روحانی: جمهوریت و انتخابات بنیانهایی هستند که نظام را به خوبی حفظ کردهاند
- حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی امروز در نشست حقوق اساسی و شهروندی اظهارداشت: این یک فکر بسیار مهمی بود که نظام ما به عنوان جمهوری اسلامی مدنظر قرار گرفت،با توجه به اینکه در زمینه امنیت ملی کار کردهام، نظرم این است که اگر نظام ما جمهوریت نبود و انتخابات مبنا نبود تا امروز دوام نمیآورد.
وی افزود: جمهوریت، انتخابات و آرای مردم بنیانهایی هستند که نظام را به خوبی حفظ کرده اند و اگر مردم اشکالی هم در حکومت میبینند، میگویند حداقل ۲ سال دیگر انتخابات برگزار میشود و فرد دیگری را انتخاب میکنیم در مجلس یا مجلس خبرگان، ریاست جمهوری و نهادهایی که توسط آرای مستقیم مردم انتخاب میشوند.
رئیس جمهور عنوان کرد: این مسئله بسیار مهم است که مبنای حکومت ما آرای مردم است، مشروعیت حکومت، چارچوبهای دینی و مذهبی دارد. اسلامیت نظام همواره به عنوان یک رکن مدنظر بوده و هست اما در بخش رکن جمهوریت میخواهم تاکید کنم آرای مردم نقش بسیار اساسی دارد.
روحانی خاطرنشان کرد: متاسفانه در کشور نظام حزبی نداریم؛ وقتی در حکومتی به آرای مردم اتکا میکنید اگر سیستم حزبی وجود نداشته باشد، کار سخت میشود ولی در نظام حزبی مداوم بحث میشود و چارچوبهایی تعیین شده و براساس آن کار میکنند و قانون اساسی ما نیز بر اساس حزب نیست و در انتخابات به فرد رای میدهیم و به حزب رای نمیدهیم.
رئیس جمهور با اشاره به اهمیت طرح بحث نظام حزبی در قانون اساسی، ادامه داد: در یک زمانی در یکی از کمیسیونهای مجمع تشخیص مصلحت نظام چارچوبی راجع به قانون انتخابات و سیاستهای کلی قانون انتخابات نظام حزبی پیش بینی، بحث و تصویب کردیم که البته به دلایلی متوقف شد.
روحانی با تاکید براینکه قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران قابل توجه و ذکر در سطح جهان است که میتوانیم به آن ببالیم، گفت: از سال ۵۸ و زمان تدوین این قانون اساسی بویژه در بخشهای مرتبط با حقوق ملت در فصل ۳، قوانین و اصول روشن و مدرن آمده است که میتوان در دنیا به عنوان یک قانون اساسی مدرن عرضه کرد که البته ممکن است در گوشهای از آن ایراد و نقص وجود داشته باشد و باید اصلاح شود.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه فهم ما از قانون اساسی یکی نیست، افزود: پیش بینی شده است که زمان نیاز به تفسیر چه نهادی قانون اساسی را تفسیر میکند، اما قبل از اینکه به تفسیر برسیم، برداشت و فهم خیلی مهم است که از این قانون اساسی چه برداشت و فهمی داریم.
روحانی با بیان اینکه حتی ارکان حکومت، یعنی دولت، مجلس و قوه قضاییه هم فهم مشترک ندارند، مثل هم نمیاندیشند و گاهی در مسائل حتی مهم ممکن است اختلاف نظر باشد، گفت: گاهی اوقات میشنویم بعضی از نمایندگان مجلس میگویند که باید بر عملکرد وزرا نظارت کنیم که این برداشت ناقص از قانون اساسی است.
رئیس جمهور با بیان اینکه نظارت نمایندگان بر کار وزرا و دولت تنها به معنای سوال، استیضاح و تفحص وجود دارد، اما نظارت بر کار وزیران و هماهنگی و حل اختلافات بین وزرا از وظایف رئیس جمهور است، تاکید کرد: کلمه نظارت در قانون اساسی نیامده است که مجلس بر کار دولت نظارت کند.
روحانی با اشاره به اینکه در اصل ۱۳۴ قانون اساسی به صراحت آمده که خط مشی و برنامه به عهده رئیس جمهور است و رئیس جمهور در موارد متعددی برنامههای خود را ارایه میدهد، گفت: باید اساتید حقوقی و حقوقدانان بر مبنای این قانون اساسی روی موارد اختلاف نظر فکر کنند و در روزنامهها، رادیو و تلویزیون نظر بدهند.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه مساله «مسئول و مجری قانون اساسی» به عنوان یکی از مباحث قانون اساسی است که تلقی واحدی از آن در کشور وجود ندارد، تاکید کرد: اصل ۱۱۳ قانون اساسی چند مساله دارد، یکی اینکه جایگاه رئیس جمهور را تعیین میکند و میآورد که رئیس جمهور دومین مقام کشور و عالیترین مقام رسمی کشور بعد از رهبری است و بلافاصله بعد از این میگوید که مسوول اجرای قانون اساسی است یعنی این کسی که بعد از رهبری بالاترین مقام کشور است، مسوولیت اجرای قانون اساسی و مسوولیت قوه اجرایی را جز مواردی که البته به عهده رهبری است، بر عهده دارد.