صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

حل مناقشۀ قره‌باغ در گرو تَرک جغرافیای آذربایجان از سوی ارامنه| سیاست موازنه منفی؛ بهترین انتخاب ایران

۱۴ آبان ۱۳۹۹ - ۰۹:۵۹:۰۷
کد خبر: ۶۷۰۳۴۶
دسته بندی‌: سیاست
کارشناس مسائل بین‌الملل معتقد است ایران در قبال مناقشه قره‌باغ، سیاست درستی را پیشه کرده و بر سیاست‌های شورای امنیت که ارمنستان را اشغالگر می‌داند صحه گذاشته است. اخیراً هم معاون سیاسی وزیر امور خارجه با طرحی آشتی‌جویانه به کشور‌های حوزه قفقاز سفر کرده است.
مهدی خورسند در گفت‌وگو با میزان، با اشاره به آخرین وضعیت مناقشه قره‌باغ اظهار داشت: مناقشه قره‌باغ از دو بعد برای ایران اهمیت دارد، نخست خود درگیری است که در جوار مرزهای‌شمالی کشور در حال وقوع است و نکته دوم، موضع‌گیری ایران در خصوص این درگیری‌هاست که در آینده روابط ایران با همسایگانش تأثیر زیادی دارد.

وی با بیان اینکه مناقشه قره‌باغ، یک منازعه قدیمی و زخمی کهنه در منطقه قفقاز و آسیای مرکزی است، افزود: از بابت همسایگی با کشورهای درگیر و نزدیکی محل این مناقشه به مرزهای شمالی کشور، این درگیری برای ما از اهمیت برخوردار است.
 
 
کارشناس مسائل بین‌الملل یادآور شد: مناقشه قره‌باغ در گذشته قومی - جغرافیایی بود اما  هم اینک تبدیل به یک نزاع قومی و مذهبی شده است و قطعاً افراط گرایی دینی در هر نزاعی بالا می‌گیرد. چنانچه سابقه افراط گرایی دینی را در جنگ‌های صلیبی در اروپا شاهد بودیم و تاریخ گواه است چه وحشی گری‌هایی از سوی مسیحیان  در این نبردها انجام شد.
 
خورسند عنوان کرد: مناقشه قره‌باغ محملی شده است تا بازیگران فرا منطقه‌ای با دید عقیدتی وارد این منازعه شوند؛ ترکیه پان ترکیسم و ترویج نو عثمان گرایی در منطقه را دنبال می‌کند و در صدد است قفقاز جنوبی را به حوزه جولان خود اضافه کند. روسیه هم در پی حمایت و گسترش نفوذ خود با حمایت از ارتدوکس مسیحی است.
 
وی خاطرنشان کرد: اما در این میان نگرانی مسئولان کشور که بارها آن را تذکر داده‌اند، از بابت اقدام ترکیه در ایجاد زمینه برای حضور افراط‌گرایان دینی در منطقه قفقاز است که ایران در سال‌های اخیر با همکاری محور مقاومت با آن‌ها در عراق و سوریه جنگیده بود و آن‌ها را تا مرز نابودی مطلق برده بود.
 
این کارشناس مسائل بین‌الملل خاطرنشان کرد: نکته دیگر بازیگری ایران در آسیای مرکزی و قفقاز است؛ این منطقه ژئوکالچر جمهوری اسلامی ایران است، در آسیای مرکزی بین ایران و دیگر کشورها در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و سیاسی همگرایی دارد. این منطقه در زمانی جزو ایران بوده است و ما از لحاظ زبان، دین و آیین‌های اجتماعی با مردمان این منطقه قرابت معنایی داریم.
 
خورسند خاطرنشان کرد: زمانی که ارامنه تحت سرکوب و فشار اتحادیه جماهیر شوروی بودند، ایران از آن‌ها میزبانی کرد. در شرایط تحریمی سال‌های ۹۰ تا ۹۲ ارمنستان کمک‌های زیادی به ایران کرد و شاید راه فرار بسیاری از تحریم‌ها برای ایران را فراهم کرد و از سوی دیگر ما، قوم همسان و دین یکسان با آذربایجان داریم.  ایران در سال‌های اخیر بارها اعلام کرده است، دنبال توسعه روابط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی با کشورهای منطقه قفقاز است.
 
