ترور دانشمندان؛ مصداق وحشت دشمن از پیشرفت پژوهشهای بنیادین/ ضرورت سرمایهگذاری در پژوهشهای بلندمدت
مدیرحوزه علمیه استان تهران با بیان اینکه پژوهش زود بازده نیست و به صبر و حوصله و فرصت نیاز دارد گفت: دشمن احساس میکند باید پژوهشگران و دانشمندانی که در حوزه پیشرفت و اعتلای علمی ایران اسلامی حرکت میکنند و موفق هستند را از سر راه بردارند تا به این شکل مانع رشد امتهای اسلامی و کشورهای مستقل شوند.
- تفکر و تعقل در طول تاریخ منشا بسیاری از اکتشافات و اختراعات بوده و هست. تحقیق و پژوهش جایگاه خاصی در کشف علوم داشته و موتور محرک هر کشور در عرصههای مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و علمی به شمار میرود و برای پیشرفت و رشد جوامع در دنیا از اهمیت به سزایی برخوردار است.
از نگاه رهبر معظم انقلاب؛ «پیشرفت علمی، پایه و لازمه قطعی پیشرفت همهجانبه و اقتدار یک ملت است و تنها با دستیابی به قدرت و اقتدار است که میتوان از هویت و حیثیت و استقلال و عزت یک ملت در مقابل زورگویان و مستکبرین حفاظت کرد و منافع ملی را حفظ نمود. پژوهش بایستی هم برای رسیدن به اوج قلّهی علم و ایجاد مرجعیّت علمی و هم باید برای حلّ مسائل جاری کشور باشد».
تحریریه سیاسی ، در سلسله گفتوگوهای خود در هفته پژوهش پای صحبت حجتالاسلام محمدهادی رحیمیصادق «مدیرحوزه علمیه استان تهران» و استاد و پژوهشگر علوم حوزوی چالشهای روبه رو در حوزه پژوهش را مورد بررسی قرار داده است که در این مجال میخوانیم.
میزان: نقش پژوهش را در گام دوم انقلاب چگونه ارزیابی میکنید؟
رحیمیصادق: از آنجا که منویات رهبر معظم انقلاب در گام دوم انقلاب نگاه به آینده و تحولات در زمینههای مختلف است. گام اول گام بناگذاری زیرساختها بود و در گام دوم رشد مبانی نظام و انقلاب بر اساس آن زیرساختهایی که در گام اول ایجاد شده مورد تاکید است. از سویی حرکت به سمت این هدف بدون اتکا به مباحث علمی و پژوهشهای دقیق نتیجه بخش نخواهد بود.
جایگاه پژوهش در بیانیه گام دوم انقلاب و استقرار نظام جمهوری اسلامی برای تمدن نوین سازی برای حکومت مهدوی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
میزان: نقش پژوهش در ساخت تمدن اسلامی از منظر شما چیست؟
رحیمیصادق: تمدنسازی ویژگیهای خاص خود را دارد و ارکان آن متفاوت است اول اینکه جهشهای علمی باید فضای عمومی جامعه و نخبگانی را در بر بگیرد. همچنین اتکا به ظرفیتهای داخل کشور، ظرفیتهایی که جامعه از نظر فرهنگی دینی و ملی دارد، آیندهپژوهشی و توجه به مقتضیات نظام و جامعه باید در نظر گرفته شود.
امروز در میدان جنگ با جبهه کفر و شرک جهانی هستیم به گونهای که آنها هیچ پیشرفتی را برای مردم و ملت ایران نمیتوانند تحمل کنند. اگر موارد فوق را کنار هم بگذاریم تا تمدن نوین اسلامی پیش آید طبیعی است با این عناصر به خصوص در این فضای مهم و حساس برداشتن گامهای بلند و ریلگذاری پژوهشها از اهمیت ویژهای برخودار است.
میزان: طی هفتههای گذشته یکی دیگر از دانشمندان هستهای که در حوزه پژوهش نقش مهمی ایفا کرد توسط دشمنان ترور شد این ناشی از وحشت آمریکا و رژیم صهیونیستی از پیشرفتهای پژوهشی کشورمان است شما آن را چگونه ارزیابی میکنید؟
رحیمیصادق: ما نباید دشمن را دست کم بگیریم آنها خودشان از علم و دانش بهرهمند هستند. در زمینه علوم مختلف پیشرفتهای شگرفی داشتند و از آن سوءاستفاده میکنند، اما اجازه نمیدهند دیگر ملتها پیشرفت کنند.
جهان استکبار اکنون احساس میکند نظام اسلامی در پژوهشهای بنیادین و کاربردی پیشرفتهای چشمگیری داشته است و به روشهای مختلف، تبلیغات سوء و کارشکنی تلاش میکنند جلوی این پیشرفت را بگیرند در نتیجه به حذف فیزیکی دانشمندان و ترور آنها روی آوردند.
دشمن احساس میکند باید پژوهشگران و دانشمندانی که در حوزه پیشرفت و اعتلای علمی ایران اسلامی حرکت میکنند و موفق هستند را از سر راه بردارند تا به این شکل مانع رشد امتهای اسلامی و کشورهای مستقل شوند.
پژوهش زود بازده نیست و به صبر،حوصله و فرصت نیاز دارد. دنیای غرب این را خوب میداند و بر روی پژوهشهای بلندمدت سرمایهگذاری میکند
میزان: آسیبها و چالشهای نظام پژوهش در حوزه علمیه را چگونه ارزیابی میکنید؟
رحیمیصادق: در فضای علمی، دانشگاهی و حوزوی توجه ویژهای که باید به عرصه پژوهش انجام میشد در حالیکه طی سالهای گذشته این مهم حاصل نشده، یکی از علل اساسی آن این است که پژوهش زود بازده نیست و به صبر و حوصله و فرصت نیاز دارد. دنیای غرب این را خوب میداند و بر روی پژوهشهای بلند مدت سرمایهگذاری میکند. البته در کشور ما کمبود اعتبارات و بودجه نیز در حوزه پژوهش به چشم میخورد که باید اصلاح شود.
در حوزههای علمیه نگاه به پژوهش و گسترش آن است. آموزش پژوهشمحور بر اساس سوال، نقد و پژوهش است و در حوزههای علمیه تا رسیدن به اهداف بلندمدت فاصله داریم، باید کارهای علمی و توجه عمومی به پژوهش به خصوص در حوزه علوم انسانی بیشتر انجام شود.
میزان تاثیر کرونا در چرخش پژوهش طی یکسال گذشته از منظر شما چگونه است؟
رحیمی صادق: محدودیت از جنس کرونا گرچه اثرات و تبعات منفی زیادی دارد، اما میتواند باعث برخی تأثیرات مثبت شود. ما باید تلاش کنیم تهدیدها را به فرصت تبدیل کنیم و کرونا نباید مانع پژوهشهای پژوهشگران ما باشد. در بحبوحه بحران کرونا برای رسیدن به اهداف خود باید سنگرها را تغییر بدهیم.
در پایان هفته پژوهش را به همه پژوهشگران عرصههای مختلف علمی، پزشکی، هستهای، علوم انسانی، اسلامی و حوزههای علمیه تبریک عرض میکنم.
- بیشتر بخوانید:
- ترور شهید «فخریزاده» نشان از مسیر درست پژوهش در کشور است
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *