صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

سیر تا پیاز انتخابات ۱۴۰۰/ از افزایش ۱۵ درصدی صندوق‌ها تا موعد اعلام اسامی داوطلبان پاستور

۱۷ بهمن ۱۳۹۹ - ۰۸:۰۰:۰۱
کد خبر: ۶۹۸۹۰۱
دسته بندی‌: سیاست ، گزارش و تحلیل
اولین انتخابات قرن پیش‌رو، روز جمعه ۲۸ خرداد سال ۱۴۰۰ با برگزاری «سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری»، «ششمین دوره شورا‌های اسلامی شهرو روستا» و ۲ انتخابات میاندوره‌ای شامل «دومین میاندوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری» و «اولین میاندوره‌ای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی» برگزار می‌شود.
- اولین انتخابات قرن پیش‌رو، روز جمعه ۲۸ خرداد سال ۱۴۰۰ با برگزاری «سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری»، «ششمین دوره شورا‌های اسلامی شهرو روستا» و ۲ انتخابات میاندوره‌ای شامل «دومین میاندوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری» و «اولین میاندوره ای یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی» برگزار می‌شود.
 
در انتخابات یازدهمین دوره ریاست جمهوری که ۲۹ اردیبهشت ۹۶ برگزار شد، بیش از ۵۶ میلیون نفر واجد شرایط رأی‌دهی و بیش از یک میلیون نفر رأی اولی در کشور وجود داشت و قاعدتاً این رقم برای انتخابات پیش‌رو افزایش پیدا خواهد کرد. در همین زمینه سید اسماعیل موسوی سخنگوی ستاد انتخابات کشور به میزان می‌گوید «هنوز تعداد دقیق واجدان شرایط رأی‌دهی در انتخابات ۱۴۰۰ نهایی نشده است و مرکز آمار، تعداد نهایی واجدان شرایط رأی‌دهی را به ما اعلام نکرده است». 
 
٢١ اردیبهشت ۱۴۰۰؛ آغاز ثبت‌نام از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری
سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که جزو انتخابات اصلی محسوب می‌شود، هر ۴ سال یکبار برگزار می‌شود و از حساسیت خاصی نزد مردم، مسئولان و سایر احزاب و جریان‌های سیاسی برخوردار است و همواره تنور انتخابات ریاست جمهوری گرمای خاصی نسبت به سایر انتخابات داشته و دارد.

ثبت نام در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری روز ٢١ اردیبهشت ۱۴۰۰ آغاز می‌شود. داوطلبان ۲۰ روز فرصت تبلیغات دارند. براساس زمان بندی تعیین شده، مجموع زمان و فرآیند انتخابات ریاست جمهور ۳۹ روز تعیین شده است. 
 
اسامی نهایی ۵ و ۶ خرداد ۱۴۰۰
بر این اساس پس از تشکیل هیئت اجرایی مرکزی در ۱۱ اسفندماه ۹۹، هیئت‌های اجرایی در تاریخ ۲۱ تا ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۰ با مهلت سه روز، ثبت نام از تاریخ ۲۱ لغایت ۲۵ اردیبهشت ماه با مهلت ۵ روز، انتشار اسامی نهایی ۵ و ۶ خرداد ۱۴۰۰ به مدت ۲ روز، تبلیغات از تاریخ هفت تا ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ به مدت ۲۰ روز در نظر گرفته شده و ۲۷ خرداد ۱۴۰۰ ممنوعیت تبلیغات و ۲۸ این ماه نیز روز اخذ رأی اعلام شده است.
 
ثبت‌نام دو مرحله‌ای از داوطلبان انتخابات ریاست جمهوری
در انتخابات ۱۴۰۰ برعکس دیگر انتخابات‌ها، بخاطر وجود مهمان ناخوانده کرونا، ثبت نام داوطلبان در دو مرحله انجام می‌شود که مرحله اول آن غیر حضوری و توسط نرم‌افزراهای (اپلیکیشن‌) در نظر گرفته شده از سوی ستاد انتخابات کشور انجام می‌شود.
 
همچنین داوطلبان انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا، میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و میان‌دوره‌ای خبرگان رهبری و ریاست جمهوری با استفاده از نرم‌افزار (اپلیکیشن) و از طریق گوشی تلفن همراه می‌توانند فرم پرسشنامه داوطلبی را پر و مدارک خود را ارسال کنند که این بخش، مرحله پیش ثبت نام محسوب می‌شود.

مکان ثبت‌نام داوطلبان
برای تایید نهایی ثبت نام‌ها، داوطلبان انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا باید به بخشداری‌ها، داوطلبان انتخابات میان دوره‌ای مجلس یازدهم و مجلس خبرگان رهبری به فرمانداری‌ها و داوطلبان انتخابات ریاست‌جمهوری نیز باید به وزارت کشور مراجعه کنند.
 
انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری روز جمعه ۲۹ اردیبهشت ۹۶ انجام شده بود و مردم مشارکت ۷۳.۳۳ درصدی را در این انتخابات رقم زده بودند که رشدی ۱۲ درصدی نسبت به انتخابات گذشته داشته است.
 
 
ششمین دوره انتخابات شورا‌های شهر و روستا‌ها
اما انتخابات دیگر سال ۱۴۰۰، مربوط به ششمین دوره انتخابات شورا‌های شهر و روستا‌ها می‌شود که بنا به مصوبه اخیر مجلس بنا شده این انتخابات هر ۴ سال یکبار همزمان با انتخابات ریاست جمهوری برگزار شود. زمان ثبت نام کاندیدا‌های انتخابات شورای شهر ٢٠ اسفند و برای شورای روستا‌ها ١۶ فروردین سال ١۴٠٠خواهد بود.
 
دوره قبلی این انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶ بود که در ۱۴۲ شهر با ۹ هزار و ۷۵۲ شعبه اخذ رأی به‌صورت تمام‌الکترونیکی برگزار شد. در آن دوره از انتخابات ۵۶ میلیون و ۴۱۰ هزار و ۲۳۴ نفر واجد شرایط حضور در انتخابات بودند.
 
سخنگوی ستاد انتخابات کشور درباره تعداد صندوق‌ها رأی در نظر گرفته شده در انتخابات‌ ۱۴۰۰ به میزان می‌گوید این از وظیفه هیئت‌های اجرایی است که تعداد صندوق‌های رأی در شهر‌ها و بخش‌های مختلف را تعیین کنند و هنوز هیئت‌ها به طور کامل تشکیل نشده است.

به گفته وی بخاطر شیوع کرونا امکان افزایش ۱۰ تا ۱۵ درصدی صندوق‌های رأی را داریم تا نسبت به دوره قبل تعداد این صندوق‌ها افزایش یابد و مردم با خیال آسوده‌تری بتوانند رأی دهند.
 
۳۹ هزار و ۵۷۵ کرسی‌ شوراها
تعداد کل کرسی‌های شورا‌های اسلامی شهر و روستا حدود ۳۹ هزار و ۵۷۵ است. از این تعداد ۳۶ هزار و ۸۳۸ روستا دارای شورای اسلامی سه نفره، دو هزار و ۷۴۲ روستا دارای شورای اسلامی پنج نفره، هزار و ۵۹ شهر دارای شورای اسلامی پنج نفره، ۱۳۲ شهر دارای شورای اسلامی هفت نفره، ۳۴ شهر دارای شورای اسلامی ۹ نفره و ۹ شهر دارای شورای اسلامی ۱۱ نفره است. همچنین پنج شهر شورای اسلامی ۱۳ نفره و شهر مشهد شورای اسلامی ۱۵ نفره و شهر تهران شورای اسلامی ۲۱ نفر خواهند داشت.
 
 هزار و ۳۷۹ شهر در کشور وجود دارد که باید در آن‌ها انتخابات برگزار شود. از دوره قبل، ۱۳۰ شهر طبق اجرای قانون تقسیمات کشوری به این شهر‌ها اضافه شده و احتمال دارد در ماه‌های پیش رو شهر‌های دیگری نیز بر همین اساس اضافه شود.
 
۴۰ هزار و ۶۰۲ روستای واجد شرایط داریم که ۳۷ و هزار و ۸۷۴ مورد از آن‌ها دارای شورا هستند. ۳۱۷ تیره عشایر نیز شورا دارند، اما ۲ هزار و ۴۰۱ روستا فاقد شورا هستند که برای همه آن‌ها باید تدابیر خاص اندیشیده شود. بناست انتخابات الکترونیک در ۱۳۹ شهر برگزار شود. ۳۳ هزار صندوق الکترونیک داریم که می‌تواند ۱۰ هزار شعبه اخذ رأی را پوشش دهد.
 
اما موسوی درباره تعداد کرسی‌ها شورا‌ها و شهر و روستا  در انتخابات سال آینده به میزان می‌گوید نزدیک به ۴۰ هزار و روستا داریم که واجد شرایط برگزاری در انتخابات هستند و بیش از ۱۳۷۹ شهر هم داریم که بایستی در آنجا انتخابات برگزار شود. تعداد اعضای شورای روستا‌ها زیر  یک هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۳ نفر عضو شورا و ۲ نفر عضو علی‌البدل دارند و در روستا‌های بالای یک هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت ۵ عضو اصلی و ۳ نفر علی‌البدل خواهند داشت. در شهر‌ها هم وضعیت‌شان، چون جمعیت‌شان زیاد‌تر است از ۵ نفر تا ۲۱ نفر عضو داریم.
 
انتخابات میان دوره‌ای اول مجلس
زمان آغاز ثبت‌نام انتخابات میان دوره‌ای اول مجلس ٨ فروردین روز یکشنبه ۸ فروردین ۱۴۰۰ آغاز و تا ساعت ۱۸ روز شنبه ۱۴ فروردین ۱۴۰۰ (جمعاً به مدت ۷ روز) ادامه می‌یابد.

در انتخابات میاندوره‌ای مجلس شورای اسلامی نمایندگانی جایگزین مرحوم فاطمه رهبر در تهران، مرحوم محمدعلی رمضانی در صومعه سرای استان گیلان می‌شوند و بدین ترتیب در حوزه انتخابیه «تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس» در استان تهران، حوزه انتخابیه «آستانه‌ی اشرفیه» در استان گیلان، حوزه انتخابیه «تفرش، آشتیان و فراهان» در استان مرکزی، حوزه انتخابیه «گچساران و باشت» در استان کهگیلویه و بویراحمد و حوزه انتخابیه «بهار و کبودرآهنگ» در استان همدان نمایندگان مردم انتخاب می‌شوند.

یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی ۲ اسفند ۹۸ برگزار شد و میانگین مشارکت در آن ۴۲.۵۷ درصد اعلام شد. حدود ۲۴ میلیون و ۵۱۲ هزار و ۴۰۴ نفر از مجموع ۵۷ میلیون و ۹۱۸ هزار و ۱۵۹ نفر در انتخابات شرکت کرده بودند. بیشترین درصد مشارکت در استان کهگیلویه و بویراحمد با ۷۱ درصد و کمترین مشارکت هم به استان تهران با ۲۶/۲ درصد مربوط بود.
 
انتخابات میاندوره‌ای دوم مجلس خبرگان رهبری
چهارمین انتخابات سال ۱۴۰۰ نیز مربوط به دومین میاندوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری است که زمان ثبت نام نامزد‌ها از روز ١٣ فروردین ۱۴۰۰ به مدت یک هفته انجام می‌شود. میان‌دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری در چهار حوزه انتخاباتی در کشور برگزار می‌شود.
 
اما موسوی درباره روند انتخابات میاندوره‌ای مجلس خبرگان نیز به میزان می‌گوید در استان‌های تهران و مازندران به طور قطعی انتخابات مجلس خبرگان را برگزار می‌کنیم زیرا دبیرخانه مجلس خبرگان از ما برای برگزاری این انتخابزات درخواست کرده، اما درباره خراسان رضوی و قم هنوز درخواستی نشده است، اگر واصل شود حتما در این استان‌ها نیز انتخابات برگزار می‌کنیم. یک نفر در مازندران و ۳ نفر هم در تهران انتخاب می‌شوند.
 
 
انتخابات نخستین میان‌دوره‌ای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری روز جمعه دوم اسفند همزمان با برگزاری انتخابات مجلس شورای اسلامی در ۶ استان برگزار شد تا طی این انتخابات ۷ نفر با رأی مردم به مجلس خبرگان رهبری راه یابند. از این تعداد سه نفر برای حوزه انتخابیه تهران و در چهار حوزه دیگر هرکدام یک نماینده به این مجلس بفرستند.

آیات عظام سید هاشم بطحایی، نصرالله شاه آبادی،  محمد علی تسخیری، ابراهیم امینی، سید ابوالفضل میرمحمدی، اکبر هاشمی رفسنجانی از تهران، اسدالله ایمانی از استان فارس، حبیب الله مهمان نواز از خراسان شمالی، محمد مومن از قم، سید محمد هاشمی شاهرودی از خراسان رضوی و نورالله طبرسی از مازندران، محمد یزدی و محمد تقی مصباح یزدی از قم و خراسان رضوی از جمله اعضای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری بودند که اخیراً به رحمت ایزدی پیوسته‌اند.

در حوزه انتخابیه استان تهران آیات عظام علی مؤمن‌پور، عباسعلی اختری، غلامرضا مصباحی‌مقدم به مجلس خبرگان راه یافتند. در حوزه انتخابیه استان خراسان رضوی مرحوم آیت‌الله محمدتقی مصباح یزدی، در حوزه انتخابیه استان خراسان شمالی آیت‌الله غلامرضا فیاضی، در حوزه انتخابیه استان فارس آیت‌الله دژکام و در حوزه انتخابیه استان قم آیت‌الله محمد یزدی به مجلس خبرگان رهبری راه یافته بودند.

مرحوم آیت الله محمدتقی مصباح در انتخابات میاندوره‌ای خبرگان در اسفند ۱۳۹۸ از حوزه استان خراسان رضوی نامزد شد و توانست به عنوان نماینده منتخب این استان به مجلس خبرگان راه یابد. مرحوم آیت الله محمد یزدی نیز با شرکت در انتخابات میان دوره‌ای اول خبرگان در اسفند ۹۸ از حوزه استان قم توانست به مجلس خبرگان راه یابد، اما وی نیز درگذشت.
 
حذف اثر انگشت و احراز هویت الکترونیک
سخنگوی ستاد انتخابات کشور درباره تمهیدات بهداشتی اندیشیده شده با توجه به شرایط کرونایی نیز به میزان می‌گوید در پروتکل‌های بهداشتی پیش‌بینی شده است برای انتخابات آتی، حذف اثر انگشت و احراز هویت الکترونیک را مد نظر داریم تا افراد به راحتی قابل شناسایی باشند.
 
برگزاری انتخابات‌های فراوان و مستمر در کشورمان که نشان از جمهوریت نظام دارد، همیشه با استقبال و مشارکت بالای مردمی روبرو بوده است و امید می‌رود سال آینده نیز با رعایت دستورات بهداشتی شاهد حضور چشمگیر و گسترده مردم پای صندوق‌های رأی باشیم.
 

 

انتهای پیام/ 


برچسب ها: خبرگان رهبری

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *