نیازی: «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» کنکاشی بر نقش اقشار جامعه در دوران دفاع مقدس
یحیی نیازی در گفتوگو با پیرامون مضمون کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» گفت: کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» شامل ۱۴ مقاله در مضامین مختلف است و موضوع سرمایه اجتماعی و نقش آنان در هشت سال دفاع مقدس را مورد بررسی قرار میدهد، این کتاب در مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس به چاپ رسیده است.
وی به بخش های متعدد کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» اشاره و ابراز کرد: شکلگیری بسیج با عنوان سرمایه اجتماعی و کارکرد این تشکل در طول هشت سال دفاع مقدس و پس از آن مقولهای بود که در کتاب به خوبی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» شامل ۱۴ مقاله در چهار فصل با عناوین «بسیج در صحنه نبرد»، «حضور مردم در دفاع مقدس»، «فرماندهان و راویان صحنه نبرد» و «گسترش دامنه جنگ» است.
نیازی به فصل مهم کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» اشاره و اظهار کرد: زنان در دفاع مقدس نقش مهم و اساسی بر عهده داشتند، در حالی که این نقش ها به خوبی دیده نمی شد اما همین نقش ها توانستند کمکی بزرگ برای ایجاد موفقیت های متعدد در هشت سال دفاع مقدس شوند، زنان در حوزه پرستاری توانستند خود را به خوبی نشان دهند، بررسی تحولات سرمایه های اجتماعی در دفاع مقدس نقش زنان را به عنوان نیروهای توانمند در پشت صحنه و پشت جبهه و تاثیر فعالیت آنان در ایستادگی ایران در مقابل دشمنان را به خوبی مطرح و مورد بررسی قرار می دهد، مشارکت زنان و حرکت آنان تاثیر غیر قابل انکاری بر دفاع مقدس داشته لذا در یکی از مقالات این کتاب به آن پرداخته شده است.
وی به یکی از مهمترین بخشهای کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» اشاره و بیان کرد: آموزش و پرورش همواره به عنوان یکی از محورهای مهم و اساسی در هر جامعه مطرح است، این حوزه علاوه بر تربیت و فرهنگ سازی برای نسل های مختلف در زمان هشت سال دفاع مقدس نیز توانست نقش موثر و مهمی را ایفا کند. نقش معلمانی که برای دفاع از میهن لباس رزم پوشیده و به جبهه آمده اند و پس از مدتی توانستند به عنوان فرماندهانی بزرگی در خط مقدم نقش ایفا کنند، قابل توجه است افرادی همچون شهید آقارحیمی از جمله این افراد هستند همچنین ۳۶ هزار دانش آموز وارد جبهه شدند و شهدای بسیاری از این عرصه به کشور تقدیم شد، تمامی اینها جای بسی تأمل و بررسی دارد، آنها سرمایههای اجتماعی ما بودند که در جبهه به عنوان رزمنده فعالیت بسیار و نقشی موثر و تاثیرگذار بر مقاومت و ایستادگی کشورمان در مقابل دشمن داشتند.
نویسنده کتاب «اینجا خط مقدم است» تصریح کرد: باید توجه داشت که ظرفیت نهفته در قشر جوان بعد از جنگ تقریباً نادیده گرفته شده و کمتر به آن پرداخته شده و یا عموماً تنها در قالب شعار بیش از هر حوزه دیگری مطرح شده است. توجه به اقشار مختلف اعم از بانوان و جوانان قطعاً کتاب را به کتابی ارزشمند تبدیل کرده است.
نیازی پیرامون کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» اظهار کرد: اینکه چگونه می توان از مشارکت های اجتماعی برای بهرهبرداری در حوزه های مختلف و رسیدن به مدینه فاضله استفاده کرد موضوعی مهم محسوب میشود، اگر نگاهی به دوران هشت سال دفاع مقدس داشته باشیم خواهیم دانست که ظرفیتهای به کار گرفته شده از مردم آن هم متناسب با توانمندیهای آنها و پتانسیل های موجود درجامعه تا چه حد می تواند ارزنده و ارزشمند باشد، این مقالات ظرفیتهای متعدد در حوزه های مختلف زنان، نقش محله ها و دانش آموزان را به خوبی مورد بررسی قرار داده و کنکاش نموده و سپس در اختیار مخاطب قرار می دهد، بدین ترتیب مخاطب میتواند به بسیاری از رویکردهای ارزنده و مشارکت های اجتماعی موجود در جنگ تحمیلی آشنا شده و آن را برای جامعه امروز به کار ببرد.
نویسنده کتاب «مثل من و تو» به نامگذاری کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» اشاره و بیان کرد: کتاب «مشارکت های اجتماعی در جنگ تحمیلی» در حقیقت نامی است برگرفته از مضمون این کتاب، این مقاله ها هر یک به خوبی به موضوعات مختلف توانمندیها و پتانسیلهای که در طول هشت سال دفاع مقدس شکوفا شد پرداخته است، همچنین به اعتماد ملی اشاره دارد.