ایران در قبال مناقشه قره‌باغ، سیاست درستی را پیشه کرده است
وی عنوان کرد: ایران در قبال مناقشه قره‌باغ، سیاست درستی را پیشه کرده است و بر سیاست‌های شورای امنیت که ارمنستان را اشغالگر می‌داند صحه گذاشته و اخیراً هم معاون سیاسی وزیر امور خارجه با طرحی آشتی‌جویانه به کشورهای حوزه قفقاز سفر کرده است.

کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه مناقشه قره باغ در کوتاه مدت حل نمی‌شود، افزود: شاید آتش بس‌های کوتاه مدت شکل بگیرد اما تا زمانی که جغرافیای آذربایجان از سوی ارامنه ترک نشود این مشکل حل نمی‌شود.
 
 
وی بیان داشت: رهبر معظم انقلاب بار‌ها فرموده اند، قره باغ جزو خاک ملت‌های مسلمان است ولی در شرایط کنونی که به محل صف آرایی نو عثمان گرایی ترکیه و حمایت روسیه از ارتدوکس‌ها تبدیل شده است و این کشور‌ها دنبال مقابله با هم هستند، سیاست ایران باید سکوت و توصیه  به حل صلح آمیز مناقشات باشد؛ سیاست بی طرفی در شرایط کنونی بهترین سیاست است.
 
خورسند عنوان کرد: سیاست موازنه منفی در قبال مناقشه قره باغ؛ برای ایران بهترین انتخاب است؛ سیاستی که از هر دو طرف دعوت به پذیرش سیاست‌های شورای امنیت داشته باشد و وقتی دو کشور پای میز بنشینند قره باغ در اختیار آذربایجان قرار می‌گیرد و فرمایشات رهبری که قره باغ جزو جهان اسلام است محقق می‌شود.
 
 
لزوم آزاد‌سازی شهرهای اشغالی آذربایجان و تأمین امنیّت ارامنه
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب روز گذشته بیانات در بخشی از سخنرانی تلویزیونی به مناسبت سالروز ولادت پیامبر اعظم(ص) و امام صادق(ع) که هم‌زمان با سالروز ملّی مبارزه با استکبار جهانی نیز بود، فرمودند: « یک نکته‌ی آخری هم راجع به این جنگی است که متأسّفانه در همسایگی ما، بین دو همسایه‌ی ما [یعنی] آذربایجان و ارمنستان در جریان است. این جنگ حادثه‌ی تلخی است و امنیّت منطقه را تهدید میکند و برای کشور ما هم خوب نیست؛ بایستی هر چه زودتر تمام بشود و البتّه همه‌ی سرزمین‌های آذربایجان که به وسیله‌ی ارمنستان تصرّف شده، باید آزاد بشود؛ یعنی بایستی همه‌ی این سرزمین‌ها برگردد به خود آذربایجان -یکی از شرایطِ اصلیِ کار [این] است- [زیرا] که متعلّق به آذربایجان است و جمهوری آذربایجان برای آزادی اینها دارای حق است و بایستی آزاد بشود. البتّه بایستی امنیّت ارامنه‌ای که در این سرزمین‌ها هستند محفوظ باشد و مرزهای بین‌المللی هم باید رعایت بشود؛ یعنی دو طرف به مرزهای بین‌المللیِ کشورها تعدّی و تجاوز نکنند و مرزهای بین‌المللی بایستی محفوظ باشد و تروریست‌ها هم بایستی در نزدیکی مرزهای ما مستقر نشوند.آن طور که در گزارشها هست، اگر چه بعضی‌ها انکار میکنند، لکن در گزارشهای قابل اطمینان وجود دارد که یک تعدادی تروریست از اینجا و آنجا وارد این ماجرا شده‌اند؛ اگر اینها نزدیک مرز باشند و احساس خطر بشود، قطعاً برخورد قاطع خواهد شد؛ اینها بایستی نیایند.
 
انتهای پیام /


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *