صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

وجود پنبه در تن ماهی صحت دارد؟

۲۱ آبان ۱۳۹۹ - ۱۱:۳۰:۲۱
کد خبر: ۶۷۳۴۳۸
در روز‌های اخیر یک ویدیو در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده که نگرانی‌های زیادی را در مورد کنسرو‌های ماهی ایجاد کرده است. در این ویدیو تاکید شده برای تولید تن ماهی به آن پنبه افزوده می‌شود و این سوال را در اذهان عمومی ایجاد کرد که آیا واقعا در تولید کنسرو ماهی از پنبه استفاده می شود و نظارتی هم بر واحدهای تولیدی صورت نمی گیرد؟

- ایسنا نوشت: انتشار این فیلم و سوالات مطرح شده در فضای مجازی باعث شد تا روز گذشته سازمان استاندارد توضیحاتی در خصوص آن ارائه دهد و این سازمان طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد محصولی که در این ویدئو مشاهده می‌شود، کنسرو ماهی مارلین در روغن مطابق با استاندارد ملی ایران شماره ۷۶۳۴"کنسرو نیزه ماهی در روغن (کنسرو ماهی بادبان و مارلین ماهی در روغن) - ویژگی‌ها و روش‌های آزمون" بوده و دارای پروانه کاربرد علامت استاندارد به شماره ۷۴۷۵۹۸۱۹۸۱ است که تا تاریخ ۱۵/۲/۱۴۰۱ اعتبار دارد.

این سازمان در بخش دیگری از اطلاعیه نیز گفته بود که پروتئین‌های ساختمانی میوزین، اکتین و اکتومیوزین در حدود سه چهارم کل پروتئین عضله ماهی را تشکیل می‌دهند. اکتومیوزین ماهی کاملا ناپایدار بوده و به آسانی با فرآیند و نگهداری تغییر می‌یابد. در فرآیند شستشوی پروتئین با آب، معمولاً پروتئین‌ها که حدود ۸۰ درصد از گوشت ماهی را تشکیل می‌دهند از ارزش تغذیه‌ای بالایی نیز برخوردارند و ضخامت پروتئین میوفیبریلار براساس گونه و سایز ماهی متفاوت است و در برخی گونه‌ها مانند ماهی مارلین بسیار ضخیم بوده که در اثر شستشو با آب به صورت رشته‌هایی با بافتی شبیه پنبه مشاهده می‌شود و هر مقدار که پروتیین‌های ماهی بیشتر در معرض تماس با آب قرار گیرند رشته‌های عضلانی شفاف‌تر و سفیدتر می‌شوند و همچنین بو و طعم ماهی از بین می‌رود.

ویدیوی منتشر شده بهانه‌ای شد تا از مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان شیلات ایران این سوال را بپرسیم که اساسا چه نظارت‌هایی بر فرآیند تولید کنسرو ماهی می‌شود و آیا با واحد‌های تولید کنسرو ماهی که مرتکب تخلف می‌شوند برخوردی صورت می‌گیرد یا خیر؟.

عیسی گلشاهی با بیان اینکه چندین نوع نظارت بر فرآیند تولید کنسرو ماهی انجام می‌شود، اظهار کرد: یک بخش از نظارت توسط سازمان دامپزشکی از اسکله تا کارخانه‌ها انجام می‌شود تا ماده خام براساس ضوابط تعیین شده بهداشتی به کارخانه برسد. در کنار آن نیز پایش فنی و گونه‌ای سازمان شیلات در اسکله و محل تخلیه صید انجام می‌شود تا گونه ماهی مورد استفاده تایید و اطلاعاتی که قرار است در گواهی حمل برای کارخانه‌ها صادر شود، درست باشد.

وی ادامه داد: در داخل کارخانه‌ها نیز نظارت‌های فنی و بهداشتی توسط سازمان استاندارد و سازمان غذا و دارو انجام می‌شود. علاوه براین کارخانه‌ها دارای مسئول فنی هستند که به طور مستمر بر فرآیند تولید نظارت می‌کنند. از طرفی به هنگام عرضه به بازار نیز دستگاه‌های مربوطه اقدامات نظارتی انجام می‌دهند و از تولیدات نمونه برداری می‌شود. در این پایش‌ها اگر به مواردی برخورد شود که انحراف کیفیتی، بهداشتی و کم فروشی نباشد صرفا به کارخانه تذکر داده می‌شود و اگر تخلفات محرز و در زمینه کیفیت و بهداشت یا مصادیق کم فروشی باشد کارخانه به مراجع ذی ربط یعنی سازمان استاندارد، غذا و دارو و سازمان تعزیرات معرفی می‌شوند.

مدیرکل دفتر بهبود کیفیت، فرآوری و توسعه بازار آبزیان شیلات ایران با اشاره به فیلمی که اخیرا در فضای مجازی منتشر شده و در آن فردی نشان می‌دهد که در تن ماهی از پنبه به جای ماهی استفاده شده است، گفت: بایستی مندرجات روی قوطی با محتویات آن مطابقت داشته باشد. کنسروی که در تصویر دیده می‌شود کنسرو ماهی مارلین (بادبان ماهی) است که به درستی نام مارلین بر روی آن درج شده و از این نظر تخلفی صورت نگرفته است. از طرفی گوشت و عضله همه جانوران از پروتئین‌ها و رشته‌های بهم پیوسته پروتئینی بنام میو فیبریل تشکیل شده اند. در گوشت قرمز به هم پیوستگی این الیاف بیشتر و درگوشت سفید وماهی به مراتب کمتر است.

وی با بیان اینکه وقتی گوشت قرمز یا مرغ را بپزید و رشته رشته کنید این بافت‌ها به راحتی مشخص می‌شوند، گفت: ما معمولا ماهی را رشته رشته نمی‌کنیم و گوشت ماهی نیز رشته الیاف طویلی مانند سایر موجودات جانوری ندارد. کسی که فیلم را گرفته، می‌گوید چرا گوشت در آب حل نمی‌شود؟ هیچ گوشتی یا به عبارتی رشته عضلانی در آب حل نمی‌شود و وقتی آن را زیر آب بگیرید صرفا مواد و پروتئین‌های محلول در آب شسته و رشته‌های الیافی عضلانی آن باقی می‌ماند.

گلشاهی در پایان گفت: در فیلم یا نگاه اول اینطور تصور می‌شود که بافت پنبه‌ای دارد، اما با دقت متوجه می‌شویم که این‌ها در واقع رشته‌های پروتئینی یا به عبارتی بافت گوشت هستند. هیچ تکنولوژی‌ای وجود ندارد که بتواند به پنبه ظاهری مانند گوشت بدهد. با اطمینان کامل می‌توان گفت که در هیچ کنسروی از الیاف پنبه استفاده نمی‌شود و با این فرد یا افراد متخلف که به صورت هدفمند در مسیر تخریب اعتماد مردم به صنایع شیلاتی و غذایی قدم برداشته اند، باید برخورد شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *