توسعه گردشگری غذا با افتتاح خانه شیرینی
معاونت صنایع کوچک و جانشین مدیرعامل شهرکهای صنعتی استان قزوین از افتتاح خانه شیرینی در قزوین برای معرفی شیرینیهای سنتی در کنار جاذبههای گردشگری این شهر خبر داد.
_ روزنامه ایران نوشت: در سالهای اخیر خوراکیها یکی از جاذبههای نوین گردشگری محسوب میشوند و بسیاری از گردشگران هنگام سفر به نقاط مختلف سعی میکنند از خوراکیهای محلی استفاده و با طعمهای مختلف هر مکانی آشنا شوند. شهر قزوین میراث دار بسیاری از سنتها و آیینهاست و شیرینی پزی هم از گذشتههای دور بخشی از فرهنگ زنان خانه دار قزوینی شمرده میشود؛ بتازگی مسئولان شهر قزوین برای حمایت و توسعه شیرینی سنتی قزوین بهدنبال ایجاد خانه شیرینی سنتی هستند.
اشتغالزایی با احیای سنتها
شهریار کشاورز معاونت صنایع کوچک و جانشین مدیرعامل شهرکهای صنعتی استان قزوین درباره انگیزه ایجاد خانه شیرینی گفت: «یکی از ابزارهای ترویج خوراکیها استفاده از ظرفیت گردشگرانی است که برای دیدن ابنیه باستانی و تاریخی به شهر قزوین سفر میکنند و اینکه کاری کنیم تا شیرینیهای سنتی قزوین در دل مکانهای تاریخی به گردشگران ارائه و معرفی شود. متأسفانه گردشگرانی که وارد شهر قزوین میشوند تا زمانی که به فروشگاههای مرکز شهر مراجعه نکنند با شیرینیهای سنتی و اصیل قزوین آشنا نمیشوند. بههمین دلیل بهدنبال مکانی برای معرفی شیرینیهای سنتی قزوین بودیم. بر همین اساس چند مکان مورد ارزیابی قرار گرفت و سرانجام نزدیک آب انبار تاریخی سردار که همیشه مورد بازدید گردشگران است خانه قدیمی شناسایی و قرار شد با همکاری سازمان میراث فرهنگی این خانه احیا و بازسازی و خانه شیرینی در آن راهاندازی شود تا ضمن آموزش و پخت و پز در مقابل چشم گردشگران، فروش و عرضه آن نیز انجام شود و از این طریق بتوانیم شیرینیهای سنتی قزوین را معرفی کنیم.»
وی در ادامه گفت: «یکی از اهداف ما از تشکیل کمیتهای برای احیای شیرینیهای سنتی قزوین بحث برندسازی محصولات بود و در همین راستا چندین برنامه مد نظر قرار گرفته که یکی همین ایجاد خانه شیرینی و دیگری احداث شهرک شیرینی در محور اتوبان است که متأسفانه اتحادیه هنوز همکاری نکرده است.»
کشاورز با بیان اینکه این کار در اشتغالزایی هم تأثیرگذار است، گفت: در چشمانداز ۱۴۰۳ قصد داریم شیرینی سنتی را هم در کشور و هم فرامنطقهای برندسازی و معرفی کنیم. قطعاً اگر در این زمینه موفق شویم در بحث اشتغال هم تأثیر خواهد گذاشت. هم اکنون در کشورهای توسعه یافته و توریستی بسیاری از مشاغل از همین حوزه بنگاههای کوچک و متوسط به وجود میآید و ما با این ایده در پی این هستیم بحث کارآفرینی را در خانهها رواج دهیم تا خانوادهها بتوانند کارآفرین باشند. همانطور که گفتم زمانی که فروش وجود داشته باشد خود به خود اشتغال ایجاد خواهد شد. در واقع غذاهای محلی و شیرینیهای سنتی یک فرصت ارزشمند برای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در شهرهای دارای جاذبه گردشگری و از سوی دیگر امکانی برای آشتی دادن مردم با سبک زندگی اصیل ایرانی هستند.»
نقش مهم بانوان در گردشگری غذا
معاون صنایع کوچک و جانشین مدیرعامل شهرکهای صنعتی استان نقش بانوان قزوینی در زنده نگه داشتن این سنت را ستود و گفت: «در قزوین شب عید هیچ کس شیرینی نمیخرید و بانوان قزوینی همه شیرینیهای شب عید را همراه با همنشینی و مراسم خاص خودشان تولید میکردند. این مسأله میتواند همچنان تداوم داشته باشد و تنها مختص شب عید نباشد.»
وی در پایان درباره همکاری دیگر نهادها در این زمینه گفت: «در خوشههای صنعتی یک آیتمی وجود دارد به نام نهادهای پشتیبان که وظیفهاش کمک به مجموعه خوشهها است و در بحث خانه شیرینی نیز نهادهایی مانند میراث فرهنگی، استانداری و سازمان صمت به ما در این زمینه کمک میکنند و در سایر آیتمها هم دستگاههای متولی دیگری وارد میشوند بهعنوان مثال در بحث آموزش پخت شیرینی سازمان فنی و حرفهای کمک میکنند.»
پخت ۳۰ نوع شیرینی سنتی در قزوین
نادر محمدی معاون گردشگری و سرمایهگذاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قزوین نیز در همین ارتباط گفت: «با توجه به نقشی که گردشگری در توسعه کشورها دارد ابعاد مختلفی از جمله گردشگری طبیعت، زیارتی، تاریخی، سلامت و... را دربرمیگیرد و گردشگری غذا و خوراکیها یکی از انواعی است که در سالیان اخیر خیلی مورد توجه قرار گرفته است. در واقع گردشگری غذا بهعنوان یک زیرمجموعه از گردشگری فرهنگی با هویت و جغرافیا و آداب و رسوم یک ناحیه نیز مرتبط است. اینگونه از گردشگری در سالهای اخیر از چنان رشد فزایندهای برخوردار بوده که هرساله مهمترین سازمان جهانی در زمینه گردشگری نیز سرفصلی از گزارشهای سالانه خود را به بخش گردشگری غذا و خوراک اختصاص میدهد. با همین نگاه شیرینیهای سنتی هم جزو گردشگری غذا محسوب میشوند که بهعنوان سوغاتی و جاذبه در خیلی از کشورها بهعنوان مقاصد گردشگری به آن پرداخته میشود.»
وی در ادامه اظهار داشت: «استان قزوین با توجه بهظرفیت بسیار بالایی که از گذشتههای دور برای پخت شیرینیهای سنتی دارد و مزیت آنها خانگی بودنشان است بهعنوان یک جاذبه همیشه برای کسانی که قزوین را میشناسند مطرح بوده و سری به قنادیهای این شهر میزنند.»
محمدی با بیان اینکه بیشاز ۳۰ نوع شیرینی سنتی در قزوین تولید میشود گفت: «شیرینی در قزوین از تنوع زیادی برخوردار است که باقلوای قزوینی سرآمد همه آنهاست و بهدلیل نوع پخت و موادی که در تهیه آن به کار برده میشود متفاوتتر از باقلواهای شهرهای دیگر از جمله باقلوای یزدی، تبربزی و استامبولی است. وجود باغستان سنتی و درختان پسته و بادام فراوان و پخت خانگی جذابیتی ویژه ایجاد کرده که در کنار همه جاذبههای متنوع قزوین بهعنوان آیینه تاریخ و طبیعت، قسمت خوشمزه سفر در ذهن گردشگران باقی میماند. بجز باقلوا، شیرینیهای سنتی دیگر همچون قاق، نان نازک، نان قندی، پادرازی، نخودی، نان چرخی، نان چایی، نان برنجی، اتابکی (شیرینی ولیعهدی) دارد که خیلی از گردشگرانی که به این شهر سفر میکنند آنها را بهعنوان سوغات تهیه میکنند.»
نادر محمدی معاون گردشگری و سرمایهگذاری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان قزوین در ادامه افزود: «با این نگاه شرکت شهرکهای صنعتی استان به کمک ما آمده تا خانه شیرینی را احداث کنیم که هم برای ترویج پخت خانگی و هم بحث معرفی و عرضه شیرینیهای سنتی اقدامی کرده باشیم.»
محمدی اظهار داشت: «با توجه به اینکه قزوین در شاهراه مواصلاتی کشور قرار گرفته قصد داریم یک مرکز پخت شیرینی سنتی نیز برای مسافرانی که وارد شهر قزوین نمیشوند ایجاد کنیم تا به معرفی و ترویج آن بپردازیم.»
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *