خطر ناسیونالیستی شدن واکسن کرونا؛ رمزگشایی از هشدار رییس جمهور آلمان
- در شرایطی که موج دوم و حتی سوم کرونا در برخی کشورهای دنیا آغاز شده و روزانه افراد زیادی را مبتلا و قربانی می کند، چالش بر سر چگونگی دستیابی به واکسن کرونا و نحوه توزیع آن به نقطه اوج خود رسیده است.
بسیاری از متخصصان هشدار داده اند که همه جامع جهانی، نیاز به واکسینه شدن در برابر ویروس کرونا دارند و نباید نسبت به واکسن کرونا، نگاهی تجاری و قدرت مآبانه داشت.
با این حال به نظر می رسد آمریکا و کشورهای اروپایی این مسئله را جدی نگرفته اندو
اشتاین مایر به چه کسی هشدارداد؟!
ریس جمهور آلمان اخیرا همه کشورهای جهان را فراخواند برای مقابله با همهگیری کرونا متحد عمل کنند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، «فرانک والتر اشتاین مایر»، تاکید کرد اگر کرونا در یک کشور مهار شود اما خارج از مرزهای آن به مبتلا کردن شهروندان ادامه دهد، همچنان قربانی خواهد گرفت و به رفاه عمومی لطمه میزند.
وی افزود این فرمول بندی که «وقتی هر کس به فکر خودش باشد، به همه فکر خواهد شد»، نه تنها غیراخلاقی بلکه احمقانه است.
«اشتاین مایر»، به همین علت نسبت به تکروی ملی در مورد تولید و توزیع واکسن کرونا هشدار داد و گفت «ویروس مرزی نمیشناسد و ملیت قربانی برایش هیچ اهمیتی ندارد.»
وی افزود اگر همه یکپارچه با پاندمی مقابله نکنند، کرونا در آینده از همه موانع عبور خواهد کرد.
رمزگشایی از سخنان اشتاین مایر
«اشتاین مایر» ( که به حزب سوسیال دموکرات آلمان تعلق دارد ) به خوبی می داند که اصلی ترین مخاطب سخنانش، آمریکاست.
با این حال نمی توان سهم کشورهای اروپایی را در «واکسن دزدی»، از کشورهای دیگر دنیا نادیده انگاشت.
طی سه ماه اخیر، آمریکا، انگلیس و برخی کشورهای اروپایی دست به پیش خرید صدها میلیون واکسن کرونا( در حالی که هنوز مراحل آزمایش آنها تمام نشده است) زده و با تامین هزینه های تحقیقات شرکت های دارویی و ازمایشگاهی، از آنها تعهد گرفته اند تا واکسن نهایی تولید شده را به کشورهای دیگر دنیا صادر نکنند.
اگرچه کشورهای اروپایی از دولت ترامپ بابت واکسن دزدی آشکار از شرکت های دارویی و آزمایشگاهی گلایه مند هستند، اما نمی توان نقش خود این کشورها را نیز نادیده انگاشت؛ به عبارت بهتر، «اشتاین مایر» و دولت آلمان، خود نیز در این پروسه متهم هستند.
آیا برنامه کوواکس به خوبی پیش می رود؟
چنانچه شبکه دویچه وله گزارش داده است، «اشتاین مایر»، برنامه موسوم به کوواکس برای توزیع عادلانه واکسن کرونا، به خصوص میان کشورهای کمتر برخوردار جهان را ستوده است.
این برنامه را سازمان بهداشت جهانی مدیریت میکند.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده در چارچوب برنامه کوواکس تا پایان سال ۲۰۲۱ میلادی حدود دو میلیارد دوز واکسن کرونا را به طور عادلانه بین کشورهایی که عضو این ساز و کار شدهاند توزیع میکند و اولویت خود را نیز کادر درمانی کشورها عنوان کرده است.
آنچه مسلم است اینکه نگاه ناسیونالیستی ، اقتصادی و سیاسی نسبت به واکسن کرونا، نگاهی غیر انسانی محسوب می شود؛ نگاهی که منجر به عدم بهره مندی اکثر جمعیت جهان از واکسن کرونا خواهد شد.
چنانچه منابع مطلع هشدار داده اند، مطابق پیش خریدهای انجام شده از سوی کشورهای غربی(پیش خرید واکسن های کرونا)، تنها ۱۰ تا ۱۲ درصد از جمعیت جهان ( شهروندان آمریکا و کشورهای اروپایی) ، قادر به بهره گیری موثر از واکسن کرونا برای مواجهه با ویروس کرونا خواهند بود.
بدون شک این روند باید پایان یابد؛ هنوز مکانیسم روشن، صریح و قابل محاسبه ای برای توزیع عادلانه واکسن کرونا در سرتاسر جهان در این خصوص تنظیم و ارائه نشده است.
بدون شک، صرفا نمی توان برنامه کواکس را با فاکتورها و مولفه های کلی مورد ارزیابی و تحلیل قرار داد؛ در این خصوص لازم است مولفه های کمی و قابل محاسبه ای وجود داشته باشد؛ اینکه دقیقا چند شرکت آزمایشگاهی در آستانه تولید نهایی واکسن کرونا قرار دارند و این واکسن ها باید چه میزان تولید و سپس به صورت عمومی در بین شهروندان سایر کشورهای دنیا توزیع شوند.
اعتراف اشتاین مایر
به گفته «اشتاینمایر»، تقریبا نیمی از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی میکنند که امکان مادی پیش خرید یا رزرو واکسن را ندارند.
«اشتاین مایر»، می گوید دخالت دادن گرایشهای ناسیونالیستی در مورد دست یافتن به واکسن کرونا به این منجر خواهد شد که کشورهای فقیرتر، که کمتر هم در معرض پاندمی نیستند، فقط برای بخش کوچکی از شهروندان خود قادر به تهیه واکسن میشود اما کشورهای ثروتمند به شکل غیرعادلانهای برای تعداد بسیار بیشتر.
وی این تصور را که به سرعت میلیاردها دوز واکسن تولید میشود که مردم را در مقابل ابتلا به کووید۱۹ مصون میکند توهم خواند و گفت که به همین دلیل مسئله مهم این است که آیا سیاست میتواند به شکل قانعکنندهای توضیح دهد که به نفع همه است اگر ابتدا تعداد کمی از شهروندان در همه کشورها واکسینه شوند تا فقط همه شهروندان برخی از کشورها.
اما سوال اصلی اینجاست که چرا اتحادیه اروپا، خود در چنین شرایطی دست به پیش خرید نزدیک به ۵۰۰ میلیون واکسن کرونا برای تزریق به شهروندان خود زده و بسیاری از شرکت های دارویی و آزمایشگاهی را مجاب یا وادار ساخته است تا محصولات نهایی تولید شده خود را به دولت های عضو اتحادیه اروپا واگذار کنند؟!
آنچه مسلم است، میان ادعای «اشتاین مایر»، و واقعیاتی که در اتحادیه اروپا می گذرد، فاصله ای زیاد و غیر قابل انکار وجود دارد.
«اشتاین مایر» و دیگر سیاستمداران اروپایی نمی توانند سخنانی زیبا بر زبان رانده و در عین حال، خود به نماد انحصارگرایی در پروسه تولید و توزیع واکسن کرونا تبدیل شوند.
هشدار سازمان بهداشت جهانی
سازمان بهداشت جهانی بارها نسبت به دخالت دادن منافع و اغراض ناسیونالیستی در تلاش برای تولید یا دستیابی به واکسن کرونا هشدار داده است.
«تدروس ادهانوم»، رییس این سازمان چندی پیش گفته بود به نفع همه ملتهاست که واکسن کرونا امری همگانی و فراملیتی باشد زیرا اگر همه در امنیت نباشند، هیچکس در امان نیست.
«ادهانوم»، ماه گذشته گفته بود ۱۷۲ کشور به برنامه تحت مدیریت سازمان بهداشت جهانی برای توزیع عادلانه واکسن کرونا پیوستهاند.
اگرچه وی هشدار داده بود که ناسیونالیستی کردن واکسن کرونا صرفا کمک به اشاعه ویروس کروناست، اما تلاشهای مستقل برخی کشورها در این زمینه جریان دارد.