گازرسانی ۹۸ درصدی در کشور/ واردات گاز در سالهای آینده دور از ذهن نیست
مدیر مؤسسه مطالعات انرژی سبحان با بیان اینکه ادامه روند مصرف میتواند ایران را در معرض واردات گاز قرار دهد، گفت: با توجه به پیک تولید گاز در شرایط فعلی باید تمرکز را به سمت مدیریت مصرف انرژی برد.
علی طاهریفرد در گفتوگو با میزان، با اشاره به مصرف گاز در کشور اظهار کرد: مصرف گاز با توسعه شبکه گازرسانی، اُفت میدان پارس جنوبی، راندمان پایین بسیاری از تجهیزات، رشد فزایندهای داشته و در شرایط فعلی امکان افزایش مصرف گاز در سایر بخشهای انرژی بر وجود ندارد.
مدیر مؤسسه مطالعات انرژی سبحان تصریح کرد: کشور در زمینه سوخت مایع در شرایط پایداری قرار دارد و در صورت بهینه سازی و کاهش آلایندگی آن، جایگزین مناسبی برای گاز است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: افزایش مصرف گاز خانگی مشکلات باعث سوخت مورد نیاز در نیروگاههای کشور شده است، این شرایط میتواند به صورت زنجیره وار کشور را با مشکلات فراوانی برای تولید گاز و برق مورد نیاز کند.
به گفته وی کمبود گاز میتواند برنامههای توسعه مواد تولیدات پتروشیمی مانند متانول و اُوره را نیز تحت تاثیر قرار دهد و در بخشی از سال این واحدها با کمبود خوراک مواجه خواهند شد.
کارشناس ارشد انرژی تصریح کرد: تولید گاز به یک میلیارد مترمکعب رسیده که این پیک تولید در سالهای آینده با اُفت مواجه خواهد شد و حتی توسعه سایر فازهای پارس جنوبی به دلیل تاثیر پذیری به سایر فازها امکان افزایش تولید را سخت کرده است.
وی افزود: تولید متانول و اُوره به نوعی صادرات گاز محسوب میشود، در حال حاضر استراتژی روسیه بر پایه صادرات گاز به اروپا است میزان تولید متانول آن کمتر از ۴ میلیون تن است، اما میزان تولید ایران سه برابر روسیه است.
به گفته وی به دلیل توسعه ۶۰ درصدی واحدهای پتروشیمی سبلان، دنا و سیراف توقف آنها اقتصادی نیست.
طاهری فرد با بیان اینکه میزان گاز رسانی در کشور به بالای ۹۸ درصد رسیده است، عنوان کرد: در نظام گاز رسانی کشور همواره بحثهای در خصوص عدالت اجتماعی در حوزه انرژی مطرح میشود و نمیتوان در یک جمله گازرسانی به منابع روستایی را رد کرد اما در صورت تامین نفت سفید میتوان راهکار دیگری ارائه کرد.
این کارشناس حوزه انرژی با اشاره به امکان صادرات گاز ایران به امارت بیان کرد: در حال حاضر خط لوله کرسنت متوقف شده و ۱۰۰ میلیون فوت گاز از ۲۰۰۵ تا ۲۰۲۱ سوخته شده و هنوز ادامه دارد.
وی ادامه داد: نزدیک به ۲۵۰ کیلومتر خط لوله برای انتقال گاز ترش از سلمان، سیری به عسلویه ایجاد شده، اما به دلیل نبود کمپرسور در مدار تلف میشود، اما اگر امکان پالایش آن در عسلویه فراهم شود، میتوان از هدر رفت آن جلوگیری کرد.
طاهری فرد با اشاره نقشه صادرات ایران بیان کرد: با توجه به قیمت بالای گاز ایران به ترکیه احتمال تمدید صادرات گاز به این کشور کم است.
مدیر موسسه مطالعات انرژی سبحان ادامه داد: در خصوص میزان صادرات گاز به کشورهای دیگر میتوانستیم هزینه با سرمایه گذاری زمینه صادرات گاز به کشورهای همسایه را فراهم کنیم، خط لوله صلح برای انتقال به پاکستان نیز همین شرایط را داشت، اما وزارت نفت با توجه به سیاست گذاری خود این روند را تکمیل نکرد.
وی در پایان با بیان اینکه ادامه روند مصرف کشور را به واردکنندگاز تبدیل خواهد کرد، گفت: با توجه به پیک تولید گاز در شرایط فعلی باید تمرکز را به سمت مدیریت مصرف انرژی برد که برای رسیدن به این مهم باید واقعی سازی قیمت، بهینه سازی تجهیزات در صنایع و ایجاد فرهنگ صحیح مصرف زمینه ساز مدیریت مصرف در کشور شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *