نوآوری همراه با روشهای عدالت ترمیمی و رسیدگی تخصصی قضات در دستورالعمل جدید رییس قوه قضاییه
زینب ریاضت با اشاره به دستورالعمل اخیر قوه قضاییه درباره ساماندهی رسیدگی به پروندههای بازار سرمایه ایران گفت: در سالهای اخیر توسعه اوراق بهادار جدی شده است و نهادهای مالی نوین را میبینیم که در بازار اوراق بهادار شکل گرفته است و از تنوع فراوانی برخوردار است. شرکتهای کارگزاری و ابزارهای جدید مالی به بورس وارد شده و طبیعتا حجم بازار توسعه پیدا کرده است. این تنوع و پیپچدگی افزایش ناهجاری و تخلفات را جلوه گر میکند و این موضوع تحت عناوین دعاوی حقوقی دادگستری را درگیر میکند که نیازمند ساماندهی دارد و این دستورالعمل از این جهت بسیار ضروری بود.
این وکیل پبایه یک دادگستری افزود: این دستورالعمل جرایم حوزه اوراق بهادار را در برمی گیرد. جرایم اوراق بهادار باید یکی از مصادیق جرایم اقتصادی باشد که متاسفانه در حال حاضر یکی از ایرادات قانون مجازات این است که جرایم مرتبط با بازار را جزو حرایم اقتصادی لحاظ نکرده است درحالی که جرایم بورس اوراق بهادار بسیار مهم هستند و طبیعتا باید رویکرد قوه قضاییه در ابن باره مبنی بر رسیدگی افتراقی باشد و رییس قوه قضاییه در جلسه شورای قضایی مطرح کرده اند عدالت ترمیمی و صلح و سازش در این حوزه حواب میدهد و در این دستورالعمل به روشهای صلح و سازش و غیر قضایی توجه شده که نکته بسیار مهمی است.
این حقوقدان افزود: این دستورالعمل از جهت اینکه عدالت ترمیی و صلح و سازش را مورد توجه قرار داده است بسیار مهم و مفید است. رسیدگی تخصصی قضات متخصص، آموزشهای لازم و ضروری و همچنین همکاری با سازمان بورس و اوراق بهادار و دیگر سازمانهای مربوطه و آموزشهای لازم برای ضابطین و قضات دادگستری از نو آوریهایی است که در این دستورالعمل به چشم میخورد و این موضوع بسیار مفید است.
این حقوقدان اظهار داشت: تعیین شعب تخصصی هم میتواند به روند رسیدگی آن کمک کند و طبیعی است که همه قضات نمیتوانند در همه زمینهها تخصص لارم را داشته باشند. قضات این شعب تخصصی و شورای حل اختلاف تخصصی این حوزه و حتی بهره گیری از مشاوران متخصص که در این دستورالعمل نیز آورده شده است بسیار مفید و نوآور است و به کاهش مدت زمان صدور آرای تخصصی و کاهش اطاله دادرسی کمک میکند.
وی در ادامه با اشاره به ماده ۸ این دستورالعمل که رییس کل دادگستری استان تهران باید وضعیت کمی و کیفی و نحوه رسیدگی به پروندههای بورس و اوراق بهادار را به طور مستمر رصد و به معاون اول قوهقضاییه گزارش کند و معاون اول قوهقضاییه نظارت بر حسن اجرای این دستورالعمل را بر عهده دارد گفت: این رصد و پیگیری امور این دستورالعمل که توسط معاون اول قوه قضاییه انجام میشود بسیار مهم است و نشان از اهمیت این موضوع دارد.