صفر تا صد حواشی داروی «رمدسیویر»
- رمدسیویر نخستین دارویی بود که کمیسیون اتحادیه اروپا ژوئیه امسال استفاده از آن را برای کمک به درمان بیماران مبتلا به کووید۱۹ و تحت شرایط خاص مجاز اعلام کرد.
پزشکان این دارو را امکانی برای درمان قطعی بیماران مبتلا به کووید۱۹ تلقی نمیکردند، بلکه معتقد بودند استفاده از آن میتواند احتمال بهبود و زنده ماندن بیمار را افزایش و دوره مداوا را چند روز کاهش دهد.
سازمان بهداشت جهانی داروی «رمدسیویر» را در درمان کرونا بی اثر اعلام کرد
داروی رمدسیویر در اصل برای درمان ابولا تولید شده بود، اما کارآیی لازم را نداشت و کنار گذاشته شد و به نظر میرسد در خصوص بیماری کرونا هم چنین سرنوشتی را داشته باشد، چرا که چندی پیش نتایج نهایی بررسیها بر روی اولین گروه از بازوهای درمانی تحت کارآزمایی بالینی توسط سازمان جهانی بهداشت اعلام شد که بر اساس آن چهار داروی ضد ویروس «رمدسیویر»، «لوپیناویر»، «اینترفرون - بتا» و «هیدروکسی کلروکین» تاثیری بر درمان، کاهش طول مدت بستری، نیاز به تهویه مکانیکی و مرگ و میر ناشی از بیماری مبتلایان به کووید -۱۹ بستری در بیمارستان نشان ندادند.
این مطالعه جهانی که با مشارکت بیش از ۱۱ هزار بیمار بستری مبتلا به کووید -۱۹ بستری در حدود ۵۰۰ بیمارستان از ۳۰ کشور از شش منطقه جهان از جمله ایران (۳۵۰۰ بیمار از ۲۹ بیمارستان) صورت گرفته نشان داد این داروها نه تنها هیچ تاثیری در بهبود بیماران بستری مبتلا به کووید -۱۹ و کاهش طول بستری یا مرگ و میر آنها نداشته بلکه وضعیت بهبودی بیمارانی که درمانهای ذکر شده را دریافت نکرده بودند همانند بیماران دریافت کننده این رژیمهای درمانی بوده است.
«رمدیسیور» تنها دارویی که سازمان غذا و داروی آمریکا به عنوان درمان کرونا تایید کردهاست
این در حالی است که به گزارش تارنمای آکسیوس، شرکت گیلیاد ساینسز (Gilead Sciences) تاییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا را برای این دارو به عنوان درمان کووید۱۹ دریافت کرده است و این اولین و تنها دارویی است که این سازمان دولتی ایالات متحده به عنوان درمان کرونا تایید میکند.
سازمان غذا و داروی آمریکا چند ماه پیش مجوز استفاده اضطراری از این دارو را با این استدلال که شواهدی مبنی بر کوتاه شدن دوره بهبود مبتلایان به کووید۱۹ در اثر استفاده از این دارو یافت شده، به رمدسیویر داد.
«دونالد ترامپ» رییس جمهوری آمریکا نیز که ماه گذشته به کووید۱۹ مبتلا شده بود، تایید کرد که در زمان بستری در بیمارستان نظامی از این دارو به تجویز پزشکان استفاده کرده است.
این اقدام سازمان غذا و داروی آمریکا در حالی است که سازمان جهانی بهداشت این هفته با اشاره به نتایج یک آزمایش ۶ ماهه از درمانهای کووید-۱۹، اعلام کرد: نتایج این مطالعه «شواهد قطعی» نشان داده است که تاثیر داروی «رمدسیویر» و «هیدروکسی کلروکین» در درمان موارد شدید کووید-۱۹ کم یا هیچ است.
مطالعات قبلی، استفاده از سه داروی دیگر هیدروکسی کلروکین، لوپیناویر و اینترفرون را رد کرده بود. اما یافتههای آزمایش بالینی داروی رمدسیویر که توسط موسسه ملی بهداشت آمریکا (NIH) در ماه آوریل انجام شد، نشان میداد استفاده از این دارو سرعت بهبودی افراد مبتلا به موارد شدید کووید-۱۹ را تسریع میکند.
شرکت آمریکایی Gilead Sciences سازنده داروی رمدسیویر، با انتشار خبر نتایج مطالعه سازمان جهانی بهداشت، شاهد افت قیمت سهام خود بود. این شرکت در بیانیه ای اعلام کرد: دادههای این مطالعه متناقض به نظر میرسند. این یافتهها زودهنگام هستند. این شرکت به نتایج سایر مطالعات، مانند مطالعه موسسه ملی بهداشت آمریکا اشاره کرد که مزایای این دارو را تایید کرده بود.
احتمال بروز عارضه کبدی در مصرف کنندگان داروی «رمدیسیور»
شروین شکوهی سیزدهم مرداد ماه در گفتوگو با میزان در خصوص عوارض داروی «رمدیسیور» گفت: این دارو عوارض زیادی را برای بیماران به همراه دارد که یکی از آنها بروز عارضه کبدی است.
وی ضمن اشاره به اینکه این داروی تزریقی کارکرد بسیار مهمی در درمان بیماری کرونا ندارد، ادامه داد: توصیه میشود، «رمدیسیور» فقط با تجویز پزشک مصرف شود و افراد به طور خودسرانه اقدام به خرید و نگهداری آن نکنند.
این متخصص عفونی افزود: افرادی هستند که مبالغ زیادی برای خرید این دارو هزینه میکنند در حالی که «رمدیسیور» کار کرد بسیار مهمی در درمان کرونا ندارد و فقط برای مبتلایانی که به نوع خفیفتر کرونا مبتلا هستند، موثر است.
- بیشتر بخوانید:
- مشاور عالی وزیر: مصرف داروی رمدیسیور بی فایده است
اگر خانواده ام به کرونا مبتلا شوند، به هیچ عنوان از این دارو استفاده نمیکنم
محمد اسماعیل اکبری مشاورعالی وزیر بهداشت بیستونهم مرداد ماه طی بازدید از در خصوص داروی رمدیسیور گفت: براساس تحقیقات عملی که در ایران انجام شده و مقالاتی که در آمریکا و چین منتشر شده است، رمدسیویر داروی بی خاصیتی است.
مشاور عالی وزیر بهداشت ضمن تاکید بر اینکه اگر خانواده ام به کرونا مبتلا شوند، به هیچ عنوان از این دارو استفاده نمیکنم، متذکر شد: تبلیغات داروی رمدیسویر موجب شده است، تا بسیاری افراد از آن استفاده کنند.
مراقب سوء استفاده افراد سوجو باشید!
مینو محرز دهم شهریورماه در گفتوگو با میزان در خصوص تاثیر داروی رمدسیویر بر درمان کرونا گفت: این گونه نیست که این دارو بی اثر باشد، اما بر اساس مطالعاتی که روز به روز تعداد آنها در حال افزایش است، رمدسیویر اثر فوق العادهای در درمان کرونا ندارد و این طور نیست که اگر این دارو نباشد دچار مشکل شویم.
عضو کمیته علمی ستاد ملی مبازره به کرونا افزود: بسیاری از مردم با خواندن مطالبی در مورد تاثیر رمدسیویر در فضای مجازی، به دنبال تهیه این دارو هستند و از آنجایی که همیشه افرادی سود جو وجود دارند که از احساسات مردم سوء استفاده میکنند، ممکن است بیماران و اطرافیانشان داروهای تقلبی تهیه نمایند.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری بیان کرد: داروی رمدیسویر در مراحل اولیهای که ویروس وارد بدن بیمار شده است میتواند تا حدی تاثیر گذار باشد، اما اثر بخشی آن صد در صد نیست.
این دارو به صورت رایگان وارد ایران شده در حالی که قیمتش در بازار آزاد بسیار بالا است
محمد رضا هاشمیان پزشک فوق تخصص مراقبتهای ویژه بیمارستان مسیح دانشوری دوازدهم مهرماه طی بازدید از در خصوص قیمت رمدیسویر اظهار کرد: این دارو به صورت رایگان وارد ایران شده در حالی که قیمت این دارو در بازار آزاد بسیار بالا بوده و افرادی هستند که برای تهیه این دارو هزینه زیادی را میپر دازند.
«رمدیسیور»را همچنان برای برخی از بیماران تجویز میکنیم
پیام طبرسی رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری بعد از اعلام وزارت بهداشت مبنی بر بی اثر بودن داروی رمدیسویور در گفتوگو با میزان با بیان اینکه این دارو را همچنان برای برخی از بیماران تجویز میکنیم، تشریح کرد: در مورد رمدیسیور مطالعات مختلفی صورت گرفته و در برخی از آنها این دارو اثر بخش بوده و در تعدادی دیگر بی اثر بودهاست و از آنجایی که کرونا دارو ندارد و این دارو هم در حال حاضر در ایران تولید میشود و موجود است ما آن را برای بیماران تجویز میکنیم تا همان ۱۰ تا ۲۰ در صد شانس را هم از بیمار نگیریم.
رییس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری در پاسخ به این سوال که آیا شما با تجویز رمدیسیور برای بیماران مبتلا به کرونا در درمان این بیماری نتیجه گرفتهاید، یادآور شد: به صورت ظاهری و آن چیزی که ما شاهد آن هستیم این است که این دارو در بسیاری از بیماران پاسخ مناسبی میدهد، اما این امر حتما باید در مطالعات بزرگتر تایید شود و بررسی گردد که بهبودی بیمار نتیجه استفاده از دارو است و یا اینکه فرد مبتلا خود به خود بهبود پیدا کردهاست و از آنجایی که فعلا درمان ثابت شدهای برای کرونا وجود ندارد مجبور هستیم که اگر دارویی کم خطر و موجود است، آن را برای مبتلایان مورد استفاده قرار دهیم.
پزشکان و متخصصان نظرات مختلفی در خصوص تاثیر داروی رمدیسیور بر درمان کرونا دارند و در پژوهشهای مختلف نتایج متفاوتی در مورد میزان اثر بخشی و عوارض این دارو به دست آمدهاست و این موضوع نه تنها برای داروی رمدیسیور بلکه برای بیشتر داروهایی که تا کنون برای درمان بیماران مبتلا به کرونا مورد استفاده قرار گرفته است، صدق میکند و از آنجایی که تا کنون هیچ دارو قطعی برای درمان کرونا ساخته نشده است، مسئلهای که تمام پزشکان و متخصصان روی آن اتفاق نظر دارند، این است تنها راه مقابله با کرونا رعایت پروتکلهای بهداشتی از جمله فاصلهگذاری اجتماعی، استفاده از ماسک و شستوشوی مکرر دستها است.