سودای تولهکشی، عامل سرنوشت سیاه ببر سفید ارم شد؟
- اوایل سال ۹۴ بود که در پی زمزمههایی مبنی برای تلاش باغ وحش ارم برای وارد کردن یک ببر سفید، جمعی از دوستداران حیات وحش، طی نامهای، با اشاره به کارنامه سیاه این باغ وحش در نگهداری از گربهسانان بزرگ، خواهان انصراف باغ وحش ارم از وارد کردن ببر سفید شدند.
در بخشی از این نامه که در رسانهها هم منتشر شد آمده بود:
"نظر به سرنوشت نافرجام گربه سانان در باغ وحش ارم از قبیل مرگ ببر نر سیبری بر اثر تغذیه از گوشت الاغ آلوده به مشمشه در سال ۸۹، کشتار و سوزاندن ۱۴ شیر آفریقایی به دلیل احتمال ابتلا به مشمشه در سال ۸۹، حبس انفرادی ببر ماده سیبری در قرنطینه ای نامناسب به مدت ۵ سال به دلیل احتمال ابتلا به مشمشه، خفه شدن یک قلاده ببر مبتلا به صرع در حوضچه آب بر اثر نبود نظارت در سال ۹۲ و بلاتکلیفی یک ببر بنگال به مدت ۸ ماه در قرنطینه سازمان دامپزشکی به دلیل انصراف باغ وحش ارم از نگهداری آن در سال ۹۳ آینده روشنی در باغ وحش ارم انتظار این گربهسان را نخواهد کشید."
اما بیتوجه به این هشدار، پس از مدتی کوتاه، یک ببر سفید از آلمان وارد ایران شده و به باغ وحش ارم انتقال یافت.
حالا پس از گذشت ۵ سال، چند ساعتی است که خبر مرگ این گربهسان زیبا به یکی از پرمخاطبترین اخبار محیط زیستی تبدیل شده است؛ مرگی مشکوک که به گفته مسئولان محیط زیست حاصل ورود ببر نر به جایگاه ماده ببر سفید و درگیری میان آنهاست.
بر اساس گزارش باغ وحش ارم، ببر نر این باغ وحش روز یکشنبه ٩ آذر پس از شکستن و تخریب حصار مجاور محل نگهداری ببر ماده وارد محدوده نگهداری این حیوان شده و به نزاع با آن پرداخته است.
در این باره، فاطمه برنا، رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان تهران با بیان اینکه اقدامات درمانی برای مداوای ببر سفید نتیجه ای در بر نداشته اعلام کرد: بنابر گزارش اولیه ارسالی باغ وحش که ساعتی پیش به محیط زیست رسید این ماده ببر بعلت پارگی کامل نای و پارگی طولی مری و خفگی در اثر پنومونی استنشاقی ناشی از صدمه فیزیکی در نزاع با ببر نر تلف شده است.
این در حالی است که فعالان حوزه حیات وحش، به ویژه آنهایی که طی سالهای گذشته بارها از جایگاه این دو ببر در باغ وحش ارم بازدید کردهاند، شکستن حصار مجاور ببر سفید توسط ببر نر و ورودش به جایگاه ببر سفید را غیرممکن میدانند. به اعتقاد آنها، از آنجا که یکی از اصلیترین منابع درآمد باغ وحشها در سطح کشور، تولهکشی از گربهسانانی چون شیر و ببر و فروش تولهها به سایر باغ وحشها و حتی فروش آنها به متقاضیان در کشورهای همسایه است، محتملترین علت نزاع ببر نر با ببر سفید، نه شکستن حصار، بلکه تلاش مسئولان باغ وحش برای تولهکشی از این دو ببر و در نتیجه وارد کردن عمدی ببر نر به جایگاه ببر سفید است. اقدامی که با توجه به ممنوعیت دورگهگیری در باغ وحشها، احتمالا بنا بوده مخفیانه انجام شود.
نهایتا از آنجا که باور شکستن فنس جایگاه ببر سفید توسط ببر نر، دشوار است، خبرنگار میزان، تلاش کرد طی تماسی با مسئولان باغ وحش ارم، پرسشهایی را در میان بگذارد. پرسشهایی از این دست که مسئولان این باغ وحش بر اساس نظر کدام کارشناس حیات وحش، این دو ببر را که درگیریشان کاملا قابل پیشبینی است در کنار هم قرار دادهاند؟ اما تلاش برای گفتوگو با مسئولان این باغ وحش بینتیجه ماند.
به گزارش میزان، ببر سفید، گونهٔ جهشیافته مغلوب از ببر بنگال است که گهگاه در طبیعت در آسام، بنگال، بیهار و بهویژه ریوا دیدهمیشود. مشکلات ژنتیکی ببر سفید که انحراف چشم، یکی از شایعترین نتایج آن است، سبب شده به منظور جلوگیری از انتقال این مشکلات ژنتیکی به نسلهای بعد، تکثیر ببر سفید در باغ وحشهای استاندارد جهان ممنوع باشد. اما سودجویان همچنان تلاش میکنند با تکثیر ببر سفید و فروش تولهها که به دلیل رنگشان بیشتر مورد توجه هستند درآمدهای کلان کسب کنند.