مسافرآستانه: برگزاری جشنواره کار بسیار سختی بود/پوستر جشنواره تئاتر فجر رونمایی شد
- نشست خبری سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر صبح امروز در محل تالار رودکی شهر تهران و با میزبانی «حسین مسافر آستانه» دبیر این دوره از جشنواره و با حضور اهالی رسانه برگزار شد.
در ابتدای این نشست محسن حسنزاده مدیر روابطعمومی سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر گفت: خوشحالم که توفیق پیدا کردم امروز و در این لحظه در خدمت شما باشم. نمیتوانیم خوشحالی خودم را پنهان کنم که بعد از مدتها که چنین جمعی نداشتیم، این فرصت پیش آمد.
میدانم که بارها از خدا خواستیم که زودتر شر این ویروس از سر مردم کم شود تا باز به زندگی عادی برگردیم باز هم این آرزو را تکرار میکنم تا روزی فارغ از این مسایلی که پشت سر گذاشتیم، عزیزانی که از دست دادیم و... به شرایط قبل از کرونا برگردیم.
در ادامه حسین مسافر آستانه دبیر این رویداد پشت تریبون قرار گرفت و ضمن خیر مقدم به اهالی رسانه گفت: شکی نیست که همه شما میدانید که اهمیت و ضرورت و نقش هنر خاصه تئاتر در جریانهای مختلف زندگی بشری چقدر تاثیرگذار بوده است به ویژه تئاتر که همیشه برای آرامش بخشی به وضعیتهای روحی و روانی نقشی اساسی داشته و در طول تاریخ هرگز از این نقش فاصله نگرفته است. تئاتر از دل جریانی شکل گرفته که هدف آرامش اجتماعی داشته است در وقایع سخت روزگاران گذشته وقتی مردم با بلایا رو به رو بودند این تئاتر بود که دلمردگی، یاس و بسیاری از این فجایع را رفع کرد.
وی افزود: هنرمندان تئاتر و متفکران آن با طرح و برنامههای متعدد برای برگرداندن روحیه و امید و احساس بودن به جامعه وارد میدان شدند و نقش مهمی را ایفا کردند. ما با شرایط سخت و طاقت فرسایی رو به رو هستیم که جهان با آن مواجه است علیرغم اینکه تئاتر نتوانسته اجراهای عمومی مثل گذشته داشته باشد و به التیام روحی و روانی جامعه بپردازد، اما بیکار هم ننشسته بود. هرچند امکان اجرا پیدا نکرده، اما از کار دست نکشیده است. میخواهم از گروههایی بگویم که در این شرایط سخت کار کردند چه روی صحنه رفتند چه وقتی نرفتند دست از تلاش برنداشتند امیدوارانه کار کردند و نقش خود را در ارتباط با مردم ایفا کردند. کم از ایثارگران دیگر رشتهها نداشتند.
مسافر آستانه با تقدیر از مدافعان سلامت عنوان کرد: از مدافعان سلامت تشکر میکنم که مثل زمان جنگ تلاش کردند. به نظرم هنرمندان تئاتر هم در این ایثار شریک هستند، چون خواستند روح و روان مردم را التیام بدهند. این جشنواره از مهمترین فرصتهایی است که حاصل کار خود را ارایه بدهند. از همه عزیزانی که در جشنواره شرکت کردند و به هر دلیلی نتوانستند در بخش نهایی حضور پیدا کنند، تشکر میکنم، چون آنها هم کار کردند. البته شرایط یه ما اجازه نداد در خدمت آنها باشیم و این دلیل بر ضعف آنها نبود ما نتوانستیم شرایط را بسط بدهیم ما این فرصت را مغتنم میشماریم تا برنامهریزیهای اجرا را شاهد باشیم.
وی در ادامه به شرح اطلاعات و آماری از کمیت و کیفیت آثار حاضر در سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر پرداخت که به شرح زیر است:
سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر ۱۱ بخش دارد؛ ۶ بخش اجرایی و ۵ بخش غیر اجرایی.
بخشهای اجرایی شامل: در بخش اجرای آثار نمایشی جشنواره سی و نهم میزبان ۱۰۷ نمایش است.
۴۹ نمایش از تهران (۴۶% آثار) و ۵۸ نمایش از سایر استانها (۵۴% آثار).
تفکیک آثار اجرایی به شرح زیر است:
آثار صحنهای (در دو بخش مسابقه و غیر رقابتی): ۴۸ نمایش تهران ۲۸ نمایش (۵۸%آثار) سایر استانها ۲۰ نمایش (۴۲%آثار)
آثار خیابانی (در دو بخش مسابقه و سرباز انقلاب): ۳۹ نمایش تهران ۸ نمایش (۲۱%آثار) سایر استانها ۳۱ نمایش (۷۹% آثار
آثار دیگر گونههای اجرایی: ۱۰ نمایش تهران ۹ نمایش (۹۰%آثار) سایر استانها ۱ نمایش (۱۰% آثار)
آثار رادیوتئاتر: ۱۰ نمایش تهران ۴ نمایش (۴۰% آثار) سایر استانها ۶ نمایش (۶۰% آثار)
همچنین در ادامه این مراسم توسط مرضیه پوراکبری همسر شهید مدافع سلامت شهید دکتر غلامرضا فخری، حجت الاسلام و المسلمین محمدمهدی بهداروند مشاور دبیر جشنواره و قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی از پوستر و سی و نهمین جشنواره تئاتر فجر رونمایی شد.
حسین مسافر آستانه در ادامه افزود: امیدوارم فرصت بهرهبرداری فراهم شود و شاهد شیوع بیشتر کرونا نباشیم و بتوانیم شاهد زحمات همه عزیزانی باشیم که در طول سال گذشته تا کنون آثار ارزشمندی تولید کردند، ولی این جشنواره است و ظرفیت محدودی دارد؛ بنابراین تعدادی از آثار پذیرفته میشوند همه آنهایی که به این جشنواره نیامدند به این معنا نیست که کارهای آنها قابل توجه نبوده، ولی در این رقابت فشرده تعدادی انتخاب شدند که در روزهای آینده شاهد اجراهای آنها در صحنههای مختلف خواهیم بود.
دبیر این رویداد گفت: ما در شرایط سختی هستیم تجربه برگزاری دورههای گذشته چندان در این دوره برای ما کاربرد نداشت همه چیز را انگار برای اولین بار تجربه میکنیم من و همکارانم در ستاد سابقه طولانی در برگزاری جشنواره داشتیم، ولی این دوره از هر نظر دوره سخت و غیرقابل پیشبینی بود. آن اول این گمان نمیرفت که اینقدر کار سختی داریم. تطبیق جشنواره با شرایط فعلی از کارهای سخت بود وقتی حضور آثار شهرستانی و تعداد آثار آنها را دیدیم که بیش از دورههای گذشته است خیلی خوشحال شدیم و از طرفی فکر کردن به این موضوع به دلیل رفت و آمد و اسکان دادن آنها سخت بود. وقتی قرار بر این شد اجزای فیزیکی داشته باشند، تازه آغاز سختیهای ما بود.
مسافر آستانه در ادامه توضیح داد: ما در هر بخشی تلاشمان این بود که در انتخاب آثار و داوری یکی از افراد موثر در سایر استانها را همراه مان داشته باشیم توجه به هنرمندان استانها نگاه ما بوده است. بنا را بر این نگذاریم که هر کسی که میخواهد در تئاتر دیده شود باید به تهران بیاید. باید شهرستان را ببینیم نه یا یک نگاه تخفیف یافته بلکه یا نگاهی سختگیرانه. آنها پتانسیلهای خوبی در حوزه تئاتر دارند.
وی با اشاره به بزرگداشتهای دوره سی و نهم جشنواره بیان کرد: در مراسم اختتامیه از اختر تاجیک که از عکاسان قدیمی تئاتر است و از همایون علی آبادی از اصحاب نقد تجلیل خواهیم کرد. بهرام ابراهیمی از بازیگران قدیمی تئاتر و تلویزیون نیز مورد تجلیل قرار خواهد گرفت. همچنین جمشید داور پناه از هنرمندان خراسان شمالی هم مورد تقدیر قرار میگیرد.