صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

حوادث- انتظامی و آسیب‌های اجتماعی

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

فلفل «داورزنی» با برند هندی در بازار جهانی

۰۷ آبان ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۵:۳۷
کد خبر: ۶۶۹۱۰۰
شرایط آب و هوایی و اقلیمی داورزن این منطقه را مستعد تولید فلفل‌های تند و اتشین کرده است. اما متاسفانه به دلیل عدم بی توجهی و  برند سازی این محصول، هندی‌ها و پاکستانی‌ها فلفل قرمز بومی این منطقه را به نام خودشان راهی بازار‌های جهانی می‌کنند.
_ روزنامه ایران نوشت: «داورزن» در غربی‌ترین نقطه استان خراسان رضوی را همه با فلفل‌های تند و آتشین اش می‌شناسند، می‌گویند بیش از ۲۰۰ سال است کشاورزان این منطقه نسل به‌نسل فلفل قرمز بومی منطقه را می‌کارند. شرایط آب و هوایی و اقلیمی داورزن آن را مستعد تولید فلفل تندی کرده که حتی هندی‌ها هم خواهان آن هستند. اما با همه این‌ها در دهه‌های گذشته اقدامی برای برند‌سازی آن انجام نشده است و سالهاست طبق معمول همان بلایی که بر سر زعفران و پسته تولیدی ایران می‌آید گریبان این محصول آتشین را هم گرفته است. دلالان هندی و پاکستانی از تیرماه تا آذرماه هر سال که فصل برداشت فلفل این منطقه است سروکله‌شان در داورزن پیدا می‌شود و فلفل کشاورزان را با قیمت بسیار پایین خریداری می‌کنند و فله‌ای به کشورشان می‌برند تا آن را فرآوری کرده و به نام خودشان راهی بازار‌های جهانی کنند.
 
در حال حاضر نیز بخش اعظم فلفل داورزن با قیمت کیلویی ۱۰ هزار تومان در سایه بی‌توجهی دست اندرکاران نصیب دلالان کشور‌های به اصطلاح مهد تولید فلفل می‌شود البته مسوولان می‌گویند کلید ایجاد شهرک تخصصی فلفل داورزن خورده و شاید اگر همت و عزم ملی باشد بتوان امیدوار بود در سال‌های آتی فلفل داورزن به‌نام قطب تولید آن در ایران راهی بازار جهانی شود.
 
«محمدرضا داورزنی» معاون فنی مدیریت جهاد کشاورزی داورزن گفت: شهر ما رتبه نخست تولید فلفل با نام علمی capsicum spp یا نام عمومی chili در کشور را دارد. پیشینه تولید فلفل در داورزن به دو قرن پیش برمی‌گردد و، چون شرایط آب و هوایی مناسب تولید فلفل بوده این محصول تا کنون یکی از سه کشت شاخص داورزن بوده است. وی افزود: تندی و کیفیت بالای فلفل قرمز داورزن موجب شده است هرساله بخشی از فلفل داورزن راهی بازار‌های کشور‌های هند و پاکستان شود.
 
البته متأسفانه تاجران هندی و پاکستانی این محصول را فله‌ای و بدون فرآوری و آن هم با قیمت پایین خریداری کرده و به دست تاجران فلفل هندی و پاکستانی می‌رسانند. بدین ترتیب ارزش افزوده فلفل تولیدی داورزن به دست هندی‌ها و پاکستانی‌ها می‌رسد و البته به‌نام آن‌ها به بازار‌های جهانی می‌رود. وی با اشاره به اینکه یک دهه پیش سطح زیر کشت فلفل در داورزن بالغ بر ۹۰۰ هکتار بوده تصریح کرد: در سال‌های گذشته واردات بی‌رویه و از سوی دیگر مقرون به صرفه نبودن کشت این محصول موجب شده تا سطح زیر کشت این محصول که می‌تواند برای ما ارزآوری داشته باشد به ۵۵۰ هکتار در سال‌جاری برسد.
 
این در حالی است که سطح زیر کشت این محصول در سال گذشته حتی کمتر از ۴۰۰ هکتار شده بود. به گفته وی امسال تولید فلفل داورزن به ۱۲ هزار و ۵۰۰ تن به صورت‌تر یا ۲۵۰۰ تن خشک می‌رسد.
 
در حال حاضر هر کیلو فلفل‌تر داورزن با کیلویی ۱۰ هزار تومان خریداری می‌شود که موجب دلسردی کشاورزان شده است چرا که دلالان فلفلی را که به این قیمت خریداری می‌کنند تا پنج برابر این قیمت به هندی‌ها و پاکستانی‌ها تحویل می‌دهند. معاون جهاد کشاورزی داورزن توضیح داد: بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت تمام شده فلفل برای کشاورزان حداقل ۴ هزارو ۵۰۰ تومان است. برداشت فلفل قرمز در داورزن به‌صورت مکانیزه انجام نمی‌شود و محصولی است که باید بوسیله نیروی انسانی برداشت شود. در حال حاضر دستمزد کارگر فلفل چین در داورزن روزی ۹۰ هزار تومان است که برای کشاورزان گران تمام می‌شود.
 
داورزنی گفت: برداشت فلفل در این منطقه از تیرماه آغاز می‌شود و هم اکنون فصل چین آخر فلفل است. وی همچنین درباره روند ایجاد شهرک تخصصی فلفل در داورزن گفت: در حال حاضر در مرحله واگذاری زمین به متقاضیان فعالیت در این شهرک هستیم. وی تأکید کرد: در حال حاضر ۷۰ کارگاه فرآوری فلفل به‌صورت پراکنده در داورزن فعالیت می‌کنند که با تجمیع آن‌ها و به روز کردن تجهیزات آن‌ها می‌توان برای برند‌سازی فلفل داورزن گام برداشت.
 
وی با بیان اینکه فلفل محصولی است که برای تولید آن نیاز به آب فراوانی است، گفت: برای برداشتن این چالش از سر راه توسعه کشت فلفل، تجهیز مزارع تولید فلفل به نوار آبیاری قطره‌ای «تیپ» در دستور کار قرار گرفته و تاکنون ۱۵ هکتار از اراضی به این شیوه آبیاری تجهیز شده است. وی همچنین خاطرنشان کرد: داورزن در تولید گیاه دارویی «انسیون» یا «بادران» رتبه نخست کشوری را با ۱۲۰ هکتار سطح زیر کشت دارد که ۱۲۰ تن محصول می‌دهد.
 
این محصول در بازه اسفند تا خرداد هرسال نیاز به رسیدگی دارد و فصل کاشت و برداشت آن کوتاه است. عمده این محصول به کشور ترکیه صادر می‌شود و در سال‌جاری نیز با وجود محدودیت‌های کرونایی تاکنون چند محموله انسیون به ترکیه رفته است. داورزن همچنین بیشترین میزان سطح زیر کشت کنجد خراسان رضوی را به خود اختصاص داده است. بیش از ۴۰۰ هکتار از ارضی کشاورزی داورزن زیر کشت دانه روغنی کنجد است.
 
 
 
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *