کلیات طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری دشت سیستان بررسی شد
- نشست بررسی مسائل و مشکلات طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری دشت سیستان با حضور ائمه جمعه زابل، نیمروز، شهرعلی اکبر، بنجار، امام جمعه سابق زهک، دادستان شهرستان زابل، رییس حوزه قضایی شهرستان هامون و مدیرکل جهاد کشاورزی استان و قائم مقام مجری طرح در سالن اجتماعات سردار سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی مصلی المهدی (عج) شهرستان زابل برگزار شد.
در ابتدای این نشست مجریان طرح به بیان فعالیتهای انجام شده و گزارش عملکردشان پرداختند که پس از آن دادستان زابل ضمن تشکر از فعالیتهای انجام شده با بیان اینکه بودجه کلان این طرح با عنایات مقام معظم رهبری جهت رفع مشکلات مردم مظلوم سیستان به این منطقه اختصاص یافته است، رسیدگی به دغدغهها و مشکلات این طرح را ضروری دانست و تاکید کرد که این طرح در برخی از موارد موجب گلایهها و شکایات مردم و کشاورزان شده است و این موضوع بارها به ما گزارش گردیده و ضرورت دارد که سریعا به این ابهامات پاسخ لازم داده شود و درصورت وجود این مشکلات جهت حل و رفع آن تدابیر لازم اندیشیده شود.
در ادامه جهانتیغ با بیان اینکه با کلیات طرح موافق است گفت: کلیات این طرح برای منطقه سیستان بسیار مفید و لازم است و زحمات زیادی توسط مجریان طرح و به ویژه آقای مهندس نیکبخت طی مدت محدود حضورشان کشیده شده است، اما در مرحلهی اجرای آن، از همان ابتدا ابهامات و اشکالاتی گزارش شده است که موجبات گلایه و اعتراض بسیاری از مردم را فراهم آورد.
وی ادامه داد: ما نیز از همان ابتدا پیگیر قضیه بوده ایم و بازدیدها و نیز جلساتی با مجریان سابق طرح داشته ایم و حتی سال گذشته رئیس کل دادگستری استان نیز بازدیدی از طرح داشتند و هیچگاه نسبت به این موضوع بی تفاوت نبوده ایم.
جهانتیغ تاکید کرد: باتوجه به اینکه این طرح نیاز مبرم منطقه و مطالبه جدی عموم مردم بوده و کلیات آن به سود منطقه و مردم است، تاکنون متعرض مجریان طرح نشدیم و در این مسیر تنها به دنبال تعامل در جهت حل مشکلات بوده ایم و هیچگاه تقابلی صورت نگرفته است، کمااینکه از لحاظ قانونی اجازهی ورود به موضوع را داشته ایم، تا اینکه مجددا اعتراضات مردمی چه در فضای مجازی و چه در فضای حقیقی بالا گرفت و بر خود لازم دانستیم که جهت شفاف سازی ابهامات به این مسئله ورود کنیم تا مجریان طرح جهت پاسخگویی حاضر شده و ضمن دفاع از عملکرد خود، پاسخگوی ابهامات پیش آمده باشند و چاره جویی لازم صورت گیرد.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زابل نیز در این نشست اظهار کرد: در این طرح به طور کلی نواقص و ابهاماتی وجود دارد که باید به آن پرداخته شود و موجبات گلایه کشاورزان را بوجود آورده است؛ یکی از این موارد درنظرنگرفتن حقابه برای برخی روستاهاست، مورد دوم میزان دقیق زمینهای تحت پوشش و زیرکشت طرح و مقدار زمان مورد نیاز جهت بهره مندی همه کشاورزان از طرح و تکمیل فاز دوم بوده و مورد سوم نیز موضوع تقسیم آب توسط هر حوضچه برای زمینهای اطراف و مشکلات فنی برخی حوضچه هاست که چه زمانی این مشکلات حلمی شود و چه تدابیری برای آن اندیشیده شده است.
وی ادامه داد: مورد چهارم مشکلات نظام بهره برداری طرح است که در نهایت این طرح به چه شخص یا سازمانی تحویل داده میشود همچنین هزینه بهره برداری، تحویل و نگهداری چقدر است و برچه شخص یا نهادی تحمیل میگردد، و اینکه آیا این هزینهها در توان کشاورز است.
دادستان عمومی و انقلاب شهرستان زابل تاکید کرد: مورد پنجم تغییر الگوی کشت در سیستان است که باتوجه به میزان آب اختصاص یافته برای هر زمین، الگوی کشت سنتی و گندم و جو جوابگو نخواهد بود و نیازمند آن است که تغییر الگویی صورت گیرد و آیا تاکنون آموزشی دراینباره به مردم و کشاورزان صورت گرفته است و فرهنگ و خلقیات مردم در آن لحاظ شده؟ چه الگوی کشتی مدنظر است؟ چه مشوقهایی در نظر گرفته شده و آیا تضمین خرید محصول وجود دارد؟
وی ادامه داد: مورد ششم دریافت گزارشاتی مبنی بر تخریب شبکه آبیاری سنتی توسطپیمانکاران است که باتوجه به اینکه طرح به طور کامل به اتمام نرسیده و همچنین لزوم حفظ شبکه آبیاری سنتی و انهار جهت کنترل سیلاب در مواقع ضروری، لازم است تا تخریبهای صورت گرفته سریعا ترمیم و رفع گردد؛ و مورد آخر سرقت مصالح، ابزار و شیرآلات طرح است که در این خصوص نیز لازم است جهاد به عنوان متولی برای آن تدبیری بیاندیشد و یا حداقل با جلب مشارکت خود مردم در این زمینه پیشگیری و پیش بینی لازم در این زمینه صورت پذیرد.
گفتنی است در پایان مدیرکل جهاد کشاورزی استان پاسخگوی سوالات و ابهامات مطرح شده توسط جهانتیغ دادستان زابل بود، که در برخی موارد توانست وی را قانع کند و در برخی موارد نیز به دلیل عدم اقناع دادستان زابل، مجری طرح قول برگزاری نشستی دیگر به همراه بازدید میدانی از طرح طی روزهای اینده جهت پیگیری نواقص را داد.