صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

همگرایی تهران-اسلام‌ آباد زمینه ساز صلح و ثبات منطقه‌ای است

۲۲ آبان ۱۳۹۹ - ۱۰:۱۷:۰۱
کد خبر: ۶۷۳۳۸۶
کارشناس مسائل شبه قاره، همگرایی تهران و اسلام‌آباد، را زمینه ساز صلح و ثبات منطقه ای عنوان کرد و گفت: اراده سیاسی در رهبران دو کشور برای تقویت روابط وجود دارد و سفر وزیر امور خارجه به اسلام‌آباد می‌تواند روابط اقتصادی و تجاری دو کشور را نیز به سطح بالاتری ارتقا دهد.

- نوذر شفیعی کارشناس مسائل شبه قاره با اشاره به سفر محمد جواد ظریف به پاکستان اظهار داشت: این دیدارها برای گرم نگه داشتن روابط دو کشور لازم است و موجب نزدیک شدن دیدگاه‌های رهبران دو کشور در موضوعات دوجانبه، منطقه ای و جهانی می‌شود.

وی مجاورت جغرافیایی و همگنی اجتماعی و فرهنگی را از فاکتورهای مهم تقویت همکاری بین کشورها در روابط بین الملل ارزیابی کرد و گفت: ایران و پاکستان علاوه بر همسایگی، از نظر تاریخی، فرهنگی و دینی هم اشتراکات زیادی دارند.

نماینده پیشین مجلس با بیان اینکه اشتراکات تاریخی و فرهنگی دو ملت ایران و پاکستان فرصت بسیار مهمی برای تقویت روابط دو کشور است، افزود: دو کشور با شناسایی ظرفیت‌ها و در عین حال نیازهای یکدیگر می‌توانند برای ایفای یک نقش مکمل در اقتصاد یکدیگر تلاش کنند.

شفیعی گفت: اراده سیاسی در رهبران دو کشور برای تقویت روابط وجود دارد و سفر هیات بلندپایه ایران به اسلام آباد می تواند روابط اقتصادی و تجاری دو کشور را نیز به سطح بالاتری ارتقا دهد.

وی پیگیری اجرای موافقتنامه های اقتصادی و تجاری بین تهران و اسلام آباد و به روزرسانی این توافقنامه‌ها را از اهداف سفر هیات بلندپایه ایرانی به پاکستان عنوان کرد و افزود: این امید وجود دارد که هیات‌های ایران و پاکستانی بتوانند موانع موجود در راه اجرای توافقنامه های دوجانبه را بررسی و برطرف کنند.

ممانعت از اجرای خط لوله صلح راهبرد آمریکا است

شفیعی درباره مشکلات موجود در راه اجرای خط لوله صلح بین ایران، پاکستان و هند نیز گفت: دولت پاکستان مانع جدی در راه اجرای این خط لوله نیست اما موانع دیگری وجود دارند که یکی از آنها عبور این خط لوله از مناطق ناامن بلوچستان پاکستان است که این موضوع دغدغه مشترک هر سه کشور برای اجرای این خط لوله است.

نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی، در عین حال هندی ها را برای اجرای خط لوله صلح متمایل ندانست و اضافه کرد: هندی‌ها خیلی تمایل ندارند که منبع تامین انرژی خود را در اختیار رقیب سنتی خود قرار دهند و حتی اگرپاکستان روی کاغذ تعهداتی به هندی ها بدهد، آنها همواره این نگرانی را خواهند داشت که در زمان تنش و جنگ بین دو کشور اسلام آباد از این خط لوله به عنوان یک برگ برنده سوءاستفاده کند.

وی نقش منفی آمریکا در اجرایی شدن خط لوله صلح را یادآور شد و گفت: آمریکایی‌ها در دوره ترامپ از اجرای این خط لوله گاز جلوگیری کردند و احتمالاً در دوره بایدن نیز همین روند ادامه پیدا می کند زیرا آمریکایی‌ها تمایل دارند که انرژی از آسیای مرکزی به جنوب آسیا منتقل شود.

تحقق صلح افغانستان بدون دخالت قدرت های فرامنطقه ای ممکن است

شفیعی با اشاره به نقش مهم ایران و پاکستان در مذاکرات صلح افغانستان، این موضوع را از موضوعات احتمالی مورد بحث در مذاکرات هیات بلندپایه ایرانی در سفر به اسلام آباد ارزیابی کرد و با اشاره به نفوذ پاکستان بر روز طالبان گفت: اسلام آباد می تواند دیدگاه طالبان را در برخی موضوعات مورد نظر ایران تعدیل کند.

وی تصریح کرد: در مذاکرات دوحه یکی از خواسته‌های طالبان حذف مذهب شیعه از ادیان رسمی افغانستان بود این موضوع برای حفظ صلح در جامعه افغانستان بسیار مهم است و اگر نادیده گرفته شود پایه‌های صلح در این کشور همواره لرزان خواهد بود.

این کارشناس ارشد مسائل بین الملل با بیان اینکه ایران از زاویه مذهبی به مسائل افغانستان نگاه نمی کند، گفت: اینکه پاکستان برای قانع کردن طالبان برای دست برداشتن از این خواسته تلاش کند، می‌تواند یکی از موضوعات مورد مذاکره هیات ایرانی در سفر به اسلام آباد باشد.

شفیعی به تفاوت ایدئولوژیک طالبان و آمریکا اشاره کرد و گفت: هدف آمریکا از مذاکره با طالبان برای ایران مبهم است و تهران و اسلام آباد نگران این موضوع هستند و برایشان این سئوال باقی است که چطور دو رقیب ایدئولوژیک ناگهان وارد فرآیند مذاکرات صلح شده اند.

وی ایران و پاکستان را در تحولات افغانستان رقیب ندانست و خاطرنشان کرد: بدون نیاز به حضور قدرت های بین المللی و فرامنطقه ای، فرایند صلح افغانستان با همکاری مشترک تهران، کابل و اسلام آباد کاملا قابل تحقق است.

آمریکا نگران اتحاد تهران، پکن و اسلام آباد است

این استاد دانشگاه قطب بندی های جدید در حال شکل گیری در منطقه و جهان را یادآور شد و افزود: چین و آمریکا دو قدرت موثر منطقه هستند و متاسفانه سایر کشورها ناچار به ورود به ائتلاف با این دو قدرت هستند و به نظر می‌آید که ایران و پاکستان به ناچار به سمت چین حرکت خواهند کرد که این موضوع می‌تواند زمینه‌ساز گفتگوهای جدیدی بین دو کشور باشد و دو کشور را از دو رقیب به دو متحد تبدیل کند.

شفیعی تلاش برای امضای توافقنامه همکاری راهبردی ۲۵ ساله بین ایران و چین را عامل نگرانی آمریکا دانست و تصریح کرد: آمریکایی‌ها همان طور که در چابهار به هندی ها اجازه توافق با ایران را دادند ممکن است به دهلی نو اجازه دهند تا در زمینه خرید انرژی نیز با ایران وارد مذاکره شود تا مانع قرار گرفتن کامل تهران و اسلام آباد در اتحاد با پکن شوند.

وی قرار گرفتن ایران و پاکستان در ائتلاف متحدان چین را در چشم انداز روابط دو کشور بسیار مهم ارزیابی کرد و گفت: موارد اختلافی ایران و پاکستان بسیار اندک هستند و زمینه های همگرایی و وحدت آنها بسیار زیاد است.

نزدیکی ایران و پاکستان بر تحولات یمن و فلسطین تاثیرگذار است

این کارشناس مسائل شبه قاره به عادی سازی روابط برخی رژیم های عربی منطقه مثل امارات متحده عربی و بحرین با رژیم صهیونیستی اشاره کرد و گفت: برخی کشورهای عربی هر روز بیشتر عرصه را به اسرائیل می بازند و از مواضع خود عقب نشینی می کنند و این موضوع می تواند بر حل مساله فلسطین به عنوان اولویت جهان اسلام تاثیر گذار باشد و می تواند یکی از موارد مورد بحث در مذاکرات هیات های ایرانی و پاکستانی مورد توجه قرار گیرد و این دو کشور مسلمان نگرانی های مشترکی در این زمینه دارند.

شفیعی روابط نزدیک اسلام آباد و ریاض و در عین حال خودداری پاکستان از حضور در ائتلاف علیه یمن را یادآور شد و گفت: پاکستانی‌ها در موضوع حل جنگ یمن هم می‌توانند ورود خوبی داشته باشند و گرچه عربستان به خاطر شرکت نکردن اسلام‌آباد در ائتلاف حمله به یمن از این کشور دلخور است اما پاکستان می‌تواند نقش سازنده ای برای حل بحران یمن ایفا کند.

وی میانجیگری پاکستان بین ایران و آمریکا و در عین حال ایران و عربستان در گذشته را یادآور شد و گفت: با ریاست جمهوری جو بایدن در آمریکا، محیط منطقه‌ای و جهانی ملایم‌تر خواهد شد و امکان توافق و تفاهم بین کشورهای منطقه و به نتیجه رسیدن مذاکرات صلح با میانجیگری کشورهای ثالث بیشتر خواهد شد.

/انتهای پیام/

ایرنا



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *