صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

قالیباف: نباید به مجلس تهمت ناروا زد/ آنقدر ناشی نیستیم نرخ ارز را تعیین کنیم/مشکل کشور درآمد نیست، هزینه است

۰۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۱:۵۹
کد خبر: ۶۹۵۳۳۷
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
رئیس مجلس شورای اسلامی در آئین تجلیل از پژوهشگران برتر مرکز پژوهش‍های مجلس با اشاره به برخی از اظهارات نسنجیده در زمینه تعیین نرخ ارز از سوی مجلس گفت:ما آنقدر ناشی و نادان به اقتصاد نیستیم که نرخ ارز را تعیین کنیم. هیچ کس قادر نیست نرخ ارز را تعیین کند. نرخ ارز نتیجه اقدامات مدیریتی ما در کف بازار است، لذا ما محکم ایستاده‌ایم که سیاست‌های ارزی را اعمال کنیم تا هر دولتی که آمد از این سیاست ارزی خارج نشود. نباید به مجلس تهمت ناروا زد.

- محمدباقر قالیباف در آئین تجلیل از پژوهشگران برتر مرکز پژوهش‍های مجلس گفت: اینجا یک مرکز علمی تشکیلاتی است همه ما باید وظیفه‌شناسی کنیم، در مسیر خودمان حرکت کنیم.

رئیس مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ما باید در جهت سیاست‌های کلی نظام که مجلس را مکلف کرده آغاز و شروع هر قانون گذاری از شرع مقدس باشد، حرکت کنیم. برای تحقیقات بنیادی نیازمند تحقیقات مجلس هستیم و دفتر مرکز پژوهش‌ها به موضوعات کاربردی متمرکز است.

قالیباف با اشاره به چالش‌ها و اشکالات در زمینه‌های معطوف به حکمرانی در کشور بیان داشت: عزیزانی در این برنامه به برخی از موارد اشاراتی داشتند و اذعان کردند که جای علم در پیشانی سیاست ورزی ما خالی است و اثر خود را نگذاشته است که بنده می‌خواهم بگویم در این زمینه یک اشکالی فراتر از اینها وجود دارد و آن این است که یک سیستم بروکراسی از یکصد سال پیش برای ما به ارث رسیده است که این سیستم قرار است نظام اداری و اعتباری ما را اداره کند؛ این سیستم نه در اختیار سیساتمداران ماست و نه در اختیار حوزه علم، یعنی اگر ما در موضوعی به تصمیم درست و روشنی می رسیم و یک چیزی را مصوب می کنیم و وارد اجرای آن می شویم،آن سیستم اداری و اجرایی  - که برای مردم به مانند غل و زنجیر است و به حق مردم از از آن می نالند -  باعث می شود تا آن تصمیم به صورت ناقص و بعضا اصلا اجرایی نشود و مصداق روشن آن گزارش های مرکز پژوهش های مجلس در زمینه برنامه سوم تا ششم توسعه است که اگر به آن نگاه بیندازیم می‌بنیم که خروجی آن چه هست؟ آن کارنامهاین نظام ادرای و اجرایی است . آن کارنامه سوءمدیریت در بخش های مختلف در کشور است البته ما در جاهایی به صورت پانسیونی بعضی جاها را می بینیم که به خاطر مدیریت درست وبرنامه ریزی در یک مجموعه محدود کارهای خوبی به نمایش گذاشته اند و آنها را می توانیم ببینیم .

وی با اشاره به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس در زمینه تحول در بخش‌های عمومی از منظر اقتصادی که طی سال‌های ۹۴ و ۹۵ تهیه شد، گفت: در این گزارش حرف‌های خوبی و جدیدی مطرح شد، اما ما هیچ جا ندیدیم که گزارش این مرکز - حداقل تا امروز - آثاری حتی در درون مجلس و در حوزه قانون‌گذاری داشته باشد. امروز عزیزی درباره مسائل زیربنایی اشاره‌ای داشتند آنهم به بخش تمرکزگرایی و سیستم نیمه متمرکز که این مبحث یکی از مباحث مهم و کلیدی در حوزه کشورداری ماست.
 
قالیباف با بیان اینکه مرکز پژوهش‌های مجلس باید به یک سوال مهم پاسخ دهد، بیان داشت: مرکز پژوهش‌های مجلس باید برای خود تعیین تکلیف کند و آن این است که رسالت ما در مرکز پژوهش‌ها چیست؟ بنده زمانی آسیب شناسی نظام اداری خودمان را دنبال می‌کردم و می‌دیدیم که اشکالات ما از جایی شروع می‌شود که مجموعه‌ای که رسالتی برای آن تعریف شده از رسالتش خارج می‌شود، این مجموعه در ادامه نه تنها کارش به زمین می‌ماند که از خاصیت هم خالی می‌شود. بنابراین، چون آن مجوعه از رسالت خودش خارج شده در ادامه می‌رود و در کار مجموعه‌ای دیگر دخالت و مزاحمت ایجاد می‌کند در حالی که فعالیتی ذیل آن مجموعه بی صاحب مانده است و جالب است که آن مجموعه دست آخر مجبور می‌شود که یک مجموعه‌ای دیگر به اسم دیگری را در سیستم ایجاد کند که آن مجموعه بیاید کار و فعالیت مجموعه اول را انجام دهد لذا نتیجه آن این است که ما امروز یک نظام آشفته‌ای در این نظام بروکراسی خودمان داریم و انقدر متورم شده‌ایم که امروز می‌بینیم قریب به ۹۰ درصد درآمد کشور برای هزینه جاری همه این سیستم‌هایی که جز معضلات برای جامعه کار دیگری ندارند، هزینه می‌شود.
 
وی با تاکید بر اینکه مجلس باید در رأس امور، سیاستگذار و ریل گذار باشد تا بتواند هم برنامه بدهد و هم نظارت کند، گفت: باید مشخص شود که مرکز پژوهش‌ها چه رسالتی دارد چرا که مرکز تنها متعلق به مجلس نیست و گنجینه‌ای برای تحول در چالش و اشکال اساسی کشور است.

قالیباف با بیان اینکه دو رویکرد برای مرکز پژوهش‌ها قابل تصور است، ادامه داد: یک رویکرد می‌تواند کارگزار پیرو باشد یعنی آنچه که تاکنون صورت گرفته و رویکرد دیگر می‌تواند کارفرمای پیش‌رو باشد که به نظر بنده باید رویکرد دوم برای مرکز پژوهش‌های مجلس اتخاذ شود.

وی ادامه داد: نمی‌توانیم بگوییم برای کشور ۱۰ اولویت داریم و در سطح مجلس و مرکز پژوهش‌ها، در خلال مسیر ریل گذاری، متمرکز به موضوعاتی باشیم که صرفا گره‌های خرد و ریز را منفعلانه دنبال و حل کنیم، این مسیر باید اصلاح شود و انباشت گره‌ها از تصمیم‌ها را باز کنیم، چرا که انواع موانع بر سر راه مردم از جمله در حوزه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و محیط زیست وجود دارد و باید غل و زنجیر را از خود باز کنیم.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی یکی از مضوعاتی که می تواند فضای ضعف و سوءمدیریت در کشور را بشکند توجه به بودجه سالیانه است، اظهارداشت:  انضباط در بودجه رعایت نشده است. این روز‌ها برخی می‌گویند مجلس نرخ ارز را تعیین کرد، ما آنقدر ناشی و نادان به اقتصاد نیستیم که نرخ ارز را تعیین کنیم. هیچ کس قادر نیست نرخ ارز را تعیین کند. نرخ ارز نتیجه اقدامات مدیریتی ما در کف بازار است، لذا ما محکم ایستاده‌ایم که سیاست‌های ارزی را اعمال کنیم تا هر دولتی که آمد از این سیاست ارزی خارج نشود. نباید به مجلس تهمت ناروا زد. ما می‌گوییم تفاوت نرخ تسعیر ارز با نرخ آزاد که حجم بسیار زیادی است به حدی که بیشتر از بودجه جاری است، کجا خرج می‌شود؟ اکنون ناراحت همین موضوع هستند.

وی با بیان اینکه حتی گفته می‌شود مجلس سقف درآمد نفتی را بسته است، بیان داشت: این در حالی که این چنین نیست هرچقدر می‌خواهند این سقف را بالا ببرند، ولی باید واقع بینانه به شرایط نگاه کنیم، در شرایط سخت کنونی تحقق فروش روزانه ۱.۵ میلیون بشکه نفت ممکن است و اگر بیشتر تحقق پیدا کند مهم است که بدانیم این درآمد نفتی کجا خرج می‌شود آیا منجر می‌شود به این که دولت چاق و هزینه‌ها بالاتر رود.

قالیباف با اشاره به برخی جزئیات لایحه بودجه ۱۴۰۰، گفت: در بودجه‌ای که دولت ارائه کرده است هزینه‌ها به نسبت سال گذشته ۴۶ درصد افزایش یافته، در مقابل میزان افزایش درآمد ۱۰ درصد بوده است که این یعنی ۳۶ درصد گپ ایجاد شده است در واقع قرار است در جیب مردم برداشته شود از این رو اعتقاد داریم سیاست‌های مالی غلط دولت در سیاست پولی اثرگذار بوده و تورم را بالاتر می‌برد.
 
قالیباف با بیان اینکه برخی می‌گویند ما به فکر معیشت مردم هستیم، تاکید کرد: این سوال وجود دارد که چرا با ارز ۴۲۰۰ تومانی که قرار بود قیمت‌ها ارزان شود، تا اینکه کالا‌های اساسی را در اختیار مردم قرار دهند، اما مشاهده کرده‌ایم که نرخ ارز همچنان بالا می‌رود و قیمت‌ها هم افزایش می‌یابد و این به گونه‌ای است که با بالا رفتن نرخ ارز اقلام اساسی همچون تخم‌مرغ و کالا‌های دیگر قیمت دوچندانی پیدا می‌کنند. اگر به اعداد و ارقام نگاهی بیاندازیم چند ده میلیارد دلار رفته است و می‌خواهم بگویم تا مهرماه سال ۱۴۰۰ به طور دقیق با همین شرایط سخت ارزی ۴.۲ میلیارد دلار به نهاده‌های دامی اختصاص یافته است پس مرغ باید با احتساب سالن اجاره‌ای مرغداری، دارو، واکسن، و همه این مسائل، کیلویی حدود ۱۰ هزار تومان یعنی باید یک و نیم دلار باشد، اما مرغ را در حال حاضر کیلویی ۲۵ هزار تومان به مردم می‌دهید، این سوال وجود دارد که مابه‌التفاوت این ارز کجا رفته است؟

وی تأکید کرد: ما حتماً باید در بودجه سال آینده تفکیک کنیم و سیاستی را برای این کار مشخص خواهیم کرد؛ بنابراین مجلس شورای اسلامی تعیین می‌کند یارانه را ابتدای زنجیره به مردم بدهد یا اینکه آن را در انتهای زنجیره در اختیار مردم بگذارید؛ این موضوع را مشورت گرفته‌ایم و البته مشخص هم هست.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: حرفمان این است که وقتی سیاست دولت بر این بوده که مردم رونق اقتصادی را به گونه‌ای ببینند که دیگر ۴۵ هزار تومان را طلب نکنند و این آرزوی ما است، ولی این وعده دولت تحقق پیدا نکرده، ما در مجلس پای این ایستاده‌ایم. حالا که این موضوع محقق نشده و قیمت مرغ گرانتر شده است. مابه‌التفاوت ارز مال مردم است؛ بنابراین اجازه نمی‌دهیم که دولت آن را خرج شرکت‌های دولتی کند و تا ۶۰ میلیارد در این زمینه به این شرکت‌ها کمک شود و البته خدماتی را که تولید می‌کنند نیز گرانتر برای دولت تمام شود لذا ما جلوی این را می‌گیریم پس اگر این گران شد باید یارانه هم افزایش پیدا کند.

وی ادامه داد: من نمی‌خواهم آمار و ارقام بدهم، اما مابه‌التفاوت ارزی که در این زمینه مشاهده می‌شود حدود ۸۰ هزار میلیارد است، پس این مبلغ باید به جیب مردم برود تا مشکلات آن‌ها مرتفع شود و مجلس مصمم است این کار انجام شود، البته با رویکرد توانمندسازی، توجه به سلامت، معیشت، محرومیت زدایی و تولید و اشتغال این کار باید انجام شود.

قالیباف تاکید کرد:باید مشخص شود که چه میزان ارز برای تولید و اشتغال از صندوق توسعه ارزی و با اجازه مقام معظم رهبری به دولت اختصاص یافته است. اشتغال این نیست که بگوییم پول دادیم و شورای اشتغال درست کردیم یا اینکه گفته شود یک میلیون شغل ایجاد شده چرا که ما درِ هر خانه‌ای را که می‌زنیم، می‌گویند موضوع ایجاد اشتغال محقق نشده است.مشکل کشور درآمد نیست، مشکل کشور هزینه است و این جایی است که ما باید به آن توجه کنیم. اختصاص ۱۰۰ میلیارد دلار اثری در تولید و اشتغال ندارد، این جایی است که باید به آن توجه کرد.

وی با بیان اینکه در مسائل سیاسی با دولت اختلاف دیدگاه وجود دارد، گفت: بنده در جلسات مختلف گفته‌ام که مجلس برای حل مشکلات اقتصادی تمام قد در خدمت دولت قدم برمی‌دارد، بحث‌های سیاسی در این تصمیمات اثری ندارد و برای حل مشکلات مردم به دولت کمک خواهیم کرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی تأکید کرد: مجلس شورای اسلامی قانون را تصویب می‌کند و اجرا کردن آن نیز با دولت است، به همین دلیل بوده که مصوبات دولت به هیأت تطبیق مجلس ابلاغ و پس از آن اجرایی می‌شود ضمن اینکه نظارت و ارزیابی هم با مجلس شورای اسلامی است لذا برای خدمت به مردم با همه وجود گام برخواهیم داشت.

تکمیل می‌شود ...



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *