صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

تشکیل مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری؛ نتیجه نگاه دلسوزانه و تخصصی قوه قضاییه به نظام اقتصادی

۲۷ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۰۱:۴۰
کد خبر: ۶۷۵۱۵۶
دسته بندی‌: اقتصاد ، عمومی
استفاده از قضات آشنا با مسائل اقتصادی و تجاری و همچنین فعالان اقتصادی به‌عنوان مشاور در «مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری» اقدام مثبت دیگر دستگاه قضا در راستای بهبود فضای کسب و کار در نظام اقتصادی کشور است.
- شرایط فعلی جامعه به‌ویژه در حوزه اقتصادی این روز‌ها آنقدر دچار چالش شده و جامعه را درگیر کرده است که رسیدگی به آن یکی از مهم‌ترین برنامه‌های مسئولان و اصلی‌ترین مطالبه مردم تبدیل شده است.
 
قوه قضائیه به عنوان نهاد مسئول احیای حقوق عامّه، رسیدگی به مشکلات این حوزه و رفع و حل آن‌ها را جدی‌تر از گذشته در دستور کار خود قرار داده است.

با توجه به راهبرد‌ها و توجه آیت الله رئیسی به عنوان رئیس قوه قضائیه، جامعه، مسئولان و فعالان اقتصادی شاهد یک پارادایم جدید مدیریتی از سوی این قوه به مسائل اقتصادی هستند؛ تحولاتی که نه تنها در زمینه رسیدگی، پیگیری و پیشگیری از تخلفات اقتصادی اتفاق افتاده است که در بخش حمایت از تولید داخل و رفع موانع و مشکلات فعالیت‌های اقتصادی نیز کاملا مشهود است.

حضور قوه قضائیه در کنار دستگاه قانونگذار و مجریان قانون بی‌تردید یکی از الزامات بهبود شرایط اقتصادی کشور است که خوشبختانه با دستورالعمل‌ها و برنامه‌های ابلاغ شده از سوی رئیس قوه قضائیه به نحو شایسته اتفاق افتاده است؛ بازدید‌های مکرر و مستمر از بخش‌های مختلف اقتصادی کشور و به دنبال آن پیگیری مشکلات برای احیای صنعت و تجارت و رونق بخشیدن به بازار تولید و بهبود معیشت مردم، سند این پارادایم جدید است.

یکی از موارد موثر در بهبود شرایط اقتصادی، اشتغالزایی و رونق در بازار تولید و تجارت است؛ طبق گفته اصغر مصاحب، معاون صنایع کوچک سازمان صنایع کوچک و شهرک‌های صنعتی ایران در کنار موانع تامین منابع مالی و مشکلات مربوط به سرمایه‌گذاری، اختلافات بین شرکاء و مسائل مالیاتی و حقوقی از مواردی هستند که باعث تعطیلی و یا جلوگیری از فعالیت تعدادی از واحد‌های اقتصادی شده است؛ و قوه قضائیه بنا به وظیفه‌ای که دارد و با اختیاراتی که قانون در اختیارش قرار داده است از طریق ابلاغ دستورات و صدور احکام قضایی و حقوقی برای حل این موضوع اقدامات نتیجه‌بخشی را انجام داده است.

در کنار تشکیل کارگروه‌های حمایت قضایی و همکاری با ستاد تسهیل رفع موانع، افتتاح «مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری» در روز گذشته به عنوان یک مرجع تخصصی از دیگر اقدامات مهم در راستای کمک به اجرای سیاست‌های اقتصادی مقاومتی و کمک به جهش تولید و ارتقاء اقتصاد کشور و جامعه بود.

تشکیل این مجتمع که با سه شعبه در تهران کار خود را آغاز کرده است علاوه بر اینکه به تسریع روند رسیدگی به پرونده‌ها و دعاوی مطرح شده در این حوزه کمک می‌کند، به‌واسطه تخصص گرایی و استفاده از قضات آشنا با مسائل اقتصادی و تجاری، در حفظ کیفیت دادرسی نیز موثر است؛ و البته به گفته سرپرست مجتمع قضایی تخصصی حجت الاسلام دهقانی‌نیا سرپرست مجتمع قضایی تخصصی از ظرفیت‌های اتاق بازرگانی نیز درا ین مجتمع قضایی استفاده می‌شود.

استفاده از قضات آشنا با حوزه اقتصاد و نیز مشورت با فعالان اقتصادی یکی از امتیازات و ویژگی‌های اصلی این مجتمع قضایی است و همانطور که پیش‌تر رئیس قوه قضائیه در نشست خبری که با فعالان اقتصادی در آذرماه سال گذشته تاکید کرده بود فعالان اقتصادی بهترین مشاوران برای قضات هستند.
اساتید دانشگاه در حوزه اقتصاد می‌توانند برای کشف حقیقت، بهترین مشاور برای قضات باشد

آیت الله رئیسی با بیان اینکه پرونده‌های اقتصادی نیاز به کار تخصصی دارد، فعالان اقتصادی، اصناف و افرادی که دید اقتصادی دارند را بهترین مشاوران برای این امر دانست و افزود: اساتید دانشگاه در حوزه اقتصاد می‌توانند برای کشف حقیقت، بهترین مشاور برای قضات باشد و قضات ما که در بخش اقتصادی فعال هستند بدانند که ارتباطشان با کارشناسان اقتصادی به ویژه کارشناسانی که در میدان هستند حتماً می‌تواند در کشف حقیقت تاثیر گذار باشد.

استفاده از ظرفیت متخصصان موضوعی است که در بیانات مقام معظم رهبری در همایش سراسری قوه قضائیه در تیرماه امسال نیز به آن اشاره شد، ایشان در این مورد فرمودند: قوّه‌ی قضائیّه نیاز دارد به بهره‌گیری از دانش‌ها و دانشمند‌هایی که کارشان فقط دانش قضائی نیست. حالا مثلاً در همین زمینه‌ِی پیشگیری از جرم؛ خب زمینه‌های جرم بعضا روانشناختی است، بعضا اقتصادی است، این را کسی که صرفا دانش قضائی دارد مشکل بتواند بشناسد تا بتواند حل کند؛ در این [مورد]شما طبعاً احتیاج دارید به افرادی که در زمینه‌ی روانشناسی جمعی، روانشناسی فردی دارای دانش باشند، [دارای]آگاهی باشند یا در زمینه‌ی مسائل اقتصادی درست بدانند که چه چیزی بستر وقوع چه حادثه‌ای و چه مشکلی یا چه راه‌حلّی است.

همانطور که پیشتر اشاره شد، اقدامات قوه قضائیه برای رونق اقتصادی و حل مشکلات این حوزه در شهر‌های مختلف کشور به عنوان مکمل اقدامات سایر دستگاه‌ها و حتی در مواردی به عنوان سردمدار در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور نتایج مطلوب و رضایت‌بخشی را حاصل کند.

محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسون اقتصادی مجلس شورای اسلامی درخصوص اهمیت و تاثیر ایجاد «مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری» ضمن قدردانی از این اقدام رئیس قوه قضائیه برای ایجاد این مجتمع قضایی تخصصی به میزان گفت: اقدامات قضایی که در راستای تسهیل فعالیت‌های اقتصادی در کشور شکل می‌گیرد حتما می‌تواند به شکوفا کردن ظرفیت‌های این بخش کمک کند.

وی با بیان اینکه توجه به رویکرد‌های تخصصی در مجتمع قضایی تخصصی دعاوی تجاری می‌تواند امری مطلوب قلمداد شود، اظهار داشت: قطعاً قضات رسیدگی‌کننده به پرونده‌ها در این مجتمع از یک تبحر و تخصص لازم برخوردار هستند که این مسئله می‌تواند دستگاه قضا را از نگاه عام به پرونده‌های قضایی دور کند و باعث می‌شود تا حکمی دقیق‌تر و نزدیک به عدالت پیرو موضوعات اقتصادی_تجاری صادر شود.

پورابراهیمی افتتاح این مجتمع قضایی تخصصی را اقدام مثبتی در راستای بهبود فضای کسب و کار در نظام اقتصادی کشور توصیف کرد و با اشاره به واحد صلح و سازش در این مجتمع قضایی آن را موثر در کاهش دعاوی اقتصادی خواند.
همانطور که اشاره شد، اقدامات قوه قضائیه برای رونق اقتصادی و حل مشکلات این حوزه در شهر‌های مختلف کشور به عنوان مکمل اقدامات سایر دستگاه‌ها و حتی در مواردی به عنوان سردمدار در پیشبرد اهداف اقتصادی کشور نتایج مطلوب و رضایت‌بخشی را حاصل کند.

ایجاد مجتمع‌های ویژه قضایی تخصصی در حوزه‌های مختلف پیش‌تر تشکیل شده بود، اما با توجه به نیازی که در این حوزه وجود داشت و با توجه به درخواست‌های فعالان اقتصادی و سیاست‌های جدید دستگاه قضایی کشور، مجتمع قضایی تخصصی رسیدگی به دعاوی تجاری راه‌اندازی شد.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *