مسئولان فرهنگی به دنبال حل مشکلات چاپ و نشر باشند/نمایشگاه کتاب فرصتی طلایی
رسول ملاحسنی در گفتوگو با پیرامون سرانه مطالعه کتاب در کشور گفت: دلایل متعددی باعث شده که مردم کمتر به مطالعه بپردازند، یکی از این عوامل افزایش قیمت کتاب و خارج شدن آن از سبد خانواده است، برای رفع این معضل باید رویکردهای تاثیر گذار را در نظر گرفت، زیرا اکنون به دلیل تامین معیشت خانوادهها، کالایی همانند کتاب از اولویت خارج شده است.
وی عدم حمایت از تولید کتاب را مورد بررسی قرار داد و بیان کرد: حمایت در حوزه چاپ و تولید کتاب نیازمند بررسی است، اگر قرار است مسئولان راه را برای تسهیل خرید کتاب و ارزان شدن این کالای فرهنگی فراهم کنند باید به دنبال حل مشکل بخش چاپ و نشر باشند تا قیمت تمام شده کتاب کاهش یابد و کتاب آسان و با قیمت کم در دسترس قرار بگیرد.
ملاحسنی تاثیر فضای مجازی را در زندگی روزمره افراد جامعه مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد: فضای مجازی تاثیر بسیار بزرگی بر زندگی افراد جامعه داشته است، اما باید توجه داشت که این فضا نباید در سرانه مطالعه افراد تاثیر میگذاشت و یا سایر فعالیتها را تحت تاثیر قرار میداد، نبود فرهنگ و برنامه برای استفاده از تکنولوژی و فضای مجازی عاملی اثر گذار بر اولویتها و برنامه زندگی افراد شده است.
این نویسنده کتاب آفتهای مطالعه در بین نسل جوان را مورد بررسی قرار داد و افزود: شیوه مطالعه این روزها بین جامعه جوان تحول بسیاری پیدا کرده است، آنها مشتاق محتواهای کوتاه هستند بدین ترتیب نباید انتظار داشت اطلاعات ارزشمند و عمیقی را دریافت کنند، این شیوه از کسب اطلاعات بسیار محدود بود و نمیتواند رویکرد موفقی با خود به همراه داشته باشد در عین حال ذهن افراد را نیز به سطحی نگری و کم دقتی متمایل میکند، این یک نوع آسیب است که در دراز مدت خود را نشان میدهد و حرکتی خزنده در سطح جامعه ایجاد کرده است.
ملاحسنی به مقایسه کتاب و اطلاعات ارائه شده در فضای مجازی اشاره و تصریح کرد: دنیای امروز ما دنیای بمباران اطلاعات نامگذاری شده است، زیرا حجم اطلاعاتی که در فضای مجازی به انتشار گذاشته میشود بسیار زیاد و در عین حال متنوع است این در حالی است در گذشته افراد وقتی رمانی را میخوانند بارها به آن فکر میکردند و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار میدادند گاهی با داستانها زندگی میکردند این امر بسیار مهم و تاثیر گذار بر ذهن آنها بود افرادی خلاقتر را تربیت میکرد.
وی به توسعه نشریات الکترونیک اشاره و بیان کرد: نشریات الکترونیک بُعد دیگری از مطالعه را در پیش روی افراد قرار میدهند البته این امر بر گرفته از تکنولوژی است، اما میتواند کارکرد های مثبت بسیاری را برای جامعه در بر داشته باشد.
این نویسنده کتاب فعالیت ناشران در فضای مجازی را مطرح و ابراز کرد: ناشران هم اکنون میدانند که برای ادامه بقا و نزدیکی به مخاطب باید به روز بوده و در فضای مجازی تولیدات خود را به مخاطبان عرضه کنند. این امر باعث تبلیغات بیشتر برای معرفی کتابها محسوب شده و در عین حال امکانات قابل توجهی را برای مخاطبان فراهم میکند، ایجاد غرفههای مجازی از سوی ناشران کارکردی خوب محسوب میشود.
وی پیرامون اهمیت برگزاری نمایشگاه کتاب تهران ابراز کرد: نمایشگاه بین الملل کتاب تهران اثرات مثبت و منفی در خود دارد، اما تاثیر مثبت آن زیاد است، اقتصاد کتاب همچنین فروش ناشران وابستگی شدیدی به برگزاری این رویداد بزرگ فرهنگی دارد در عین حال معرفی کتابها و رونماییهای بسیار در طول این نمایشگاه رخ میدهد که تبلیغات بسیار خوبی برای کتابها به دنبال دارد، البته نباید منکر کارکردها منفی نمایشگاه شد، اما مزایای نمایشگاه به معایب آن برتری دارد.
ملاحسنی برگزاری نمایشگاه کتاب را در سایه پروتکلهای بهداشتی در ایام کرونا را مهم دانست و خاطر نشان کرد: برگزاری نمایشگاه علاوه بر تاثیر در چرخه اقتصادی کتاب زمانی مناسب برای یادآوری ارزش کتاب و کتابخوانی است، البته در شرایط فعلی عملا شریط برگزاری نمایشگاه مهیا نیست، ولی با کاهش این بیماری در طول سال و تدبیر و تدوین پروتکلهای لازم میتوان شرایط را برای برگزاری نمایشگاه فراهم کرد.