دلایل افت فیل و فنجان استقلال
- خبرآنلاین نوشت: قایدی و دیاباته دیگر آن جذابیت روزهای نخستین را ندارند. این نکتهای است که اکثر هواداران استقلال و کارشناسان تا حدودی به آن معتقد هستند و میگویند که این دو مهاجم باکیفیت، چند وقتی است که دیگر در کنار هم نتوانسته اند آن روزهای درخشان فصل گذشته را تکرار کنند. به عنوان مثال در هفتههای پایانی فصل گذشته دیاباته اکثر گل هایش را از روی نقطه پنالتی به ثمر رساند و مهدی قایدی هم درخشش خود را بیشتر مدیون تواناییهای فردی اش بود تا همکاری تنگاتنگ با دیاباته. چیزی دقیقا بر خلاف نیم فصل اول و دوران استراماچونی. یا به عنوان مثال این زوج که در بین آبیها به فیل و فنجان معروف هستند، در حساسترین بازی استقلال در لیگ قهرمانان آسیا مقابل پاختاکور ازبکستان در مرحله یک هشتم نهایی، شبی کم فروغ داشتند و نتوانستند با درخشش خود از حذف استقلال جلوگیری کنند.
بی شک افت زوج قایدی و دیاباته دارای عوامل و عللی است که در ادامه به مرور آن خواهیم پرداخت.
*رفتن استراماچونی
آندره آ استراماچونی را بی هیچ تردیدی میتوان معمار زوجی دانست که فصل قبل هم عنوان آقای گلی را به خود اختصاص داد و هم عنوان آقای پاس گلی را. شیخ دیاباته با ۱۵ گل بهترین گلزن لیگ شد و قایدی هم با ۸ پاس گل برترین آقای پاس گل لیگ برتر.
استراماچونی با شناختی که از قبل از دیاباته داشت و شناختی که از قایدی جوان و ریزنقش پیدا کرد، توانست این دو بازیکن را در سیستم ۳-۵-۲ خود با یکدیگر مچ کند و زوجی ویرانگر بسازد. زوجی که به خوبی همدیگر را تکمیل میکردند. یکی سرشار از قدرت بدنی و توانایی سر زنی و دیگری خلاق و باتکنیک و دریبل زن.
اکثر گلهایی هم که این دو بازیکن در نیم فصل اول به ثمر رساندند، حاصل همکاری و بازی سازی برای یکدیگر بود. به عنوان مثال گلهایی که استقلال در دیدار مقابل تیمهای نفت مسجدسلیمان، سپاهان، تراکتور، شهرخودرو و شاهین بوشهر به ثمر رساند، حاصل همکاری و هماهنگی مستقیم این دو بازیکن بود.
با رفتن استراماچونی، بی تردید این زوج هم با آسیبی جدی مواجه شد و مدتی طول کشید تا دیاباته و قایدی یک بار دیگر و این بار تحت نظر فرهاد مجیدی بتوانند با یکدیگر به هماهنگی برسند.
*مصدومیت شیخ
دیاباته علی رغم تمام درخششهایی که برای استقلال از خود به جای گذاشت، اما بسیاری از بازیهای مهم استقلال را هم در فصل قبل به دلیل مصدومیت از دست داد که مهمترین آن، دربی رفت و برگشت لیگ نوزدهم بود. این اتفاق باعث شد تا دیاباته برای چندین و چند بازی از حضور در کنار قایدی محروم شود و پس از بازگشت به میادین هم همچنان از مشکل عدم آمادگی و هماهنگی با زوج خود در خط حمله استقلال رنج ببرد. همین مسئله یکی از اصلیترین عواملی بود که طی مدت اخیر و به نسبت نیم فصل اول، کیفیت خط حمله استقلال را کاهش داده بود.
*افت خط هافبک
در دوران استراماچونی و با توجه به سیستم هجومیای که این مربی برای آبیها در نظر میگرفت، استقلال حملات زیادی را روی دروازه حریفانش ترتیب میداد و در نتیجه این دو مهاجم بارها با تغذیه شدن از سوی خط هافبک و بالهای کناری، در موقعیت گلزنی قرار میگرفتند و دروازه حریفان را با خطر مواجه میکردند.
با این حال در نیم فصل دوم و با جدایی استراماچونی و با تغییر سیستم استقلال به ۴-۴-۲ و همچنین اتفاقاتی نظیر مصدومیت داریوش شجاعیان، افت قابل توجه فرشید اسماعیلی و دور شدن وریا غفوری و میلیچ به عنوان بالهای کناری استقلال از دروازه حریف و افزایش وظایف تدافعی آن ها، به مراتب شیخ و قایدی کمتر از قبل دارای فرصت و موقعیت شدند و همین مسئله باعث کاهش جذابیت این زوج نسبت به نیم فصل اول شد.
*شناخت حریفان
بی تردید این دو مهاجم در ابتدای حضورشان در خط حمله استقلال چندان برای رقبا شناخته شده نبودند. شیخ دیاباته به سبب این که تازه به فوتبال ایران آمده بود و مهدی قایدی با توجه به جثه کوچک و سن کمش و این که در فصلهای قبل چندان چهره قابل اتکا و ثابتی در ترکیب استقلال نبود، چندان از سوی خط دفاعی حریفان جدی گرفته نمیشدند و همین مسئله کار دست رقبای استقلال میداد چرا که استراماچونی به خوبی میدانست چگونه از ۷ و ۱۰ آبیها بازی بگیرد. با این حال رفته رفته دست شیخ و قایدی برای حریفان رو شد و به ویژه در نیم فصل دوم آنها با اتخاذ تدابیر دفاعی، در موارد بسیاری توانستند این زوج خطرناک را خنثی کنند و اجازه ندهند که این دو چهره محبوب استقلالیها کار همیشگی خود را به راحتی انجام دهند.
تمام استقلال افت کرده است نه فقط شیخ و قایدی
علی لطیفی از پیشکسوتان تیم استقلال که به عنوان مربی در عرصه فوتبال فعالیت میکند، در خصوص افت دو مهاجم شاخص استقلال گفت: «من صرفا با افت این دو مهاجم موافق نیستم. بلکه فکر میکنم افت کیفی تیم استقلال باعث شده که این دو مهاجم دیگر همانند سابق نتوانند نمایشهای خوب خود را تکرار کنند. در دوران استراماچونی استقلال فوتبال شناوری را بازی میکرد. فوتبالی بسیار زیبا که در هر بازی ۱۰ الی ۱۵ خلق موقعیت صورت میگرفت. بعد از رفتن استراماچونی این شرایط تغییر کرد. در واقع من معتقدم فقط مهاجمین نبودند که افت کردند بلکه کلیت تیم افت کرد. مهاجمین احتیاج به خوراک دارند تا گل بزنند. در دوران استراماچونی این خلق موقعیتها صورت میگرفت و ما قایدی و شیخ دیاباته را بیشتر در جریان بازی میدیدیم. وقتی فرهاد مجیدی آمد، استقلال از آن فوتبال شناور و هجومی فاصله گرفت و طبیعی است که دیگر به آن صورت دیاباته و قایدی را در جریان بازی نبینیم. این روند تا امروز هم که محمود فکری سرمربی استقلال شده است، ادامه دارد.»
لطیفی ادامه داد: «در دوران استراماچونی کارهای ترکیبی به وفور دیده میشد. هافبکها به شکل مداوم برای مهاجمین موقعیت سازی میکردند و بالهای چپ و راست مدام به حمله اضافه میشدند. به عنوان مثال بارها میدیدیم که استقلال روی ارسال وریا غفوری و ضربه سر دیاباته و یا با پاسهای عمقی فرشید اسماعیلی و رضاوند و سایرین به گل میرسید. این تنوع در حملات باعث میشد دو مهاجم استقلال در هر مسابقه چندین بار صاحب فرصت شوند. اما بعد از رفتن استراماچونی و با توجه به تغییر تاکتیک استقلال، مهاجمین کمتر در جریان بازی قرار گرفتند چرا که خلق موقعیت استقلال کاهش پیدا کرد و مهاجمین در طول بازی کمتر صاحب توپ و موقعیت شدند. من بر این باورم بیش از آن که مشکل از افت دیاباته، قایدی و یا حتی مطهری باشد، مشکل از افت کلی تیم استقلال است.»
علی لطیفی در پایان و در خصوص آنالیز حریفان استقلال از این دو مهاجم و شناخت مدافعان حریف نسبت به آنها و کنترل کردن این دو بازیکن گفت: «قطعا شناخت مدافعان به آنها در مهار دیاباته و قایدی کمک کرده است، اما به عنوان مثال لیونل مسی را ۱۵ سال است که مدافعان حریف میشناسند، اما نمیتوانند کنترلش کنند. فراموش نکنیم که همین لیونل مسی که به باور من بزرگترین بازیکن تاریخ فوتبال است، اگر تیم بارسلونا خوب بازی نکند، نمیتواند یک تنه همه چیز را تغییر دهد و گواه آن هم عملکرد بارسا در فصل جدید لالیگا است. پس بیش از اینکه شناخت از مهاجمان باعث این افت باشد، ضعف تاکتیکی استقلال باعث شده است تا مهاجمان استقلال به نسبت گذشته کمتر دیده شوند.»