صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

نقش آمریکا در رقم خوردن بدترین بحران انسانی جهان

۳۰ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۲:۱۵:۰۱
کد خبر: ۶۹۵۴۶۶
بررسی روند سیاست آمریکا در قبال یمن و رویکرد دو دولت پیشین این کشور، نشان می دهد نمی توان به وعده جو بایدن برای پایان حمایت از متجاوزان به این کشور امیدوار بود.
بحران بشردوستانه یمن ارتباط مستقیمی با تاثیر شرکت‌های تسلیحاتی بر سیاست خارجی آمریکا دارد.
 
به گزارش «truthout»، یمن از سال ۲۰۱۵ تاکنون تحت بمباران و محاصره ائتلاف سعودی به هدایت عربستان بوده که ده‌ها هزار یمنی را به کشتن داده و این کشور را ویران کرده است.
 
یمن به اذعان سازمان ملل، بدترین وضعیت بشردوستانه جهان را از سر می‌گذراند؛ نیمی از مردم این کشور در قحطی به سر می‌برند، بدترین شیوع بیماری وبا در تاریخ، در این کشور در جریان است و از هر ۴ آزمایش کرونا در این کشور یک مورد مثبت اعلام می‌شود.
 
«جو بایدن»، رییس جمهور آمریکا که معاون «باراک اوباما»، رییس جمهور حامی عربستان در حمله به یمن در سال ۲۰۱۵ بود، به صورت مبهم وعده داده است که حمایت آمریکا از این جنگ را پایان دهد.
 
با وجود این باید با دیده تردید به وعده بایدن نگریست؛ زیرا شرکت‌های تولید کننده سلاح در آمریکا مانند «ریتون»، علاقه زیادی به ادامه جنگ دارند و از قدرت قابل توجهی در «واشنگتن» نیز برخوردارند.
 
ضمن اینکه بعید به نظر می‌رسد دولت آمریکا جنگی را بدون درگیری پایان دهد.
 
آمریکا در جنگ علیه یمن که از زمان ریاست جمهوری اوباما آغاز شده، از طریق فروش اسلحه به عربستان و شرکایش درگیر بوده است؛ سلاح‌هایی که عمدتا برای هدف قرار دادن و کشتن یمنی‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ این منطق خونبار نیروی محرکه آمریکا در جنگ تقریبا شش ساله علیه یمن بوده است.
 
«ریتون»، دومین تولیدکننده اسلحه بزرگ جهان از بزرگترین تامین کننده‌های سلاح‌های مورد نیاز عربستان است.
 
این شرکت که به دلیل روابط نزدیکی با عربستان از سایر رقبایش متمایز است، پس از آغاز جنگ یمن شاهد رشد قابل توجه بهای سهام خود بوده است.
 
در حالی که رشته‌های بی شماری ریتون را به عربستان متصل و منافع مالی آن در ادامه جنگ را آشکار می‌کند، این شرکت خود را نیرویی بی طرف می‌داند که صرفا سیاست خارجی آمریکا را اجرا می‌کند.
 
البته استدلال این شرکت و سایر شرکت‌های تامین کننده تسلیحات جنگ یمن با هدف توجیه ثروت خون آلودشان، به دلیل تشدید انتقاد‌هاست.
واقعیت این است که وضعیت اسفبار یمن را به راحتی می‌توان به شرکت‌های تولیدکننده تسلیحات در آمریکا مرتبط دانست که براساس محاسبات استراتژیک دولت در جهت تامین حداکثر منافع سود این شرکت‌ها در نقاط مختلف جهان حرکت و اقدام می‌کنند؛ البته آمریکا اهدافی دیگر مانند حفظ موقعیت خود در تنگه «باب المندب» را نیز دنبال می‌کند.
 
ادعای بیطرفی ریتون و سایر شرکت‌های تولیدکننده اسلحه در جنگ یمن نیز به راحتی با لابیگری صریح مقام‌های دولتی و خصوصی قابل مشاهده است.
 
توجه به این نکته نیز لازم است که در دولت‌های ترامپ و اوباما، برترین لابیست‌های ریتون مقام وزارت دفاع را بر عهده داشتند.
 
گذشته از «ویلیام لین» و «مارک اسپر»، وزرای دفاع اوباما و ترامپ، بایدن نیز در مسیر این سنت حرکت کرده و «لوید آستین» از اعضای هیئت مدیره ریتون را به عنوان وزیر دفاع انتخاب کرده است.
 
اگرچه ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود تلاش کرد تا مسئولیت بحران یمن را متوجه اوباما بداند، اما وضعیت این کشور در چهار سال اخیر به دلیل گسترش فروش تسلیحات آمریکا به عربستان و امارات بدتر شد.
 
البته باید توجه داشت که هر دو دولت اوباما و ترامپ مقصر اصلی جنایت‌های علیه مردم یمن هستند و غیر از ریتون، شرکت‌های تسلیحاتی و پیمانکاران دفاعی دیگری مانند «لاکهید مارتین»، «مک کئون»، «ADI» و «مارتین و نورثروب گرامن» دیگر شرکت‌های تامین کننده تسلیحات عربستان در جنگ یمن هستند که نقشی اساسی در تعیین سیاست‌های واشنگتن در قبال یمن دارند؛ همچنین مک کئون را می‌توان نماینده تام و تمام دولت عربستان نیز دانست.
 
اگرچه بایدن از تغییر رویکرد در مورد یمن خبر می‌دهد، اما درهم آمیختگی شرکت‌های تولیدکننده اسلحه با دولت آمریکا از طرق مختلفی مانند سهام دار بودن مقام‌های آمریکایی در این شرکت ها، سبب می‌شود تردید عمده‌ای در مورد این وعده وجود داشته باشد.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *