آشنایی با سربازی که نمایش نامه نوشت
- بنجامین جانسن هنرپیشه، شاعر و نمایشنامه نویس مشهور دوره الیزابت. بنجامین جانسن که از او به نام بن جانسن یاد میشود، در ۱۱ ژوئن ۱۵۷۲ در ناحیه وست مینستر لندن به دنیا آمد. اصلا اسکاتلندی بود. پدرش یکی دوماه پس از تولد او چشم از جهان فرو بست.
مادرش که با تنگدستی و فقر دست به گریبان بود برای ادامه زندگی شوهر دوم برگزید. ناپدریش به شغل بنایی اشتغال داشت جانسن برای ورود به مدرسه ناچار بود با ناپدریش کار کند و درآمد اندکی را برای تحصیل پس انداز کند.
در آموزشگاهی خصوصی متعلق به کلیسای سن مارتین تحصیلات ابتدایی را فرا گرفت و سپس به آموزشگاه وست مینستر وارد شد.
در آنجا به تحصیل ادبیات یونان و روم پرداخت. پس از مدتی ناگزیر برای کمک به خانوادهاش تحصیل را رها کرد و به کار بنایی پرداخت.
اما از آنجا که این شغل را هیچ وقت دوست نداشت به سپاهی از سربازان انگلیسی که عازم جبهههای فلاندر بودند پیوست.
به زودی از سربازی هم خسته شد و به لندن بازگشت و در سال ۱۵۹۴ با دختری به نام آن لویز آشنا شد و با او ازدواج کرد. آنها صاحب چهار فرزند شدند و همسر او با همه سختیها تا زمان مرگ از او جدا نشد.
آشنایی بن جانسن با گروه بازیگران تئاتر مسیر زندگیش را تغییر داد. وی به علت ابتلا به اسکربوت صورت خوش منظری نداشت لذا در بازیگری موفقیتی به دست نیاورد. وی مدتی به اصلاح و تصحیح نمایشنامههای گوناگون پرداخت تا اینکه یکی از دست اندرکاران تئاتر به نام توماس ناش به او پیشنهاد کرد که در نوشتن نمایشنامه با وی همکاری کند.
حاصل این همکاری نمایشنامهای به نام جزیره سگها بود که در سال ۱۵۹۷ به صحنه رفت. لیکن از سوی شورای سلطنتی این اثر فتنه انگیز تلقی شد و جانسن توقیف و روانه زندان شد. او پس از چند ماه با پرداخت وجه الضمانه از زندان آزاد شد. یک سال بعد اولین کمدی او در تماشاخانه کلوپ در صحنه رفت ویلیام شکسپیر که ۸ سال از وی بزرگتر بود در این نمایشنامه بازی داشت.
در سال ۱۵۹۸ نخستین اثر موفق او به نام هر انسانی اسیر مزاج خویش است به صحنه رفت. جانسن به خاطر دفاع از این اثر مجبور به دوئل با بازیگر گروه رقیب شد و در این مبارزه تن به تن حریف کشته و جانسن به سختی زخمی شد و او را به جرم آدم کشی به زندان انداختند.
در زندان به مذهب کاتولیک درآمد و مطالعه در زمینه الهیات را آغاز کرد و پس از مدتی با حمایت مقامات کلیسا محاکمه و آزاد شد. او در سال ۱۵۹۹ اثر موفق خود را با نام هر انسانی فراتر از مزاج خویش است توسط گروه بازیگران شکسپیر به صحنه برد.
جانسن بعد از این موفقیت با نمایشنامههایش، چون شعرباف، آی! به طرف شرق، نقاب سیاهی و کیمیاگر خود را به عنوان نمایشنامه نویسی مشهور و ادیبی سرشناس به محافل ادبی و هنری جهان شناساند.
جانسن در سال ۱۶۲۸ در اثر بیماری قسمتی از بدنش فلج شد به حدی که دیگر قادر به حرکت نبود.
وی در همین دوران شرح حال سالهای آخر زندگی خود را به صورت منظومهای با نام شبان دردمند به رشته تحریر درآورد. او در۶ اوت ۱۶۳۷ در لندن در کمال فقر و بیماری چشم از جهان فروبست. وی را در وست مینستر به خاک سپردند و بر سنگ مزارش این جمله را نوشتند: «ای جانسن نایاب.»