صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تجارت پنج میلیارد دلاری ایران و "پاکستان" رویا نیست/ رقیب تجاری نیستیم، مکمل یکدیگریم

۲۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۲۲:۱۵:۳۶
کد خبر: ۶۹۱۱۵
نمی تواند اشتیاق و هیجانش را برای استفاده از فرصت طلایی جهش در روابط تجاری کشورش با ایران، پنهان کند. شوق ناشی از فراهم شدن زمینه مساعد برای به اوج رساندن مبادلات تجاری کشورش با ایران و ثبت یک افتخار و رکورد طلایی در پرونده کاری اش در دولت کنونی پاکستان، در لابلای واژه به واژه کلامش دیده می شود.
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از ایرنا؛ تا قبل از "برجام"، تمام تلاش خبرنگار ایرنا برای گفت و گویی اختصاصی با مرد شماره یک وزارت بازرگانی پاکستان، همیشه بی فرجام بود؛ شاید آن زمان چیزی برای گفتن نداشت اما حالا به گرمی از درخواست مصاحبه با ایرنا استقبال می کند تا بگوید در تمام طول سال های سخت گذشته، پاکستان چه بی صبرانه در انتظار روزهای اوج تجارت با ایران نشسته بود.
'تجارت پنج میلیارد دلاری با ایران رویا نیست. خیلی به واقعیت نزدیک، و با کمی تلاش و مدیریت به راحتی قابل تحقق است. نکته و ویژگی مهم در خصوص روابط تجاری ایران و پاکستان این است که دو کشور رقیب تجاری نیستند بلکه مکمل یکدیگرند به گونه ای که پاکستان تولیداتی دارد که می تواند نیازهای ایران را تامین کند و ایران هم محصولاتی تولید می کند که پاکستان به آن نیاز دارد.' این بخشی از گفت و گوی اختصاصی خبرنگار ایرنا با 'خرم دستگیر خان' وزیر بازرگانی پاکستان است.
مشروح این مصاحبه درپی می آید.
 
** رسیدن به تجارت پنج میلیارد دلاری 'رویا' نیست
وزیر بازرگانی پاکستان هدف تهران و اسلام آباد و تاکید سران دو کشور را برای دستیابی به رقم پنج میلیارد دلار در مبادلات تجاری در چند سال آینده، دور از دسترس ندانست و گفت: نکته و ویژگی مهم در خصوص روابط تجاری ایران پاکستان این است که دو کشور رقیب تجاری یکدیگر نیستند بلکه نقش مکمل را برای یکدیگر ایفا می کنند به گونه ای که پاکستان تولیداتی دارد که می تواند نیازهای ایران را تامین کند و ایران هم محصولاتی تولید می کند که پاکستان به آن نیاز دارد.
وی افزود: با توجه به مسافت کم و هزینه پایین نقل و انتقال کالا از ایران به پاکستان و بالعکس، و نیز با توجه به مکمل بودن ظرفیت های تجاری دو کشور برای یکدیگر و نیاز هر کشور به تولیدات کشور مقابل، فرصت های فراوانی برای گسترش همکاری های تجاری میان فعالان اقتصادی و بازرگانی دو کشور وجود دارد و به محض اینکه (با لغو تحریم ها) شرایط فراهم شود، بازرگانان ایران و پاکستان قطعا زمینه های فراوانی برای گسترش تجارت دوجانبه و واردات و صادرات پیدا خواهند کرد.
وزیر بازرگانی پاکستان اظهار داشت: کالاهای زیادی وجود دارد که ما از کشورهای دور دست، با قیمت بالا و با هزینه نقل و انتقال گزاف برای کشورمان تامین می کنیم درصورتی که بسیاری از این کالاها را می توانیم از ایران با هزینه کمتر خریداری و وارد کنیم و همین امر، برای استفاده ایران از ظرفیت های پاکستان هم صادق است.
 
** تمایل پاکستان به واردات فولاد از ایران
خرم دستگیر خان با اشاره به سفری که چند ماه پیش به ایران داشت، گفت: در این سفر فرصتی پیش آمد تا از مجتمع عظیم 'فولاد مبارکه' اصفهان بازدید کنم. پاکستان یکی از وارد کنندگان بزرگ فولاد است. بی صبرانه منتظریم تحریم ها لغو شود و قطارهای باری و راه های ارتباطی میان ایران و پاکستان با بالاترین ظرفیت ممکن به حرکت در آید و فعال شود.
به گفته وزیر بازرگانی پاکستان، محصولاتی نظیر نفت خام، محصولات نفتی و پتروشیمی، فولاد، چرم خام، انواع مواد غذایی و بسیاری دیگر از کالاها، از جمله مواردی است که پاکستان می تواند از ایران وارد کند.
 
** هیات تجاری ایران هفته جاری به اسلام آباد سفر می کند
وزیر بازرگانی پاکستان از سفر قریب الوقوع یک هیات تجاری ایران به اسلام آباد در هفته جاری خبر داد (سوم و چهارم شهریور) و گفت: هدف از سفر این هیات تجاری به اسلام آباد، گفت و گو درخصوص نقشه راه پنج ساله روابط تجاری و اقتصادی دو کشور است و راه های تسهیل فعالیت های تجار و بازرگانان ایرانی و پاکستانی با هدف کمک به ارتقای سطح مبادلات تجاری دو کشور بررسی خواهد شد.
خرم دستگیر خان به اشاره به سفر اخیر 'محمد جواد ظریف' وزیر امور خارجه ایران به اسلام آباد گفت: پاکستان از این سفر به گرمی استقبال کرد و ظریف در این سفر نشان داد که برای هرچه نزدیک تر کردن روابط همه جانبه دو کشور همسایه، سخت تلاش می کند.
وی گفت: نزدیک تر شدن روابط ایران و پاکستان، عاملی برای تقویت ثبات منطقه خواهد بود. یک از بارزترین نشانه های نزدیکی روابط و مواضع ایران و پاکستان، اتخاذ موضع کاملا مستقل پاکستان از دیگر کشورهای منطقه نسبت به مساله یمن بود و این امر سبب شد تا ایران و پاکستان بیش از پیش به هم نزدیک تر شوند.
 
** ایران درباره لغو تحریم ها به ما اطمینان داده است
وزیر بازرگانی پاکستان بار دیگر با اشاره به سفر اخیر ظریف به اسلام آباد و سخنان وی درباره فراهم شدن زمینه لغو تحریم ها گفت: اگرچه ایران به ما سند مکتوب مبنی بر اینکه تحریم ها بطور قطعی و در آینده نزدیک لغو خواهد شد، ارائه نداده است اما ظریف در سفر هفته گذشته خود به اسلام آباد، در این باره به پاکستان اطمینان داد و بسیار خوش بینانه در این باره سخن گفت.
خرم دستگیر خان تاکید کرد: هم ایران و هم پاکستان نسبت به لغو تحریم ها در آینده نزدیک بسیار امیدوار هستند تا بار دیگر بتوانند به روابط تجاری دوجانبه عادی و حتی فراتر از آن بازگردند.
 
** گذرگاه های مرزی با هدف ارتقای تجارت، افزایش می یابد
این وزیر دولت نواز شریف با بیان اینکه هم اکنون فقط گذرگاه و پایانه مرزی تفتان برای مبادلات تجاری مرزی میان دو کشور فعال است گفت: تا شروع تابستان سال آینده، با ایجاد دو پایانه مرزی دیگر، تعداد پایانه های مرزی به سه پایانه افزایش خواهد یافت و تجارت مرزی میان دو کشور رونق بیشتری خواهد گرفت.
وی، فقر تجهیزات گمرکی و قدیمی بودن سیستم گمرکی در گذرگاه مرزی را یکی از مهم ترین مشکلات پیش روی تجارت مرزی دو کشور اعلام کرد و گفت: ارتقای حجم تجارت مرزی و به روز کردن امکانات و تجهزات گمرکی یک ضرورت است و این کار باعث کاسته شدن از مشکلاتی نظیر ورود و خروج کالاهای قاچاق و مانع از فرار افراد سودجو از پرداخت عوارض گمرکی خواهد شد.
 
** اتصال گذرگاه های مرزی ایران به راهروی اقتصادی چین - پاکستان را در برنامه داریم

وزیر بازرگانی پاکستان با اشاره به طرح بزرگ 'راهروی اقتصادی چین- پاکستان' که بخش عمده ای از آن در ایالت بلوچستان احداث خواهد شد، گفت: بسیار امیدواریم راه های جدید ارتباطی که قرار است به عنوان بخشی از این راهروی اقتصادی، از بندر 'گوادر' به 'کویته' و دیگر نقاط پاکستان احداث شود، به گذرگاه های مرزی میان ایران و پاکستان نیز متصل شود و ایران هم از این طریق به این راهروی بزرگ اقتصادی ملحق شود.
خرم دستگیر خان افزود: درصورت احداث راه های ارتباطی میان گذرگاه های مرزی پاکستان و ایران با راهروی اقتصادی چین - پاکستان که البته مسافت چندانی هم با هم ندارند، بدون تردید یک جهش بزرگ در حجم مبادلات مرزی دو کشور، و در مجموع در تجارت دوسویه میان ایران و پاکستان اتفاق خواهد افتاد. ما به تحقق این مهم بسیار خوش بین هستیم.
 
** موضوع گشایش بانک های ایرانی و پاکستانی در دو کشور در برنامه است
وزیر بازرگانی دولت نواز شریف با اظهار تاسف از اینکه در شرایط کنونی هیچ بانک ایرانی در پاکستان و هیچ بانک پاکستانی در ایران فعالیت نمی کند و همین امر به یکی از اصلی ترین دلایل کاهش مناسبات تجاری تبدیل شده است، گفت: از زمان سفر سال گذشته محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان به تهران، این موضوع در فهرست مباحث میان دو کشور قرار گرفته است. دو کشور حتی فهرستی از نام بانک هایی که مایل به راه اندازی شعبات آن در کشور مقابل هستند، بین خود رد و بدل کرده اند و اطمینان داریم این مهم بعد از برداشته شدن تحریم ها، محقق خواهد شد.
وی گفت: بازرگانان پاکستانی به شدت به دنبال فرصتی برای استفاده از بازار ایران هستند. امیدواریم این شرایط هر چه زودتر فراهم شود و دوباره زمینه مساعد برای صدور محصولات پاکستان به ایران از جمله محصولات کشاورزی، منسوجات و پوشاک فراهم شود ضمن اینکه پاکستان هم به وارد کردن بسیاری از محصولات ایران به ویژه نفت، گاز و محصولات نفتی و پتروشیمی، فولاد، چرم خام و ... از ایران بسیار علاقمند است.
 
** پاکستان به دنبال راهیابی به بازار ترکیه از طریق خاک ایران است
خرم دستگیر خان، یکی از ظرفیت های اصلی ایران برای پاکستان را، مسیر امن، آسان و نزدیک دستیابی این کشور به ترکیه و بازارهای آن و فراهم شدن زمینه تجارت آسان میان ترکیه و پاکستان عنوان کرد.
وی گفت: طی سه تا پنج سال آینده، طرحی جدّی برای متصل کردن پاکستان به ترکیه از طریق خط ریلی و قطار تند رو از مسیر زاهدان و خاک ایران در دست داریم این طرح می تواند برای هر سه کشور بسیار مفید باشد.
وزیر بازرگانی پاکستان گفت: احداث این خط ریلی، یکی از طرح های اساسی و جدّی محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان برای متصل کردن این کشور به همسایگان و کشورهای منطقه و ایجاد انشعاب های منطقه ای از محور اصلی راهروی اقتصادی چین-پاکستان است.
خرم دستگیر خان همچنین اظهار داشت که پاکستان قصد دارد با ایجاد یک راه ارتباطی، شهر کویته، مرکز بلوچستان پاکستان، را به شهرهای قندهار و هرات افغانستان و در نهایت به شهر 'تِرمِذ' (واقع در جنوبی ترین نقطه ازبکستان) متصل کند و از این طریق ارتباط آسان میان پاکستان و آسیای میانه نیز برقرار شود.
وی تاکید کرد: دولت کنونی پاکستان در برنامه دارد تا این کشور را به تمام کشورهای همسایه متصل کند در این میان، ایران یکی از اولویت های اصلی است.
 
** حجم کنونی مبادلات تجاری با ایران رضایتبخش نیست
این وزیر پاکستانی درخصوص حجم کنونی مبادلات تجاری میان دو کشور ابراز نارضایتی کرد و با بیان اینکه بهتر است در شرایط کنونی صحبتی از عدد و رقم به میان نیاوریم، گفت: متاسفانه حجم مبادلات در شرایط کنونی به هیچ وجه شایسته و متناسب با روابط خوبی سیاسی دو کشور نیست. اما تمام تلاش ما و همچنین طرف ایرانی این است که با توجه به شرایط جدید و فراهم شدن زمینه لغو تحریم ها در آینده نزدیک، حجم تجارت میان دو کشور را به سرعت ارتقا دهیم.
وی نبود کانال بانکی میان دو کشور به دلیل تحریم ها را اساسی ترین مشکل در فعالیت های تجاری دوجانبه دانست و گفت: نبود امکان رد و بدل کردن پول بطور مستقیم میان دو کشور باعث شده است تا تجارت دوسویه در سال های اخیر به شدت افت کند.
خرم دستگیر خان با بیان اینکه عدد و رقم های رسمی مربوط به حجم تجارت دو کشور گویای میزان واقعی مبادلات تجاری ایران و پاکستان نیست، گفت: با توجه به اینکه برخی فعالیت های تجاری میان دو کشور در سال های اخیر از طریق کشورهای ثالث انجام شده و پول از طریق کشور ثالث میان ایران و پاکستان رد و بدل شده است، این امر سبب شده تا این گونه فعالیت های تجاری عملا به نام فعالیت های تجاری دوجانبه ثبت نشود و در واقع امتیازی برای کشور ثالث باشد.
وی با ابراز امیدواری نسبت به اینکه بلافاصله بعد از لغو تحریم ها، حجم تجارت دو کشور چند برابر شود گفت: در مرحله نخست، هدف ما رسیدن به رقم یک میلیارد دلار است و برنامه اصلی ما این است که این رقم را تا پنج میلیارد دلار افزایش دهیم و سران دو کشور هم بر تحقق این هدف تاکید فراوان دارند.
 
** طرح خط لوله گاز 'آی.پی'، بخشی از راهروی اقتصادی چین-پاکستان است
وزیر بازرگانی پاکستان با بیان اینکه فاصله زیادی تا اجرایی شدن خط لوله گاز ایران - پاکستان (بخش مربوط به پاکستان) باقی نمانده است، گفت: بخش اصلی این خط لوله یعنی مسیر بیش از 700 کیلومتری حدفاصل 'بندر گوادر' تا 'نوابشاه'، در واقع تشکیل دهنده بخشی از راهروی اقتصادی چین-پاکستان است و قرارداد احداث آن با یک شرکت بزرگ چینی نهایی و امضا شده و ظرف چندماه آینده، عملیات احداث آن شروع خواهد شد.
وی افزود: حدفاصل بندر گوادر تا مرز ایران هم مسیر کوتاهی است (حدود 70 کیلومتر) که به سرعت قابل احداث است و بعد از لغو تحریم ها، عملیات احداث خط لوله گاز از بندر گوادر تا مرز ایران و متصل کردن آن به خط لوله ای که ایران قبلا در خاک خود احداث کرده و تا مرز پاکستان آورده است، انجام خواهد شد.
 
** مشکلی با روابط خوب ایران و هند نداریم
این وزیر کابینه دولت نواز شریف درخصوص برخی اظهار نگرانی ها در پاکستان از روابط خوب و رو به رشد ایران و هند، گفت: اظهارنظرهایی که در این زمینه مطرح می شود، صرفا اظهارنظرهای شخصی است و موضع دولت پاکستان محسوب نمی شود.
وی تاکید کرد: ایران یک کشور مستقل است و پاکستان نیز حق ایران را برای گسترش روابط با همه کشورها از جمله هند محترم می شمارد.
خرم دستگیر خان در عین حال گفت: روابط دیپلماتیک پاکستان و هند تنش آلود است و انتظار داریم این تنش ، تاثیری بر روابط ایران با هیچ یک از این دو کشور نداشته باشد.
 
** انتظار پاکستان از ایران در دوران پساتحریم

در پایان این مصاحبه، از خرم دستگیر خان سوال شد که انتظار پاکستان از ایران در دوران پساتحریم چیست؟
او درجواب گفت: امید و انتظار ما این است بتوانیم قرارداد تجارت ترجیحی را که با ایران در سال 2006 امضا کردیم، عملیاتی کنیم. به همتای ایرانی خود پیشنهاد داده ام که بهتر است هر دو کشور بجای چانه زنی درخصوص برخی بندهای این قرارداد، هرچه سریعتر تجارت آزاد را شروع کنند و البته این موضوع، در سفر روزهای آتی هیات تجاری ایران به اسلام آباد، مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.
وزیر بازرگانی پاکستان گفت: بهتر است بجای اتلاف وقت بیشتر، وارد فاز عملیاتی این قرارداد شویم و این چیزی است که نخست وزیر و رییس جمهوری ایران بر آن تاکید کرده اند. امیدواریم هرچه زودتر شاهد اجرایی و عملیاتی شدن این قرارداد باشیم.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانه‌های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای منتشر می‌شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *