صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

اُفت و خیز قیمت دلار توجیه اقتصادی ندارد/ بی‌تأثیری FATF در تغییرات نرخ ارز

۰۳ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۰:۰۰:۰۱
کد خبر: ۶۹۴۷۷۳
دسته بندی‌: اقتصاد ، اقتصاد ایران
کارشناس مسائل اقتصادی معتقد است روند افزایش قیمت ارز در یکسال گذشته و کاهش آن در مدت اخیر طبیعی نبوده و توجیه اقتصادی ندارد.

مسعود براتی در گفت‌وگو با میزان، در خصوص وضعیت بازار ارز و عوامل مؤثر در کاهش نرخ ارز، اظهار کرد: آنچه که از شواهد مشخص است دلیل روند نزولی قیمت دلار در روز‌های اخیر تحولات خارجی است.

وی افزود: می توان گفت که این تغییرات از جنس متغیرات روانی است که در انتظارات اثر می‌گذارد.

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: از روزی که کنگره آمریکا به طور قطعی ریاست جمهوری بایدن را تأیید کرد نرخ ارز روند نزولی به خود گرفته است و احتمالاً این فرایند تا مستقر شدن بایدن ادامه دارد.

حجم تغییرات رخ داده در مدت اخیر طبیعی نیست

براتی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه روند کاهش نرخ ارز اتفاق طبیعی است یا خیر، عنوان کرد: به نظر می‌رسد این روند خیلی طبیعی نیست البته تغییر سیاست‌های آمریکا در قبال ایران حتماً در فضای اقتصاد ایران اثرگذار است، اما به نظر می‌رسد حجم تغییراتی که در مدت اخیر در حال رخ دادن است عادی نیست.

وی در ادامه تأکید کرد: البته در این قضیه روند افزایش قیمت ارز در یکسال اخیر نیز پدیده عادی و طبیعی نبوده چرا که نرخ دلار از اواخر سال گذشته از حوالی ۱۴ تا ۱۵ هزار تومان به نقطه ۳۰ هزار تومان رسید و دو برابر شد در صورتی که امسال از لحاظ درآمد ارزی از محل دور زدن تحریم‌ها، فروش نفت، فرآورده‌های پتروشیمی و صادرات غیرنفتی کشور در وضعیت بهتری بوده است.

کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به وضعیت درآمد ارزی کشور در یکسال اخیر، گفت: طبیعتاً اگر نرخ ارز با توجه به درآمد‌های ارزی روند کاهشی پیدا نمی‌کرد حداقل با توجه به شرایط انتظار ثبات نرخ ارز در یکسال اخیر وجود داشت.

متغیر‌های بازار ارز متغیر‌های صرفاً طبیعی نیستند و در این قضیه اراده‌هایی وجود دارد که سیاست‌های جدید آمریکا را برای مردم ایران ملموس کند و کاری کند که مردم آینده خوبی را با تیم جدید آمریکا احساس کنند

براتی معتقد است متغیر‌های بازار ارز متغیر‌های صرفاً طبیعی نیستند و در این قضیه اراده‌هایی وجود دارد که سیاست‌های جدید آمریکا را برای مردم ایران ملموس کند و کاری کند که مردم آینده خوبی را با تیم جدید آمریکا احساس کنند.

وی با اشاره به اینکه بالا و پایین آمدن نرخ ارز منطق روشن اقتصادی ندارد، گفت: تا قبل از انتخابات آمریکا روند نرخ ارز صعودی بود و حال با روی کارآمدن دولت جوبایدن نرخ ارز روند نزولی به خود گرفته و این میزان نوسان در نرخ ارز چه روند صعودی و چه نزولی منطقی نیست و عوامل مؤثر داخلی را به حاشیه می‌برد.

بالا و پایین آمدن نرخ ارز بدون توجیه منطقی

کارشناس مسائل اقتصادی گفت: محاسبات نرخ ارز بسیار پیچیده است و باید در این زمینه افراد متخصص نظر دهند، اما در هر صورت افزایش نرخ ارز که در نیمه سال جاری رخ داد توجیح منطقی نداشت، چرا که باتوجه به شیوع ویروس کرونا در مدت اخیر و کاهش درآمد‌های ارزی مصرف ارز نیز به دلیل کاهش واردات و کم شدن سفر‌های خارجی کاهش پیدا کرد و تقاضا در بازار ارز نیز روند نزولی به خود گرفت.

براتی در ادامه تصریح کرد: باتوجه به افزایش فروش نفت و فرآورده‌های نفتی نرخ ارز باید در همان حوالی قیمت سال گذشته باقی می‌ماند و نباید شاهد تغییرات جدی در نرخ ارز بودیم.

FATF نقش مهم و تأثیرگذاری در افزایش یا کاهش نرخ ارز نداشته است

وی در مورد نقش FATF  در اُفت و خیر قیمت ارز گفت: در گیر و دار بالا و پایین آمدن نرخ ارز که به نظر می‌رسد متغیر‌هایی در داخل و خارج کشور دارد برخی تلاش کردند از این فضا برای تصویب لوایح FATF استفاده کنند این در حالی است که تغییرات اخیر نرخ ارز نشان می‌دهد FATF نقش مهم و تأثیرگذاری در افزایش یا کاهش نرخ ارز نداشته است و نباید فریب گزاره‌های دروغین را خورد.

براساس گزارش میزان نرخ ارز در سال جاری با فراز و نشیب‌های بسیاری روبرو بود که عوامل متعددی از جمله کاهش درآمد‌های ارزی به واسطه شیوع ویروس کرونا و عوامل روانی انتخابات آمریکا آن را تشدید کرد.

برخی از کارشناسان بالا و پایین آمدن نرخ ارز در یک سال اخیر را امری غیر طبیعی می‌دانند چرا که قیمت از حوالی ۱۵ هزار در اواخر سال ۹۸ به حوالی ۳۰ هزار تومان در مهرماه ۹۹ رسید که تقریبا در ۶ ماه دو برابر شد حال در روز‌های اخیر نرخ روند نزولی به خود گرفته و به حوالی ۲۰ هزار تومان هم رسیده است.

در این بین صحبت از آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کشور‌های عراق وکره جنوبی نیز تاثیراتی بر بازار ارز داشته است چرا که با توجه به رقم قابل توجه پول‌های بلوکه شده تزریق آن‌ها به بازار می‌تواند نرخ ارز را تا حد زیادی کنترل کند.

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *