فروش ۶ هزار پرنده در بازار «فریدونکار»
_ روزنامه ایران نوشت: کرونا کرکره بسیاری از بازارها را پایین کشید و صاحبان آنها را وادار به تعطیلی دو هفتهای کرد، اما سُنبه بازار فریدونکنار پرزورتر از آن است که تعطیل شود. لاشه پرندگان مهاجر مثل هر روز صبح در بازار چوب میخورد و با گرانترین قیمت به فروش میرود. قاچاقچیان پرندگان مهاجر، بیواهمه و دلنگرانی روی لاشه گونه در معرض انقراض خودکا سفید ابرو قیمت میگذارند. شکارچیان غیر مجاز نیز به هر قیمتی که میخواهند گونه در معرض انقراض اردک چشم طلایی را به فروش میرسانند گونه در حال انقراض اردک سرحنایی هم از این مهاجرت جان سالم به در نمیبرد. تن بیجان بوتیمار حرامگوشت روی یکی از تختههای بازار پرندگان فریدونکنار چشم انتظار خریداران است. عروس غاز هم عروس سیاه بخت این بازار است. اردکهای بلوطی هم هر روز در این بازار قیمت میخورند تا انقراضشان سرعت بیشتری به خود بگیرد. بازار یکهتاز فریدونکنار زمستان گذشته هم تصمیم مسوولان دولتی را برای تعطیلی نادیده گرفت. در اوج آنفلوانزای پرندگان در مازندران، بازارهمچنان دایر بود؛ بسیاری از پرندگان مسموم میانکاله هم در این بازار فروخته شدند. از ستاد کرونا هم دستور آمد که بازارهای پرندگان برای جلوگیری از شیوع بیماری تعطیل شوند. بازار فریدونکنار، اما دستور را به هیچ گرفته است. پرندگان میهمان، همچنان راهی رستورانهایی از شمال تا تهران میشوند. حرامگوشتها را هم تاکسیدرمی میکنند تا این سوال بیپاسخ آه از نهاد بسیاری برآورد که چوب زن بازار فریدونکنار پشتاش به چه کسی گرم است که روزانه سه تا شش هزار پرنده مهاجر را قیمت میگذارد؟
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل محیط زیست مازندران میگوید: «این سوال ما هم است.»
او میگوید: «بازار فریدونکنار ۲۵ تخته است که توسط ۲۰۰ نفر اداره میشود، چطور نمیتوانند این ۲۰۰ نفر را جمع کنند؟»
کارنامی میگوید: «الان کارگرانی که زندگیشان به درآمد روزمزد وابسته است اجازه کار ندارند، اما بازار پرندگان فریدونکنار در اوج کرونا محل تجمع غیرقانونی قاچاق و عرضه پرندگان مهاجر است. چرا آقایان جلوی آنها را نمیگیرند. چرا دامپزشکی و بهداشت روی بازار نظارت ندارد؟»
او اعتقاد دارد محیط زیست در عرصه دامگاهها خوب ظاهر شده است، اما بازار از کنترل آنها خارج است. به گفته کارنامی تمام وقت محیط بانان منطقه صرف تخریب تورهای هوایی میشود. تورهایی که در یک حرکت میتوانند تا ۵۰۰ پرنده را شکار کنند. قصه دام هوایی در فریدونکنار قصه کوخههای صید پرندگان شکاری در بسیاری از استانها است. محیط بانان امروز دامهای هوایی در شمال و کوخهها را در جنوب تخریب میکنند. شکارچیان و صیادان فردا دوباره آنها را دایر میکنند؛ تسلسلی ناتمام و جریوار و بیپایان.
سوالهای کارنامی در حوزه فریدونکنار بیشمار است و دستگاههای زیادی را مخاطب قرار میدهد.
او میپرسد: «چرا تعزیرات وسط ماجرا نمیآید؟ مگر یکی از وظایف ستاد مبارزه با قاچاق کالا، مبارزه با فروش پرندگان قاچاق و تحت حفاظت نیست؟ چرا حداقل در زمان کرونا بازار را بهصورت مقطعی تعطیل نمیکنند؟»
او پاسخ آخرین پرسش خودش را میدهد: «چون تجارت پر سودی است، بازاری که به متمولین خدمت میکند. الان شما به قیمت مرغ نگاه کنید؛ قیمت گوشت پرندگان مهاجر ۶-۵ برابر بیشتر از مرغ است. الان یک جفت اردک سرحنایی ۱۵۰ هزار تومان فروخته میشود، یک جفت آن دو کیلو گوشت ندارد. حتماً این پرنده را یک فرد متمول میخرد.»
او اعتقاد دارد در بازار پرندگان فریدونکنار قانونگریزی موج میزند. کارنامی میگوید: «خریداران هم باید تحت تعقیب قرار بگیرند. مگر در مقوله مواد مخدر مثل تریاک، شیشه، کراک و... خریدار و فروشنده هر دو دستگیر نمیشوند، چرا در حوزه قاچاق پرندگان این اتفاق نمیافتد؟ برای ما هم سوال است چرا با لیدر (چوب زن) بازار فریدونکنار برخورد نمیشود! یعنی این همه ناظر و نهاد نظارتی نمیتوانند با یک متخلف برخورد کنند؟»
او میگوید: «فرماندار از ما خواست تا دامگاه را مدیریت کنیم، تمکین کردیم. الان ما در حوزه بازار فریدونکنار سوال داریم. قاچاق علنی و جرم در بازار مشهود است. چرا شهردار و فرماندار وارد نمیشوند؟ نیروی انتظامی کجاست؟ «بازار فریدونکنار را فقط دامگاهها و صیادان فریدونکنار تأمین نمیکنند؛ پای شکارچیان خارج از استان هم در میان است. شاید باید برای تعریف حجم خسارت شکار پرندگان فریدونکنار با تور هوایی هم از اصطلاح «صید ترال هوایی» استفاده کرد. هر پرندهای سر راهش قرار بگیرد شکار میشود، حتی فلامینگوها هم از مخمصه جان سالم به در نمیبرند. باغهای پرندگان خصوصی را هم باید به یکی از مشتریان این تجارت مخوف اضافه کرد. کارنامی میگوید: «فریدونکنار ۷۰ هزار نفر جمعیت دارد،۲۰۰ نفر شهر را بدنام کردهاند.»
او نیاز مالی و رابطه آن با قتل عام پرندگان را قبول ندارد. میگوید: «من کشاورز و کشاورز زادهام. الان کشاورزی که ۵ هزار متر زمین دارد، مشکل مالی ندارد. از این ۲۰۰ نفر شاید ۴۰ تا ۵۰ نفر مشکل مالی داشته باشند، آن هم نه زمین داران و کشاورزان. کسانی که برای ایجاد دامگاه زمین اجاره میکنند، ممکن است مشکل مالی داشته باشند.»
کارنامی هشدار میدهد اگر فاجعه بازار فریدونکنار جمع نشود به سایر زیستگاههای کشور هم تسری داده میشود. هشدار او بیمورد نیست. بازار کیان اهواز هم دارد پا در جای پای فریدونکنار میگذارد. دامهای هوایی به آسمان تالاب شادگان هم رسیدهاند. میهمانکشی دارد رسم ناخوش تالابهای خوزستان میشود.
او مدیریت بازار فریدونکنار را فراتر از تجهیزات محیط زیست میداند. کارنامی میگوید: «نه نیرو داریم نه خودرو. از چند محیط بان چه کاری برمیآید؟»
بازار فریدونکنار صبحها چوب میخورد
فرماندار فریدونکنار در پاسخ به این پرسش که چرا بازار فریدونکنار در تعطیلات کرونا همچنان پرندگان مهاجر را میفروشد؟ میگوید: «فقط ممکن است در لحظاتی آن هم در صبح ازدحام داشته باشیم، در سایر ساعات ازدحام نداریم.» البته ازدحام جمعیت در صبح در بازار پرندگان طبیعی است، چون قیمت در بازار فریدونکنار صبحها تعیین میشود. او میگوید: «اگر نیاز باشد که بازار تعطیل شود، مشکلی برای تعطیلی آن نداریم، اما محیط زیست در جلسات بحث تعطیلی بازار را مطرح نکرده است.»
او در پاسخ به این سوال که چرا بازار را براساس تصمیم ستاد ملی کرونا تعطیل نکرده اید؟ هم میگوید: «اگر ستاد کرونا درباره بازار فریدونکنار مصوبهای دارد من در خدمت شما هستم.» البته ستاد کرونا تعطیلی را شامل همه بازارها دانسته است و بازار فریدونکنار از آن منفک نیست. ن
صیری در جواب میگوید: «استان ستاد کرونا دارد، اگر به این جمعبندی برسد که بازار تعطیل شود، تعطیل میشود.» پس ستاد کرونای استان مازندران هنوز به جمعبندی درباره بازار پرندگان فریدونکنار نرسیده است؟ فرماندار میگوید: «علی الظاهر.» منظور شما از علیالظاهر چیست؟ نصیری در پاسخ میگوید: «محیط زیست به حوزه بهداشت، دامپزشکی و ستاد کرونا درخواست بدهد و بازار را تعطیل کند.» او در پاسخ به این سوال که چطور پرندگان بدون ممانعت در بازار فریدونکنار قاچاق میشوند هم میگوید: «محیط زیست ضابط خاص است، اگر مستنداتی دارد در دادگستری شکایت کند.»
او درباره عدم واکنش به چوب زن بازار فریدونکنار هم پاسخ میدهد: «اگر محیط زیست مستنداتی (درباره چنین فردی) دارد به دادگستری بدهد و حکم او را بگیرد.»
نصیری در نهایت میگوید: «فرمانداری نظارت عالیه دارد و تسهیلگر است، اگر محیط زیست نیرو کم دارد آقای کلانتری از سازمان برنامه و بودجه نیرو بخواهد.»