قطع ۲۰۰۰ اصله درخت برای جلوگیری از وقوع سیل!
دو هزار اصله درخت در پارک ملی کرخه قطع شده تا یک سیلبند ماسهای با استفاده از رملهای غرب این منطقه ساخته شود. این طرح با انتقاد کارشناسان منابع طبیعی همراه بوده و آنها میگویند در هیچ کجای جهان پوشش جنگلی که خود یک سد طبیعی است، برای ایجاد سیل بند از بین نمیبرند.
_ روزنامه ایران نوشت: ۲ هزار درخت در پارک ملی کرخه برای ایجاد سیلبند قطع شد. برای تکمیل این طرح ۳ هزار درخت دیگر منطقه حفاظتشده کرخه نیز قرار است قطع میشود. در مجموع ۵ هزار درخت قطع شود تا یک سیلبند ماسهای با استفاده از رملهای غرب کرخه ساخته شود. برداشت این رملها هم به تخریب تپهماهورها منجر شد. این تخریب حرکت شنهای روان را سرعت میبخشد. قطع درختان انبوه جنگلهای کرخه این سؤال را پیش میآورد که در کجای جهان پوشش جنگلی که خود به عنوان سد طبیعی سیل عمل میکند، تخریب میشود تا با ایجاد یک دیوار ماسهای جلوی سیل گرفته شود؟
کارشناسان منابع طبیعی از شوش تا تهران در پاسخ به این سؤال میگویند: «در هیچ کجای دنیا». آیا قطع درختان جنگل انبوه باعث سست شدن خاک و شدت سیل نمیشود؟ پاسخ این کارشناسان که ترجیح میدهند نامی از آنها به میان نیاید، مثبت است. پس بر چه اساسی زیستگاه گوزن ایرانی تخریب شده تا یک سیلبند ماسهای که احتمالاً با سیل شسته رُفته میشود، ساخته شود؟ دوستی مدیر منابع طبیعی شوش، پارک ملی کرخه را خارج از حیطه وظیفه سازمان جنگلها میداند و اعتقاد دارد که محیط زیستیها باید به این پرسشها پاسخ بدهند.
او میگوید: «البته مدیریت بحران شهر و استان هم هیچ مشورتی با آنها برای ساخت سیلبند نکردهاند تا آنها راهکار کارشناسی بدهند.»
محمد الوندی، رئیس پارک ملی کرخه هم از مخالفت محیط زیست با احداث سیل بند در منطقه پارک ملی خبر میدهد و میگوید: «ستاد بحران استان برای قطع درختان پارک ملی کرخه مجوز محیط زیست را ندارد.
امید بنعباس، مدیرکل مدیریت بحران خوزستان هم به ایسنا، میگوید: «مدیریت بحران خوزستان درخصوص صدور مجوز برای احداث سیل بند در منطقه حفاظت شده کرخه نقشی ندارد.» پس چه کسی به ساخت سیل بند مجوز داده که در پی آن حداقل ۲ هزار درخت کهن کرخه قطع شد؟ پیمانکار سیلبند بنیاد مسکن به روزنامه ایران میگوید: «ستاد مدیریت بحران.»
بیش از ۲۰۰۰ درخت قطع شده است؟
فعالان محیط زیست شوش احتمال میدهند بیش از دو هزار درخت در وسعتی ۲ هزار متری قطع شده باشد. الوندی رئیس پارک ملی کرخه میگوید: «ما هر ۲۰ متر مربع را یک درخت یا نهال حساب کردهایم. تاکنون ۴ هکتار تخریب شده که ۲ هزار نهال و درخت را شامل میشود. اگر طرح ادامه یابد ۵ هکتار دیگر هم تخریب میشود.» براساس این حساب و کتاب بیش از ۴ هزار درخت قطع میشود تا تپهماهورهای غرب کرخه تخریب شوند، با کامیون در مسیر درختان قطع شده ماسه ریخته و با غلطک سفت شوند. سیل بند با هدف جلوگیری از ورود سیل به روستای دوار ساخته میشود. آیا این دیواره ماسهای میتواند از ورود سیل جلوگیری کند؟ آیا با توجه به عدم چسبندگی ماسهها خود به عاملی برای دفن زمینهای کشاورزی زیر خاک در زمان سیل تبدیل نمیشود؟
رضا خیرآبادی، فعال محیط زیست شوش میگوید: «برای ایجاد چسبندگی آهک به ماسه اضافه شده است، اما هیچ اطمینانی وجود ندارد که تخریب نشود و جنگل و اراضی کشاورزی زیر خاک دفن نشوند.» مجری طرح بنیاد مسکن در پاسخ به این سؤال الوندی رئیس پارک ملی کرخه میگوید: «به محیط زیست گفته شده است که اگر سیل بخواهد از دیواره ۳ متری بالا بزند بخشی ازسیلبند را تخریب و سیل را به سمت سیلبندهای دیگر هدایت میکنند.»
الوندی احداث سیلبند را نتیجه مصوبه ستاد بحران استان بعد از سیل سال ۹۸ میداند. آن سیل خسارت بسیار زیادی به شهرها و روستاهای خوزستان زد. به گفته الوندی قرار بود سیلبند در زمینهای کشاورزی زده شود، اما کشاورزان موافقت نکردند. محیط زیست به آنها پیشنهاد میدهد حداقل بخشی از سیل بند را در زمینهای کشاورزی بزنند و بخشی را در پارک ملی، اما گفتگوها به نقطه تفاهم نمیرسد و همه طرح در پارک ملی پیاده میشود. پیمانکار در حالی ۲ هزار درخت را قطع کرده که تصاویر موجود نشان میدهند پوشش درختی در سال ۹۸ اجازه ایجاد سیل در منطقه جنگلی را نداد.
الوندی میگوید: «وقتی کشاورزان اجازه ندادند سیلبند از زمینهای کشاورزی بگذرد طول سیل بند را با تخریب ۴ هکتار از منطقه حفاظت شده افزایش دادند و یک روستای دیگر هم در این مسیر قرار گرفت. تمام این مسیر در داخل منطقه حفاظت شده است.»
الوندی از مخالفت، حفاظت محیط زیست در ابتدای کار خبر میدهد و میگوید: «کار را با دستور مقام قضایی متوقف کردیم، اما ۴۵ روز بعد توانستند از دادگاه رأی تبرئه بگیرند. آنها در دادگاه گفتند طرح برای حفاظت از شهر شوش و مناطق مسکونی اجرا میشود و اعتبار آن تخصیص یافته است؛ بنابراین مجبور هستیم طرح را انجام بدهیم. توجیه آنها این بود که طرح ایمنی شهر شوش و زمینهای کشاورزی را بالا میبرد.»
یاسینی، پیمانکار سیلبند هم همین موضوع را تکرار میکند. او میگوید طرح مجوز ستاد مدیریت بحران را دارد. او در پاسخ به این سؤال که در کجای جهان درخت را برای جلوگیری از ورود سیل قطع میکنند، میگوید: «من کارمند بنیاد مسکن هستم. اما وقتی درختان در آتش میسوزند یا کشاورزان آنها را قطع میکنند تا زمینهای کشاورزیشان را گسترش بدهند آقایان کجا هستند که سنگ محیط زیست را به سینه بزنند.»
یاسینی میگوید: «برای دوختن یک پارچه هم باید ابتدا پارچهای پاره شود. سیلبند روستای دوار با همکاری و موافقت فرمانداری و ارگانهای مرتبط انجام میگیرد.»
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *