بیمیلی به برخورد با عرضه غیرمجاز پرندگان در بازار فریدونکنار
- امسال هم با فرا رسیدن فصل سرما و ورود پرندگان مهاجر به تالابهای شمالی و جنوبی کشورمان، متخلفان سودجو دامهای خود را گستراندهاند تا از پرندگان نگونبختی که برای چند ماهی زمستانگذرانی، تالابهای ایران را انتخاب کردهاند بیشترین درآمد را کسب کنند: درآمدهایی بادآورده، غیرقانونی و البته میلیاردی که بهای آن با به مخاطره افتادن بهداشت عمومی و تخریب وجهه ایران در مجامع بینالمللی پرداخته میشود.
اما آیا معزل نسلکشی پرندگان مهاجر در کشور که هر ساله بخش عمدهای از توجه رسانهها را به خود اختصاص داده و مبارزه با آن سالهاست به یک مطالبه عمومی تبدیل شده است، تا جایی دشوار و پیچیده است که نمیتوان به حل آن امیدوار بود؟
فعالان محیط زیست سال گذشته به این پرسش، پاسخی واضح دادند. آنها با تاکید بر اینکه بازار فریدونکنار، تنها بارانداز لاشه پرندگان مهاجر در شمال کشور است بر این باورند که برخورد با متخلفان در این بازار کلید حل معزل نسلکشی پرندگان مهاجر در شمال کشور است چرا که در صورتی که صیادان و دامگاهداران متخلف در عرضه غیرقانونی لاشه پرندگان مهاجر با مشکل مواجه شوند به ناچار تعداد به مراتب کمتری از پرندگان مهاجر را به کام مرگ خواهند فرستاد.
مبارزه با فروش غیرقانونی پرندگان مهاجر در بازار فریدونکنار اما به توپی میماند که هر ساله با ورود پرندگان مهاجر، بین مسئولان نهادهای مرتبط آنقدر پاسکاری میشود تا نهایتا اسفندماه فرا برسد و پرندگانی که از این کشتار بیرحمانه جان سالم به در بردهاند بار سفر بسته و از کشور خارج شوند.
امسال هم مانند سالهای گذشته چند روزی است که تختهای فروشندگان متخلف در بازار فریدونکنار، با لاشههای پرندگان مهاجر پوشانده شده و در حالی که در سراسر کشور، بر لزوم رعایت پروتوکلهای مربوط به کرونا به ویژه فاصلهگذاری اجتماعی تاکید شده است، در بازار فریدونکنار، خریداران و فروشندگان بدون رعایت فاصلهگذاری اجتماعی، انبوهی از لاشه پرندگان را بدون نظارت مسئولان دامپزشکی معامله میکنند؛ گویی صیادان و دامگاهداران و پرندهفروشان متخلف در شهرستان فریدونکنار، تافته جدا بافتهاند و از هر نوع برخورد قانونی، مصون.
حسینعلی ابراهیمی کارنامی، مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران در پاسخ به اینکه چرا با اعزام نیرو به بازار فریدونکنار از فروش غیرقانونی پرندگان جلوگیری نمیشود به میزان گفت: لازمه برخورد اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران با چنین متخلفانی، همکاری مقامات محلی از جمله فرمانداری است که به این منظور، موضوع باید در شورای تامین استان بررسی شده و طی مصوبهای توسط فرماندار فریدونکنار به مسئولان ذیربط ابلاغ شود.
وی با بیان اینکه در سالهای گذشته، شورای تامین استان مصوباتی مبنی بر لزوم برخورد قانونی با صیادان و فروشندگان غیرمجاز صادر کرده است میگوید: طی سالهای گذشته مصوبات خوبی برای مقابله با تخلفات در بازار فریدونکنار صادر شده اما فرمانداران این شهرستان از ابلاغ و اجرای آنها خودداری کردهاند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست مازندران افزود: با اینکه در سال جاری، هیچ مجوزی برای صید و شکار پرنده در استان صادر نشده و صید و شکار پرندگان بر خلاف قانون است، به ناچار طی جلسهای با مسئولان نهادهای ذی ربط، با استفاده صیادان از تنها یک کرس یا یک گذر که دو شیوه صید پرندگان هستند موافقت کردیم و امیدواریم در نتیجه این تصمیم در سال جاری شاهد کاهش آمار تخلفات باشیم.
ابراهیمی کارنامی یادآور شد: در این جلسه به شدت با فروش غیرقانونی پرندگان مهاجر در بازار فریدونکنار مخالفت کردیم. فرماندار فریدونکنار هم وعده دادند که برای محدود کردن فعالیت بازار برنامهای بدهند که هنوز منتظر این برنامه هستیم تا بتوانیم عرضه غیرقانونی پرندگان در این بازار را مدیریت کنیم.
فعالان محیط زیست اما نسبت وعدههای مسئولان شهرستان فریدونکنار خوشبین نبوده و بر این باورند که وعدههای امسال هم مانند سالهای گذشته، حاصلی به جز وقتکشی به سود صیادان و دامگاهداران نخواهد داشت. آنها امسال با به راه انداختن کمپینی تلاش میکنند با آگاهسازی مردم، تقاضا برای خرید لاشه پرندگان مهاجر را کاهش دهند.