با هرگونه تغییر کاربری در باغستان سنتی قزوین برخورد میشود
دادستان عمومی و انقلاب قزوین با بیان اینکه با هرگونه تغییر کاربری در باغستان سنتی قزوین برخورد میشود، تاکید کرد: برخی ساخت و سازها و تغییر کاربریهایی که واقع شده، سریعا قلع و قمع میشود.
- محمد قاسمی در اولین نشست کارگروه صیانت از باغستان سنتی قزوین که در سالن جلسات دادسرای قزوین برگزار شد، اظهار داشت: یکی از مشخصههای بارز استان که در کتب تاریخی نیز به آن اشاره شده، وجود باغستان در پیرامون این شهر کهن است و از آنجایی که این باغستان سنتی به ثبت ملی نیز رسیده، حفاظت و صیانت از این میراث باارزش اهمیت دوچندان پیدا کرده و وظیفه همگان است.
وی افزود: این کارگروه بر اساس مصوبه شورای حفظ حقوق بیت المال تشکیل شده و انتظار این است، دستگاههای عضو در راستای اجرای مصوبات این کارگروه که در جلسات شورا نهایی میشود، اهتمام ویژه داشته باشند و عدم حضور مدیران و نمایندگان برخی دستگاههای متولی و دخیل در صیانت از باغستان، جای گلایه دارد.
دادستان قزوین در ادامه بیان داشت: تاکنون نشستها و اقدمات مختلفی در راستای صیانت از باغستان سنتی برگزار و اجرایی شده است، اما همچنان بحث نابودی آن مطرح است؛ لذا بر اساس مکاتبات مرکز مطالعات استراتژیک دولت با داستانی کل و دستورات صادره به دادستانی قزوین و همچنین در راستای حفظ حقوق عامه و باغداران، دستگاه قضایی در این ورود کرده و قطعا حضور دستگاه قضایی ضمانت اجرای قوی برای اقدامات هدفمند، در راستای صیانت از باغستان خواهد بود.
قاسمی همچنین بیان داشت: اجرای برخی پروژههای عمرانی طی سالهای گذشته موجب از بین رفتن بخشی از باغستان شده و حتی به دلیل عدم کارشناسی صحیح و عدم اخذ پیوستهای زیست محیطی، ادامه روند این پروژهها به بن بست رسیده و حقوق بیت المال و عامه مورد تضییع قرار گرفته است، که دستگاه قضایی نسبت به این موضوع نیز ورود و پیگیری خواهد کرد و مدیران وقت در راستای ترک فعل میبایست پاسخگو باشند.
این مقام قضایی استان اظهار داشت: با توجه به اهمیت موضوع و به استناد ماده ۸۴ قانون شهرداری ها، سازمان باغستانهای سنتی قزوین تشکیل شده و این سازمان شخصیت مستقل حقوقی دارد و تاکنون حمایتهای قابل توجهی در راستای حفظ و احیای باغستان داشته است؛ لذا کلیه اقدامات در حوزه باغستان ابتدا میبایست به تایید کارشناسان این سازمان برسد و اجرای پروژههای عمرانی شهرداری در محدوده باغستان نیز باید مورد تایید این سازمان باشد و سایر دستگاههای متولی و دخیل نیز باید همکاریهای لازم را داشته باشند.
وی در ادامه رسیدن به گفتمان واحد را یکی از راهکارهای صیانت از باغستان دانست و تاکید کرد: متاسفانه یکی از مشکلات جدی باغستان سنتی قزوین، تعدد دستگاههای متولی و تصمیم گیر در این حوزه است و گاها اقدامات این دستگاهها در تعارض با یکدیگر است؛ لذا رسیدن به زبان مشترک بین دستگاههای اجرایی و خصوصی یکی از راهکارهای اساسی حفظ و احیای باغستان است، که امیدواریم این گفتمان واحد در نشستهای این کارگروه شکل گیرد، تا اقدامات هدفمند با عزم همگانی اجرایی شود.
محمد قاسمی تصریح کرد: با توجه به صرفه اقتصادی که بحث زمین دارد، متاسفانه هرساله شاهد تخریب، آتش افروزی و نابودی عمدی باغستان سنتی در برخی نقاط با هدف و سودای پیوستن به محدوده شهری هستیم، اما از آنجایی که مساحت باغستان کاملا مشخص بوده و به ثبت ملی نیز رسیده، هر گونه تغییر کاربری و ساخت و ساز در این محدوده ممنوع بوده و حتما قانونی شدن عدم تغییر کاربری در باغستان سنتی قزوین توسط شورای حفظ حقوق بیت المال پیگیری خواهد شد و با متخلفان این حوزه نیز برخورد قانونی میشود و برخی ساخت و سازها و تغییر کاربریهایی که واقع شده، سریعا قلع و قمع میشود.
این مقام مسئول اذعان داشت: محور حفظ، احیاء و صیانت از باغستان باید قانون و نظرات کارشناسی باشد و نباید تغییر مدیریتها باعث شود که از برنامه ریزیها و اقدامات انجام شده، غافل شویم و اهداف تبیین شده با تغییر مدیران باید به قوت خود پیگیری و اجرایی شود.
قاسمی گفت: باغستان سنتی قزوین با فرهنگ و تاریخ این شهر عجین شده و در راستای صیانت از آن نباید صرفا به اقدامات برخی دستگاهها اکتفا کرد، بلکه این موضوع نیازمند برنامه ریزی دقیق، اقدامات پیشگیرانه، فرهنگی، کارشناسی و تخصصی با مشارکت و همراهی تمامی دستگاهها و نهادها بخصوص سازمانهای مردم نهاد و باغداران است و در نشستهای این کارگروه اینگونه عمل خواهد شد.
وی در ادامه بیان داشت: باغداران با برخی مشکلات و دغدغهها همچون آبرسانی، عدم امنیت، صرفه اقتصادی، بیمه باغات، حفظ کاربری، شیوه صحیح کشاورزی و... مواجه هستند، که تمامی این موارد نیازمند ارائه نظرات کارشناسی و بیان دیدگاهها است و در نشستهای آتی این کارگروه تمامی موارد به صورت موردی و تخصصی بررسی و پیگیری خواهد شد.
دادستان عمومی و انقلاب قزوین در پایان خاطرنشان کرد: بحمدالله در استان قزوین و در راستای صیانت، حفاظت و حراست از بیت المال، منابع طبیعی و محیط زیست، تعامل و همکاری بین تمامی دستگاهها و نهادها شکل گرفته و حساسیتها نسبت به موضوعات این حوزه افزایش یافته و امیدواریم با هم پوشانی اقدامات، شناسایی و رفع خلاءها و نواقص، تقویت نقاط قوت، استفاده از تمامی ظرفیت ها، بسیج امکانات و تجهیزات، بتوانیم در راستای حفظ و صیانت از این میراث گران بهاء، گام برداریم.
گفتنی است در این نشست نمایندگان باغداران و سازمانهای مردم نهاد و همچنین مدیران و کارشناسان دستگاههای متولی به بیان دیدگاهها و ارائه نظرات کارشناسی و تخصصی پرداختند و بررسی و پیگیری موارد اعلامی به جلسات آتی این کارگروه موکول شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *