پروژه انتقال آب به فلات مرکزی یک ابر پروژه است/ ۱۲۷ پروژه پویش هر هفته الف ب ایران را به اتمام رساندیم
- رضا اردکانیان وزیر نیرو با حضور در برنامه نگاه یک شبکه سیما به تبیین عملکرد وزارتخانه متبوع خود پرداخت.
وی در ابتدا در خصوص میزان پیشرفت «پویش هر هفته الف ب ایران» از ابتدای سال جاری، گفت: این پروژه سامانی برای اجرا، تکمیل و به بهرهبرداری رساندن طرحهای بزرگ آب، برق و فاضلاب در سراسر کشور است.
وی افزود: از ابتدای سال علی رغم همه محدودیتها به اتکای ظرفیتها و توانمندی شرکتهای مدیریتی، شرکتهای مهندسی مشاوره، پیمانکاران، همکارانمان در دولت و ظرفیت بخش خصوصی متعهد شدیم که تا پایان سال ۲۵۰ پروژه بزرگ آب، برق و فاضلاب را با سرمایه گذاری حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان به بهره برداری برسانیم.
وزیر نیرو در ادامه به پروژه شیرین سازی و انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی کشور اشاره کرد و اظهار داشت: این پروژه، یک ابر پروژه است که جزو بزرگترین پروژههای آبی خاکی کشور است و پویش ما هم این افتخار را دارد که این پروژه را با سرمایه گذاری بخش خصوصی و با پیگیری و پشتیبانی همکاران مان در وزارت صمت و با مشارکت بیش از ۹۹۰ شرکت سازنده ایرانی را به ثمر برساند.
اردکانیان افزود: به جز این طرح ما یکصد و بیست و شش پروژه از ۲۵۰ پژوه این پویش را با سرمایهگذاری ۲۷ هزار میلیارد تومان به اتمام رساندیم که با احتساب این پروژه، یکصد و بیست و هفت پروژه با سرمایه گذاری ۴۳ هزار میلیارد تومان را در پویش «هر هفته الف ب ایران» به اتمام رساندیم.
وی با تاکید بر اینکه همه تلاش مان را خواهیم کرد تا مطابق برنامه پیش برویم، گفت: تا به امروز ۷ سد مخرنی، ۸ پروژه شبکه آبیاری و زهکشی، ۴ تصفیه خانه بزرگ آب، ۷ تصفیه خانه بزرگ فاضلاب به بهرهبرداری رساندیم ضمن آنکه ۴۴۸ روستا آبرسانی و طرحهای آبرسانی ۷ شهر بزرگ امسال افتتاح شده است.
وزیر نیرو افزود: در بخش برق نیز ۹ نیروگاه حرارتی، ۱۳ نیروگاه تجدیدپذیر، ۵ نیروگاه مقیاس کوچک و ۳۳ پروژه پست و خطوط انتقال به ثمر رسیده است.
اردکانیان اظهار داشت: علاوه بر این پروژههایی که به آن پروژههای ساخت و سازی میگوییم ۷ پروژه ساز و کاری هم به بهره برداری رسیده که تاثیر خود را در بهتر اجرا شدن طرحهای ساخت و سازی نشان خواهد داد و موجب تسهیل خدمت رسانی به مردم میشوند که از جمله آنها بی نیاز کردن مردم از مراجعه به شرکتهای توزیع برق است و بیش از ۴۰ خدمتی که مردم میبایست با مراجعه، آن خدمات را دریافت میکردند، امروز با استفاده از فناوری تلفنهای همراه و ارتباطات تلفنی قابل انجام است.
وی در خصوص وضعیت بارشها در کشور در مقایسه با سالهای گذشته نیز بیان داشت: راجع به تغییر اقلیم خصوصا در سالهای اخیر زیاد شنیدیم که در ابتدا تلقی این بود که این بحث اثبات نشده است، ولی در سالهای اخیر آنقدر شواهد این موضوع زیاد شده که باید این بحث جدیتر گرفته شود.
وزیر نیرو ادامه داد: آنچه تا به حال گفته شده این است که در شرایط فعلی، مناطقی نظیر ما شرایط حدی را تجربه میکند، شرایط حدی به معنای سالهای بسیار خشک وتر سالیهای شدید است که در سال آبی ۹۶-۹۷ به روایت آمار خشکترین سال در ۵۰ سال اخیر بود و بلا فاصله سالهای آبی بعد ۹۷-۹۸ و ۹۸- ۹۹ هر دو از پربارانترین سالهای پنج دهه اخیر بودند.
اردکانیان با بیان اینکه نوع مدیریت منابع آب در شرایط معتدل و متوسط با شرایط خشک و کم آبی با یک دیگر متفاوت است، افزود: در شرایط متعادل هم میبایست امکان ذخیره بارشها را داشته باشیم و هم با امکان گذر سیل از خطرات سیلاب در امان باشیم.
وی خاطر نشان کرد: به حمدالله در دو سال گذشته به دلایل شرایط خوبی که داشتیم، ذخایر خوبی فراهم شد و حدود یک میلیارد متر مکعب بیلان منفی سفرهها جبران شد، ضمن آنکه تالابهای زیادی نیز سیراب شدند و امکان آب شیرین در این مخازن فراهم شد.
پائیز امسال به ترسالی سالهای گذشته نیست
وزیر نیرو اعلام کرد: امسال (سال آبی جدید ۱۳۹۹-۱۴۰۰) بنا به پیش بینیهای سازمان هوا شناسی، پائیز مان به ترسالی سالهای گذشته نیست و بر اساس آخرین اطلاعات، میزان بارشها در سال آبی جدید که از مهرماه سال جاری شروع شده حدود ۱۹ میلی متر بوده که در مقایسه با متوسط دراز مدت حدود ۱۶ درصد کمتر و در مقایسه با پارسال هم حدود ۱۷ درصد کمتر است که امیدواریم در سه ماهه پایانی امسال، وضعیت بهتر شود.
اردکانیان در خصوص پروژه شیرین سازی آب خلیج فارس و انتقال آن به فلات مرکزی کشور نیز بیان داشت: کشورهای ثروتمندی در منطقه ما حضور دارند که از دیرباز از فناوری آب شیرین کن استفاده کردند که در این رابطه میتوان به کشور کویت اشاره کرد که از ۶۷ سال پیش از آب شیرین کن استفاده میکرده است و سایر کشورهای همسایه در خلیج فارس نیز از این فناوری استفاده میکنند که هم اکنون ۸۵۰ آب شیرین کن در این منطقه فعالند که ۲۴، ۲۵ عدد از آنها بسیار بزرگند که ظرفیت بیش از یکصد هزار متر مکعب در شبانه روز را دارند.
وی با بیان اینکه پروژه انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی کشور نیز در زمره این آب شیرین کن هاست، یاد آور شد: ۷۵ درصد نمک زدایی در دنیا در این منطقه صورت میگیرد و اتکای اصلی کشورهای خلیج فارس برای تامین آب شیرین مورد نیازشان همین آب شیرین کن هاست که که توسعه فناوری آن در این سالها موجب شده آثار و عوارض زیست محیطی شیرین سازی آب دریا و قیمت تمام شده آن کاسته شود.
وزیر نیرو با بیان اینکه پروژه انتقال آب به فلات مرکزی را در شرایط سخت جنگ اقتصادی و به دست فرزندان این آب و خاک و سرمایه بخش خصوصی و سیستم بانکی کشور به اجرا و بهره برداری رساندیم، گفت: در حالیکه یک در درصد جمعیت دنیا در کشور ما هستند کمتر از سه دهم درصد منابع آب شیرین سهم ماست که دسترسی به آب دریا در شمال و جنوب و استفاده از این فناوری مانند دیدن یک نور درخشان در انتهای یک تونل است.
وی با بیان اینکه با اجرای این طرح، امید به زندگی افزایش پیدا خواهد کرد، اظهار داشت: از چند سال پیش کار مطالعاتی وسیعی برای ۱۷ استان کشور که استانهای ساحلی و منطقه مرکزی هستند را آغاز کردیم، حدود ۶۰ میلیارد متر مکعب در سال مصرف آب این استان هاست ضمن آنکه کشور ما کشوری است که بارش هایش یک سوم وسعتش نازل میشود لذا فناوری انتقال بین حوزهای را برای مصارف شرب در دستور کار داریم.
در ۲۵ سال آینده، نهصد میلیون متر مکعب کسری آب برای صنایع داریم
اردکانیان با بیان اینکه صنایع بزرگ و معادن ما عمدتا در این مناطق (فلات مرکزی) استقرار پیدا کرده اند، گفت: طبق مطالعات انجام شده، علاوه بر نیاز شربی که مناطق ساحلی دارند در افق ۱۴۲۵، نهصد میلیون متر مکعب کسری آب برای صنایع داریم.
وی تصریح کرد: سال هاست که از آب دریا بدون نمک زدایی استفاده میکنیم و بر این اساس ۲۶ میلیارد متر مکعب آب دریا را در جنوب به مصارفی اختصاص دادیم که نیازی به نمک زدایی نداشتند.
وزیر نیرو با بیان اینکه طرح انتقال آب به فلات مرکزی از سال ۹۲ شروع شده، بیان داشت: بیش از ۱۹۰ شرکت سازنده ایرانی به ظرفیت حدود ۱۶ هزار نیروی انسانی در طول این سالها مشغول به کار بودند و تا کنون در مرحلهای که طرح اجرا شده ۱۶ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان سرمایهگذاری صورت گرفته است.
اردکانیان ادامه داد: در این طرح هم نیازهای شرب و صنعت استان هرمزگان و هم نیازهای روستاهای مسیر در منطقه هرمزگان به سمت کرمان و هم مصارف صنایع بزرگ در گل گهر سیرجان و مس سرچشمه و چادر ملو در استان یزد تامین میشود.
وی با بیان اینکه قیمت تمام شده آب زمانی که سیرجان میرسد حدود دو یورو در متر مکعب است که دو درصد هزینههای تولید فولاد است گفت: مناسبترین آب برای صنایع بزرگ و معادن به جز جاهایی که استفاده از فاضلاب تصفیه شده مقدور است آب دریا و استفاده نکردن از آب شیرین است که میتواند مصرف مردم و حق آبههای کشاورزی باشد.
پیش شرط استفاده از آب دریا چیست؟
وی بیان داشت: همان طور که اشاره شد کار مطالعاتی برای استفاده از آب دریا برای ۱۷ استان (هرمزگان، سیستان، خراسانهای جنوبی و رضوی، بوشهر، کرمان، یزد، اصفهان، سمنان و...) انجام شده منتهی مجوز استفاده از آب دریا را به استانهایی خواهیم داد که طرح سازگاری با کم آبی را تدوین و به تصویب کار گروه ملی رسانده باشند به این معنا که فکر انتقال آب از دریا نباید به تنهایی موجب این شود که ما روشهای مناسب برای استفاده از آب موجود را دنبال نکنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه برای هر متر مکعب (هزار لیتر) آبهای بطری (معدنی) دو تا سه میلیون تومان پرداخت میشود گفت: این درحالیست که ما آب را با همان کیفیت با قیمت هر متر مکعب حدود ۵۰۰ تومان در اختیار مردم میگذاریم و این به معنای این است که آب و فاضلاب استان تهران، بابت یک لیتر آب فقط ۵ ریال دریافت میکند.
وزیر نیرو در خصوص لزوم جداسازی آب شرب از آب بهداشتی در تهران گفت: آن چه که تا کنون مانع از رفتن به سراغ این طرحها بوده مشکلات تکنولوژی و فناورانه نبوده بلکه بحثهای اقتصادی است.
توافق وزارت نیرو با شهرداری تهران برای استفاده از پسابهای تصفیه شده
وی افزود: در صدد هستیم که اگر نمیتوان مصارف آب شرب و بهداشتی را از یکدیگر جدا کرد بتوانیم پساب استفاده شده از این آب را در فضای سبز استفاده کنیم که در این رابطه اخیرا با شهرداری تهران به توافق رسیدم که شهرداری به جای استفاده از منابع آب زیر زمینی که قابلیت شرب دارند از پساب تصفیه شدهای که در اختیارشان قرار میدهیم برای آبیاری فضای سبز استفاده کنند.
اردکانیان با بیان اینکه هم اکنون حدود ۱۴۰ میلیون متر مکعب در سال از منابع آب زیر زمینی برای آبیاری فضای سبز استفاده میشود، اضافه کرد: این توافق حاصل شده و در مرحله اجراست و امیدواریم تا ۲۰ سال آینده حتی بیش از میزان در این طرح پیش بینی شده در اختیار شهرداری برای توسعه فضای سبز قرار گیرد.
وزیر نیرو با تاکید بر تنوع بخشی وزارت نیرو به منابع درآمدی خود، گفت: این وزارت در طول ۷ سال گذشته توانسته ۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو و همچنین ۵۹ هزار میلیارد تومان از بخش خصوصی، صندوق توسعه ملی، فایناس خارجی، بانک توسعه اسلامی و از تسهیلات بانکی داخلی جذب سرمایه و طرحهای خود را اجرا کند.
وی ادامه داد: در نیمه دوم سال گذشته موفق شدیم ۲۲۷ طرح را با ۳۳ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری به اتمام برسانیم.
طرح آمایش سرزمین پیش شرط نگاه بین بخشی به آب است
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه آب یک عرصه چمد بخشی است گفت: لازم است نقشهای تحت عنوان طرح آمایش سرزمین ترسیم شود تا مشخص گردد توسعه هر منطقه بر اساس داشته هایش باید چه مسیری را طی کند، آیا همه، همه جا، همه چیز لازم دارند؟ یعنی اگر آب در منطقهای کم باشد و یک جا زیاد در هر دو جا باید برنج کاری شود.
طرح آمایش سرزمین تا پایان امسال تهیه خواهد شد
وی با تاکید بر اینکه طرح آمایش سرزمین پیش شرط نگاه بین بخشی به مسئله آب است، بیان داشت: ۴۰ سال است که در آرزوی این طرح هستیم که نوید داده شده تا آفتاب ۹۹ غروب نکرده، سازمان برنامه بودجه این طرح را ارائه خواهد کرد.
اردکانیان در رابطه با اجرای طرح امید برای تشویق و تنبیه سه گروه کم مصرف، خوش مصرف و پرمصرف برق نیز اظهار داشت: ما کشور در حال توسعهای هستیم که مطابق برنامههای ۵ ساله توسعه باید هر سال به ظرفیت نصب شده نیروگاههای کشور اضافه و از سوی دیگر نحوه مصرف انرژی خود را اصلاح کنیم.
وی ادامه داد: خوشبختانه در دو سه سال گذشته توانستیم اوج بار مصرف برق در تابستان را مدیریت و از رشد پنج درصدی به حدود یم درصد کاهش دهیم.
در طرح امید به دنبال جریمه برای تامین منابع مالی نبودیم
اردکانیان خاطر نشان کرد: در طرح امید گروههای پرمصرف را هدف گرفتیم، اما به هیچ وجه به دنبال تامین منابع مالی خود نبودیم بلکه هدف کاهش ده درصدی گروه پر مصرف بوده است.
وی با بیان اینکه هم اکنون ۴ میلیون و چهار صد هزار مشترک پر مصرف داریم (در مناطق عادی مثل تهران مصرف بیش از ۳۰۰ کیلو وات ساعت) گفت: دولت ۶ ماه فرصت دارد (از ابتدای آبان) که در تماس با مشترکین پر مصرف آنها را مطلع کند که چقدر با میزان استاندارد فاصله دارند ضمن آنکه روشهای کاهش مصرف نیز به آنها آموزش داده خواهد شد و ضمنا تسهیلاتی را فراهم میکنیم که علاقمندان بتوانند از پنلهای کوچک خورشیدی استفاده پ بخشی از مصرف اضافه شان را خود تولید کنند.
برآورد میکنم سی میلیون نفر، از تخفیفات صد درصدی طرح امید بهرهمند شوند
اردکانیان تصریح کرد: در مقابل ۴ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترم پر مصرف ما ۸ میلیون و ۴۰۰ هزار مشترک کم مصرف داریم که ففط شش درصد انرژی را در مقابل ۴۳ درصد انرژی استفاده شده توسط گروه پر مصرف استفاده میکنند که برای آنها تخفیف صد درصدی در نظر گرفته شده است که برآورد ما این است که حدود سی میلیون نفر از هم وطنان مان مشمول تخفیف صد در صدی خواهند بود.