی برای من مجهول است... و اجازه تشکیل دولت موقت را نمی‌دهم»! و بعد چه بگوید خوب است؟ مردم را می‌خواست بترساند و گفت: «اگر به علت تحریکاتی از روی خودخواهی یا ندانم‌کاری و یا هر دلیل دیگری خدای ناخواسته حمام خون به راه بیفتد، امکان وقوع کودتا وجود دارد.»

بختیار در حالی این حرف‌ها را می‌زد که مردم ایران از شهرنشین تهرانی تا مرزنشین عشایر هزارهزار جمع می‌شدند و نامه و پیام و نماینده می‌فرستادند نزد امام (ره) و بیعت می‌کردند با اسلام و بزرگمرد اسلام. دولت بختیار هم که اسمش هنوز دولت سلطنتی بود، تاب نداشت و کارمندانش سر کار نمی‌رفتند به دستور امام (ره). آن‌ها برای اعتصاب و رؤسا و مدیرانش هم دسته‌دسته می‌رفتند پیش امام (ره) و استعفاء می‌دادند.

اقدام امام (ره) برای تعیین دولت موقت، خبری مهم برای انقلاب ایران بود و مشروعیت دولت بختیار را زیر سوال برد

حمایت ملایم از بختیار!

آن روز دیگر خارجی‌ها هم فهمیده بودند در ایران چه خبر است و روزنامه «آسوشیتد پرس» در گزارشی از سست شدن حمایت دولت‌های خارجی از دولت بختیار خبر داد و نوشت: «بخت و اقبال بختیار برای بقای نخست‌وزیری و تلاش برای ابقای سلطنت، روز به روز کمتر می‌شود و سخنگوی وزارت خارجه آمریکا فقط از بختیار حمایتی ملایم کرده است.»

۱۶ بهمن، تظاهرات در شهر‌های مختلف ایران در حمایت از امام (ره) همچنان ادامه داشت

۱۶ بهمن اتفاقات دیگری هم افتاد؛ ۲۲ نماینده مجلس شورای ملی استعفاء دادند و خبر آمد که چند وزارتخانه از جمله وزارت دادگستری و وزارت اقتصاد توسط نیرو‌های ارتش اشغال شده است. در این روز در برخی شهر‌ها همچنان مردم با ارتش درگیر بودند و خبر‌هایی آمد که به سوی مردم تیراندازی شده است. از سوی دیگر در برخی شهر‌ها مردم با گل به استقبال ارتشی‌ها رفتند. نهضت مردم ایران در سخت‌ترین و حساس‌ترین روزهایش بود و ادامه داشت.

یکی از نخستین عکس‌ها از هدیه گل به ارتشی‌ها

در این فیلم بخشی از سخنان امام (ره) درباره منطق قیام و مبارزه ایشان علیه نظام سلطنت را ببینید و بشنوید:

[video src="https://www.mizan.news/wp-content/uploads/2022/01/2964992_147.mp4"]


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *