با گسلهای اطراف کشور آشنا شوید
مهدی زارع در گفتوگو با میزان گفت: پوسته زمین هیچ مرز جغرافیایی و سیاسی نمیشناسد و بهم پیوسته است.
وی افزود: بسیاری از گسلها در کشور ما واقع شده اند، اما تا خارج از مرزها نیز کشیده شده اند و این امر در سایر نقاط دنیا نیز به همین شکل است.
رییس شاخه زمین شناسی علوم پایه فرهنگستان علوم ادامه داد: اگر حرکتی در بخشی از این گسلها ایجاد شود، ممکن است در دیگر نقاط گسل نیز، تحرکاتی ایجاد شده و زلزلهای رخ دهد.
این عضو پژوهشگاه زلزله شناسی اظهار کرد: به عنوان مثال تصور کنید زلزلهای در یک گسل که در کشور ماست، رخ دهد و کانون زلزله در کشور ما باشد، اما از آنجایی که گسل به خارج از مرزهای ایران نیز کشیده شده است، زلزله و پس لرزههایی در کشور همسایه نیز ایجاد شود.
زارع با اشاره به اینکه فعالیت گسلها دومینو وار است، گفت: چهارم اسفند ماه سال گذشته، زمین لرزهای در قُطور آذربایجان غربی رخ داد و چندساعت بعد نیز، زمین لرزهای در گسل مجاور در روستای باش قلعه ترکیه رخ داد. زمین لرزه اول در ایران خسارتی زیاد نداشت، اما زلزله دوم باعث خرابیهای بسیاری در ترکیه شد.
وی درباره گسلهای اطراف کشور افزود: گسل مکران از بندرجاسک در ایران تا بندر کراچی در پاکستان، گسل عشق آباد از خراسان شمالی در ایران تا عشق آباد در ترکمنستان، گسل آستارا از غرب دریای خزر تا آذربایجان و گسل جوان زاگرس نیز از مریوان در ایران تا کردستان عراق کشیده است؛ بنابراین سراسر کشور ما را گسلهایی فرا گرفته اند که وسعت زیادی دارند و به سایر کشورهای همسایه نیز میرسند.
رییس شاخه زمین شناسی علوم پایه فرهنگستان علوم ادامه داد: اگر قسمتی از گسل تحریک شود و زلزلهای ایجاد شود، ممکن است در امتداد گسل نیز تحرکات بعدی ایجاد شود که باعث رخداد زلزلههای بعدی شده که درباره میزان بزرگی آن نمیتوان اظهار نظر کرد. همچنین برای گسلهای هیچ مرزی بندی وجود ندارد.
این عضو پژوهشگاه زلزله شناسی اظهار کرد: اگر تجرکات دیگری نیز وجود نداشته باشد، به عنوان مثال اگر در مرز کشور ما زلزلهای رخ دهد، ممکن است آثار آن در کشور همسایه نیز دیده شود. همانند زلزله سرپل ذهاب که کانون آن در ایران بود، اما در حلبچه عراق نیز همان زلزله به خاطر نزدیکی خرابیهایی ایجاد کرد.
زارع گفت:فلات ایران دارای گسلهای فعال بسیاری است که در منطقه کشیده شده اند و احتمال رخداد زلزله در آنها وجود دارد.