لزوم توجه به چهارشنبههای امام رضایی/یاد «امام هشتم(ع)» جامعه را آماده ظهور منجی میکند
حجتالاسلام والمسلمین ریاضت در گفتوگو با پیرامون ارتباط میان چهارشنبهها به عنوان روز انس و ارتباط با «امام رضا (ع)» گفت: درباره «زیارت ائمه (ع)» ما انحصار در زمان و مکان خاص نداریم بلکه مداومت بر زیارت آن «حضرات (ع)» در هر زمان و مکان توصیه شده است، از این رو «زیارت ائمه (ع)» از راه دور و از راه نزدیک انحصار به زمان و مکان خاص ندارد، اما در برخی زمانها و مکانها ثواب زیارت افضل است، مثل زیارت حضرت «سیدالشهداء (ع)» که در شبهای جمعه و نیز در حرم «امیرمومنان (ع)» بسیار فضیلت دارد.
این کارشناس مذهبی در همین راستا ادامه داد: هر یک از روزهای هفته منتسب به یکی از معصومان علیهم السلام است و در میان آنها چهارشنبه به امامان کاظم، رضا، جواد و هادی علیهم السلام اختصاص دارد. مهم آنکه درباره زیارت «امام رضا (ع)» از نظر زمانی روایت داریم که چهارشنبه روز زیارت ایشان است و رعایت این موضوع خاص در فضیلت زیارت «حضرت (ع)» تاثیر دارد و خوب است که مورد توجه علاقمندان قرار بگیرد به ویژه در شرایط کنونی که به دلیل ویروس کرونا امکان زیارت حضوری «امام رئوف (ع)» محدود شده است، هرچند به تعبیر شاعر گرچه دوریم، ولی از تو سخن میگوییم/ بُعد منزل نَبُود در سفر روحانی.
*ائمه، سلام ما را میشنوند
ریاضت پیرامون دیگر اهمیت روزهای چهارشنبه بیان کرد: همانطور که در اذن دخول «ائمه (ع)» آمده، آن «امام هشتم(ع)» سلام ما را میشنوند و پاسخ میدهند پس خوب است هر چهارشنبه با یک سلام به ویژه صلوات خاصه «امام رضا (ع)» را یاد کنیم. به ویژه آنکه به تعبیر بزرگان، هر سلام در صلواتها خود یک زیارت کامل است. ضرورت دارد برای فرهنگسازی درباره چهارشنبههای امام رضایی سلام و صلوات فرستادن بر «امام رضا(ع)» در ساعتی مشخص را سنت کنیم که قطعا برکات بسیار دارد تا در سایه این توجهات و توسلات به ساحت مقدس حضرت «ثامن الحجج (ع)» ریشه این ویروس منحوس از کشور کنده شود.
این سخنران مذهبی درباره تاثیر چهارشنبههای امام رضایی بر نهادینه سازی و ترویج سبک صحیح زندگی برگرفته از سیره رضوی، بیان کرد: حکمت و هدف اصلی از زیارت، ایجاد سنخیت میان زائر و مزور است نه آنکه بخواهیم ذکر خاصی را در روز و ساعتی خاص بگوییم؛ برای اینکه چهارشنبههای امام رضایی داشته باشیم و از این طریق زائر «حضرت (ع)» شویم باید رفتار و اعمالمان با «امام رضا (ع)» سنخیت بیابد، به عبارت بهتر، رفتارمان با خانواده، قوم و خویش، همسایه، فضای کار و ... رضوی باشد.
*رفتارمان همیشه امام رضایی باشد
ریاضت با بیان اینکه زیارت به تعبیر بزرگان باید تحویل به احسن الحال باشد اظهار کرد: بزرگان معتقدند سال تحویل فقط منحصر به نوروز نیست بلکه هر گاه حال ما بهتر از دیروز باشد، سال، تحویل میشود از این رو، وقتی میگوییم چهارشنبههای امام رضایی یعنی تا چهارشنبه دیگر امام رضایی رفتار کنیم و چهارشنبه نمادی شود برای آنکه همه بفهمند در پرتوی ارتباط با «امام رضا (ع)» تحول در سبک رفتار و گفتار ما رخ داده است.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: از «امیرمومنان (ع)» روایت است که فرمودند: صبح برای خروج از منزل کارهایی را انجام دهید ... ایشان میفرمایند: به ما چهارده معصوم (ع) به نام سلام دهید و این سلام به ما را تکرار کنید ... این یعنی میتوان در هر ساعت و لحظه به حضرت رضا (ع) سلام داد و با حضور قلب و تمرکز و یاد کردن از «حضرت (ع)»، اینگونه بیندیشم و عمل کنیم.
*نقش رسانهها در فرهنگ سازی چهارشنبههای امام رضایی
وی با تاکید بر لزوم راه اندازی پویشی برای یاد کردن دائمی از «امام رضا (ع)»، ابراز کرد: اگر بتوانیم یک چله چهارشنبهها به «امام رضا (ع)» متذکر و متوجه شویم این سیره به همه سال ما تسری مییابد و دائم الذکر «حضرت (ع)» میشویم. برای این مهم باید رسانه ها، فضای مجازی، هیئتهای مذهبی، گروههای فرهنگی جهادی و ... به میدان بیایند برای مثال همه کانالها و شبکههای اجتماعی هیئات در چهارشنبهها حدیث و رفتاری رضوی را تبلیغ کنند تا بتدریج فرهنگسازی میشود.
حجت الاسلام ریاضت درباره مهمترین برکات نهادینه کردن چهارشنبههای امام رضایی در جامعه، بیان کرد: مهمترین برکت این رویه، آماده شدن جامعه برای ظهور «امام زمان (عج)» است. در روایت است که منتظران ظهور به «ائمه (ع)» قبلی اعتقاد دارند و به آنها اقتداء میکنند، یعنی سیره عملی «اهل بیت (ع)» را عملیاتی و کاربردی میکنند. چراکه «امام مهدی (عج)» بعد از ظهور به سیره اجدادشان عمل خواهند کرد و ما اگر بخواهیم پیرو «امام زمان (عج)» باشیم، باید ولایت پذیری را در عصر غیبت تمرین کنیم.
وی با بیان اینکه با چهارشنبههای امام رضایی ما هم سیره رضوی را قبل از ظهور تمرین میکنیم، خاطرنشان کرد: مهمترین برکت چهارشنبههای امام رضایی، ایجاد سنخیت بین زائر و مزور است و این سنخیت به منتظران کمک میکند وقتی حضرت «حجت (عج)» ظهور کردند، بدانند چگونه رفتار کنند. چون سیره «امام زمان (عج)» استمرار سیره عملی اهل بیت علیهم السلام است.