فروش گل زعفران به ثمن بخس| واکنش عضو شورای ملی زعفران به انتقادات یک نماینده مجلس
عضو شورای ملی زعفران با بیان اینکه قیمت گل تازه زعفران از ۲۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلو به ۸۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است، مدیریت تولید را لازمه مدیریت قیمتها عنوان کرد.
علی حسینی در گفتوگو با میزان، درباره طرح خرید زعفران با قیمت تعیین شده، با بیان اینکه طبق مفاد تفاهمنامه، خرید زعفران با قیمت اعلام شده منوط به پرداخت تسهیلات ۱۵ درصدی به متقاضیان تعیین شده است، گفت: وقتی تسهیلاتی پرداخت نشده است چگونه انتظار دارند بندهای دیگر تفاهمنامه اجرا شود، به علاوه وظیفه شورا در این تفاهم نامه چه بوده است که برخی میگویند شورا به تعهداتش عمل نکرده است.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران با تاکید بر اینکه شورا هیچ کوتاهی در این زمینه نداشته است، تصریح کرد: شورا هیچ ابزاری برای اجرایی شدن این طرح نداشت و هیچ مسئولیتی در بخش نظارت و یا پرداخت تسهیلات را برعهده نداشته است.
به گفته نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان زعفران خراسان جنوبی، قیمت پایه زعفران در تفاهمنامه بین ۱۶ تا ۲۰ میلیون تومان اعلام شده است، ولی در بندهای بعدی این شرط را منوط به موفقیت خریداران زعفران در دریافت تسهیلات با بهره ۱۵ درصد اعلام و اعتبار تسهیلات مذکور تا سقف هزار میلیارد تومان تعیین شده بود که تا هفته گذشته هیچ کسی از این تسهیلات استفاده نکرده است و البته شرایط وام نامتناسب با هزینههای خرید و قیمت فروش است.
وی با بیان اینکه نهاد تاثیرگذار در این مسئله جهاد کشاورزی است که در جلسه نبوده و تفاهمنامه را امضا نکرده است، خطاب به منتقدین عملکرد شورای ملی زعفران افزود: اگر کسی از اعضای اتحادیه زیرمجموعه شورا این تسهیلات را دریافت کرده و زعفران را با نرخ کمتر خریداری کرده است اعلام کنند تا طبق قانون با آنها برخورد شود.
حسینی در ادامه با توضیح اینکه مشکل اصلی در کاهش قیمت گل زعفران بیشتر بودن عرضه و فروش نسبت به تقاضاست بیان کرد: در ابتدای فصل برداشت قیمت گل تازه ۲۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلو خرید و فروش میشد، اما در حال حاضر این مبلغ به ۸۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است و دلیل آن افزایش عرضه محصول در بازار است به طوری که روزانه بین ۶۰۰ تا هزار تُن گل تازه از مزارع برداشت میشود و چون توانایی و امکان فرآوری آنها وجود ندارد کشاورز از بیم فاسد شدن محصول، مجبور است تولید خود را با هر قیمتی به فروش برساند.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران با انتقاد از رسانهای شدن زود هنگام تفاهمنامه و تاثیری که بر روی جامعه کشاورزان داشته است، توجه به عوامل دیگری مانند صادرات، مکانیزاسیون کشاورزی، نیروی انسانی، ماشین آلات، موانع حضور در بازارهای جهانی، هزینههای تولید و فروش، تغییرات اقتصاد ملی و جهانی را در کنار تعیین قیمت مهم و لازم دانست و بر ایجاد شرایط مناسب برای جمع آوری و فرآوری به موقع گل زعفران توسط کشاورزان تاکید کرد.
حسینی در ادامه با توضیح اینکه مشکل اصلی در کاهش قیمت گل زعفران بیشتر بودن عرضه و فروش نسبت به تقاضاست بیان کرد: در ابتدای فصل برداشت قیمت گل تازه ۲۷۰ هزار تومان به ازای هر کیلو خرید و فروش میشد، اما در حال حاضر این مبلغ به ۸۰ هزار تومان کاهش پیدا کرده است و دلیل آن افزایش عرضه محصول در بازار است به طوری که روزانه بین ۶۰۰ تا هزار تُن گل تازه از مزارع برداشت میشود و چون توانایی و امکان فرآوری آنها وجود ندارد کشاورز از بیم فاسد شدن محصول، مجبور است تولید خود را با هر قیمتی به فروش برساند.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران با انتقاد از رسانهای شدن زود هنگام تفاهمنامه و تاثیری که بر روی جامعه کشاورزان داشته است، توجه به عوامل دیگری مانند صادرات، مکانیزاسیون کشاورزی، نیروی انسانی، ماشین آلات، موانع حضور در بازارهای جهانی، هزینههای تولید و فروش، تغییرات اقتصاد ملی و جهانی را در کنار تعیین قیمت مهم و لازم دانست و بر ایجاد شرایط مناسب برای جمع آوری و فرآوری به موقع گل زعفران توسط کشاورزان تاکید کرد.
به گفته نایب رئیس انجمن تولیدکنندگان زعفران خراسان جنوبی ۷۰ درصد کشت زعفران در دست خورده مالکین است و این تولیدکنندگان با توجه به تولید روزانه پایین توانایی فرآوری گل زعفران را دارند، اما کسانی که کشت وسیع با تولید روزانه ۲ تا ۳ تُن گل زعفران در روز دارند در فرآوری محصول با مشکل روبرو شدند و برای جلوگیری از فساد محصول خود مجبور هستند با هر قیمتی زعفران را به فروش برساند.کسانی که کشت وسیع با تولید روزانه ۲ تا ۳ تُن گل زعفران در روز دارند در فرآوری محصول با مشکل روبرو شدند
حسینی در ادامه افزود: بحث قیمت زعفران از قیمت و عرضه گل زعفران شروع میشود ما باید مدیریت تولید را مورد توجه قرار دهیم. میزان کاشت چگونگی و محل کاشت همگی باید مدیریت شوند تا بتوانیم قیمت را مدیریت کنیم.
حسینی در پایان گفتوگوی خود با میزان دو راهکار پرداخت تسهیلات بدون بهره با بازپرداخت شش ماهه و تامین ماشینآلات و نیروی کار لازم برای فرآوری گلزعفران را برای حل این مسئله پیشنهاد داد.
کاهش قیمت گل زعفران تنها محصول کشاورزی کشور نیست که در فصل برداشت با کاهش شدید قیمت روبرو شده است. موضوعی که در روز نوشت سوم آبان نماینده مردم تربت جام، تایباد و باخرز نیز به آن اشاره شده بود.
جلیل رحیمیجهانآبادی عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس و نمایندهٔ «تربت جام»، «تایباد»، «باخرز» و «صالحآباد» (خراسان رضوی) روز شنبه ۳ آبان ۹۹ در کانال تلگرامی خود نوشت: امروز مجلس تعطیل است از صبح پیگیر مسئله زعفران شدم وضعیت قیمت زعفران مثل پیازهای اردبیل و سیب درختی ارومیه شده و گلهای زعفران روی دست کشاورزان مانده است. ما دوسال قبل طرح خرید توافقی را دادیم و با هزار مشکل و ایراد اجرا شد امسال ایده جدیدی برخی نمایندگان خراسانی دادند و بخش خصوصی و شورای ملی زعفران را با دادن وام برای خرید تشویق کردند، اما ظاهرا مافیای صادرات و بیتوجهی شورای ملی زعفران و فرار دولت از طرح خرید توافقی کار دستمان داده و قیمت گل زعفران افت کرده است با مهندس خاوازی وزیر جهاد صحبت نموده و مشکل را شرح دادم قرار شد با سازمان تعاون روستایی هم صحبت کنم تا پای کار بیایند آقای طهماسبی دل پری از طرح نمایندگان جدید داشت میگفت نه مشورت کردند و نه توجه به اهمیت خرید توافقی نمودند و طرحی دادند و حالا شورای ملی زعفران با این وام و درصدش خرید نمیکند و نوبخت هم زیر بار نمیرود. پیشنهاد داشت با دکتر نوبخت صحبت کنم نوبخت را میشناسم راحت راه نمیآید نمیشود به راحتی راضیش کرد به دکتر جهانگیری معاون اول رئیس جمهور تماس گرفتم پاسخگو نبود در جلسه هیئت دولت با رهبری بودند. معمولا دکتر واعظی و دکتر جهانگیری اگر پاسخ ندهند اخر شب خودشان تماس میگیرد مخصوصا واعظی. به دکتر جهانگیری پیام دادم که حتما باید صحبت کنم با ایشان. حدود عصر دکتر جهانگیری تماس گرفت و جویای دلیل تماسم بود مشکل و مسئله زعفران را شرح دادم و پیشنهاد تخصیص اعتبار مجدد دولتی و کمک به خرید زعفران را مطرح کردم پیشنهاد داد دکتر خاوازی مطلبی بنویسد و وزارتخانه پیشنهاد دهد تا همین هفته دستور تخصیص اعتبار را به سازمان برنامه و بودجه بدهند با وزیر جهاد مجددا صحبت نمودم و هماهنگی برای ارسال نامه ایشان به معاون اول انجام شد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *