آیا با وجود جهش ویروس کرونا میتوان به واکسنهای ساختهشده اعتماد کرد؟
به گفته رییس مرکز تحقیقات ویرس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، از اواخر شهریور ویروس جدیدی از خانواده کرونا شناسایی شده و اولین نمونه این ویروس جهش یافته در مرد سالمندی با ضعف سیستم ایمنی و در شهر کمبریج کشور انگلستان مشاهده شد که متأسفانه با وجود درمانهای مداخلهای نتیجه این حمله ویروسی منجر به مرگ این بیمار شد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است تغییراتی که در ویروس پیدا شده اثربخشی واکسنهایی که در حال حاضر تولید شدهاند، را از بین ببرد؟، متذکر شد: به طورکلی ما همیشه باید تغییرات ژنتیکی ویروس کووید را رصد کنیم چرا که ممکن است در هر زمانی ویروس با تغییرات ژنتیکی مواجه شود همانند اتفاقی که در ویروس آنفلوآنزا هم رخ میدهد و تغییرات در این ویروس به گونهای است که احتمال دارد، هر سال فرمولاسیون واکسن را عوض کنیم و ممکن است این مسئله در مورد ویروس کرونا هم اتفاق بیفتد.
استاد ویروسشناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بیان کرد: در هر صورت باید منتظر پژوهشها بمانیم تا دریابیم واکسنی که در حال حاضر تولیده شده، توانایی و کفایت لازم را در مقابل ویروس کرونا با تغییراتی که در آن رخ داده، دارد یا نه؟، که البته این موضوع طی روزها و ماههای آینده مشخص میشود.
تا کنون هیچ گزارشی مبنی بر بروز اختلال در کارایی واکسنهای کرونا وجود نداشتهاست
مسعود مردانی عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا در خصوص ویروس جهش یافته کووید۱۹ که چندی پیش در کشور انگلیس شناسایی شد، گفت: این ویروس از کشور انگلیس آغاز شده و از آنجا به هلند و بعد از آن به ایتالیا رسیده است و هنوز شواهدی در خصوص ورود این ویروس به ایران وجود ندارد.
وی در مورد تفاوت این ویروس جهش یافته با ویروس قبلی اظهار کرد: شدت بروز بیماری و ظهور علائم در ویروس جهش یافته بیشتر است و همچنین این ویروس بسیار سریع از یک فرد به فرد دیگر انتقال پیدا میکند، اما خوشبختانه میزان مرگومیر ناشی از ابتلای به این ویروس از ویروس قبلی بالاتر نیست.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مبارزه با کرونا در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است، این جهش ژنتیکی کارایی واکسنهای تولید شده را زیر سوال ببرد؟ توضیح داد: تا کنون هیچ گزارشی مبنی بر بروز اختلال در کارایی واکسنهای کرونا وجود نداشتهاست.
مشخص نیست واکسنهای آمریکایی بتوانند در مقابل این جهش اثربخش باشند
پیام طبرسی رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در پاسخ به این که از آنجایی که واکسن کرونای ایرانی از نوع ویروس کشته و یا ضعیف شدهاست، آیا با توجه شناسایی نوع جهش یافته این ویروس در کشور انگلیس این واکسن میتواند کارایی لازم را در مقابل کووید ۱۹ را داشته باشد؟، به میزان گفت: هنوز هیچ کس از این موضوع آگاه نیست و حتی مشخص نیست واکسنهایی که توسط کشور آمریکا ساخته شدهاند، بتوانند در مقابل این جهش اثربخش باشند، چرا که هنگام انجام تستهای مختلف روی واکسن کرونا این نوع از ویروس وجود نداشته است و در حال حاضر با توجه جهشی که در ویروس رخ داده باید این موضوع مورد بررسی قرار گیرد که آیا واکسنهای ساخته شده میتوانند در مقابل نوع جهش یافته ویروس موثر باشند یا نه؟.
کارایی واکسن ایرانی بعد از ظهور ویروس جدید کرونا
این متخصص بیوتکنولوژی متذکر شد: هنگامی که قسمتی از ویروس دچار جهش میشود، همه پیکره ویروس که دچار جهش نشود و ویروس نمیتواند خودش کامل تغییر بدهد، ولی میتواند آن پروتئین کوچک را تغییر دهد و اشتباه مدرنا، فایزر بایون تک و آکسفورد این بود که کل پروتئین را نگرفتند.