سازمان ملل: افغانستان مرگبارترین نقطه جهان برای غیرنظامیان است
- دفتر هیات معاونت سازمان ملل در افغانستان طی گزارشی که امروز سهشنبه منتشر کرد، گفت که سطح بالای خشونت ها هنوز هم با تاثیر ویرانگر بر افراد غیرنظامی ادامه دارد و افغانستان به عنوان مرگبارترین منطقه در جهان برای افراد غیرنظامی باقی مانده است.
یافتههای یوناما، نشان میدهد که طی ۹ ماهه سال جاری میلادی، حدود شش هزار غیرنظامی کشته یا زخمی شدهاند. این رقم در واقع کمترین میزان تلفات غیرنظامیان است که از سال ۲۰۱۲ میلادی به این سو ثبت میشود. با این حال، شمار زخمیان در این مدت کاهش یافته، اما در شمار کشتهشدگان تغییر محسوسی پدید نیامده است.
بر اساس این گزارش، عوامل اصلی تلفات غیرنظامیان در این مدت نیز درگیریها و انفجارها اعلام شده است. بدین ترتیب، طالبان در ۴۵ درصد تلفات نقش داشتهاند و نیروهای امنیتی نیز در ۲۳ درصد این تلفات مقصر دانسته شدهاند. آمارها هرچند نشان میدهد که میزان تلفات غیرنظامیان در سال جاری در مقایسه با سال گذشته میلادی حدود ۳۰ درصد کاهش یافته، اما با وجود تعهد طالبان به کاهش خشونتها، هیچ گونه کاهشی در تلفاتی که از سوی این گروه وارد شده، دیده نمیشود. افزون بر این، ۸۵ درصد مصاحبهشوندگان این گزارش گفتهاند که در جریان درگیریها، انفجارها و حملات هوایی برای مدت طولانی یا دایمی معلول شدهاند.
این نهاد در گزارش خود تصریح کرده است که افغانستان با وجود آغاز گفتوگوهای مستقیم صلح، همچنان به عنوان یکی از مرگبارترین کشورها برای غیرنظامیان باقی مانده و از طرفها خواسته است که دستکم برای حفظ جان مردمشان، به گفتوگو در روی میز اولویت دهند.
یوناما گفته است در حالیکه شمار تلفات افراد غیرنظامی ۹ ماهه امسال نسبت به ۹ ماهه اول سال های دیگر یعنی از سال ۲۰۱۲ به این سو کمترین است، اما صدماتی که به افراد غیرنظامی وارد می شود، همچنان تکان دهنده و وحشتناک است. یوناما تاکید می کند که تمام طرف های درگیر در جنگ می توانند و باید بیشتر از این برای جلوگیری از آسیب دیدن افراد با بررسی عاجلِ اقدامات و تقویت فعالیت ها برای کاهش آن و همچنان در جهت پایان دادن به جنگ که قطعا تنها راه کاهش تلفات مرتبط با درگیری برای افراد غیرنظامی است، تلاش کنند.
این نهاد با نگرانی میگوید که از ۱۲ سپتامبر یعنی آغاز مذاکرات صلح بین افغانستانی میان دولت جمهوری اسلامی افغانستان و طالبان در دوحه ی قطر تا ۳۰ سپتامبر، تعداد تلفات افراد غیرنظامی توسط گروه های دخیل در گفتگوها نسبت به هفته های گذشته آن در سال ۲۰۲۰، هیچ کاهشی وجود نداشته است.
گزارشِ اخیرِ یوناما شامل کشته شدگان از اول اکتبر به بعد نیست، اما این ماموریت نگرانی فزاینده خود را نسبت به تشدید جنگ در هلمند و همچنان چندین حمله در ننگرهار، لغمان، غور و حمله هوایی در تخار و حمله انتحاری که غیر نظامیان را در کابل هدف قرار داد و در مجموع بیش از ۴۰۰ غیرنظامی را کشت یا زخمی کرد، ابراز می کند.
دیبرا لاینز نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت: گفتگوهای صلح برای کمک به تحقق صلح به زمان نیاز دارد. اما تمام طرف ها می توانند فورا گفتگوها را اولویت بندی کنند و اقدامات عاجل، صادقانه و بیشتر برای کاهش آسیب رسیدن به افراد غیرنظامی را انجام دهند.
لاینز افزود:افکار جدید و اقدامات جدی در جهت تضمین زندگی افراد غیرنظامی نه تنها هزاران خانواده را از رنج و درد حفظ می کند، بلکه همچنان می تواند باعث کاهش اتهامات و به جای آن باعث افزایش اعتماد و اطمینان در میان مذاکره کنندگان شود.
یوناما از تجدید فراخوان آنتونیو گوترش دبیر کل ملل متحد برای برقراری آتش بسِ بشردوستانه در سطح جهان، پیش از پایان سال حمایت میکند. توقف جنگ در افغانستان می تواند به مبارزه با دشمن مشترک کووید-۱۹ کمک کند، همچنین تلاش های ضروری جهت آمادگی های بشردوستانه پیش از آغاز زمستان برای میلیون ها افغان بسیار آسیب پذیر را تقویت کند. هر روز بدون خشونت به معنای محافظت از زندگی افراد غیرنظامی است.
بر اساس یک نمودار که درباره انواع آسیب های وارد شده به غیرنظامیان در افغانستان است، نشان می دهد از هر ۱۰ مورد تلفات افراد غیرنظامی ۴ تَنِ آن را کودکان و یا زنان تشکیل می دهند. شمار تلفات کودکان ۳۱ درصد و شمار تلفات زنان ۱۳ درصد از مجموع تلفات غیرنظامیان در ۹ ماه اول سال ۲۰۲۰ است.
یوناما همچنین نگران حملاتی است که عمداً افراد غیرنظامی از جمله کارمندان آموزش و پرورش، بهداشت و درمان، امور بشردوستانه، اعضای نهادهای قضایی، بزرگان قومی، رهبران مذهبی و کارمندان دولت را هدف قرار می دهد.
/انتهای پیام/
ایرنا