عوامل فروکش کردن قیمت دلار در بازار| چرا خریداران ارز فروشنده شدند؟
- روند صعودی بازار ارز در مدت اخیر باعث شد بسیاری از افراد برای کسب سود و حفظ سرمایه خود وارد این بازار شوند و با اینکه بسیاری از کارشناسان و مقامهای مسئول این بازار را برای سرمایهگذاری امن نمیدانستند اما افراد بسیاری به این بازار سوق داده شدند.
قیمت ارز به ویژه دلار در مدت اخیر تحت عوامل مختلف روند صعودی را پیش گرفت و در مدت کوتاهی وارد کانال ۳۲ هزار تومانی شد.
رکورد زنیهای پی در پی قیمت دلار و جاخوش کردن در کانال ۳۲ هزار تومانی عمر چندانی نداشت چرا که روز سه شنبه دلار با کاهش شدید قیمت مواجه شد و در مدت کوتاهی به کانال ۲۵ هزار تومانی سقوط کرد.
بررسی نرخ دلار در صرافی ملی در روز چهارشنبه نیز حاکی از ادامه روند کاهشی قیمت دارد چرا که دلار در آخرین روز هفته نیز برای خرید ۲۵ هزار و ۴۷۰ تومان وبرای فروش ۲۷ هزار و ۵۰۰ تومان داد و ستد شد.
به کمی عقبتر بازمیگردیم و خبرهای اثر گذار در بازار ارز را مرور میکنیم:
روز ۲۱ مهرماه عبدالناصر همتی رییس کل بانک مرکزی به کشور عراق سفر کرد تا درباره داراییهای مسدودشده ایران در این کشور مذاکره کند.
آن طور که رئیس کل بانک مرکزی درباره نتایج مذاکراتش با مقامات عراقی اعلام کرد توافقات خوبی برای آزادسازی منابع مالی بانک مرکزی و استفاده از آن برای تامین واردات کالاهای اساسی و ضروری ایران، شده است.
وی با اشاره به آزادسازی منابع ایران در عراق که بیش از ۵ میلیارد دلار است گفت: تجار و واردکنندگان ایرانی بتدریج متوجه خواهند شد که کدام منابع ارزی ایران آزاد شده است.
در جلسه هیئت دولت روز چهارشنبه ۲۳ مهر ماه، رئیسجمهور تحت عنوان خبری خوش از لغو تحریمهای تسلیحاتی ایران از ۲۷ مهر ماه خبر داد و اعلام کرد تحریم ظالمانه تسلیحاتی رفع خواهد شد و از ۲۷ مهرماه دیگر تحریم تسلیحاتی نداریم. اعلام همین خبر کافی بود تا بازار ارز متأثر از آن شود.
یکی دیگر از اقدامات مهم بانک مرکزی که با هدف مدیریت و تنظیم بازار ارز کشور انجام شد افزایش سقف خرید کارگزاران (بانک ها و صرافی ها) در بازار متشکل ارزی به ۵۰۰ هزار دلار بود که از روز کاری دوشنبه مورخ ۲۱ مهر ۱۳۹۹ اجرایی شد.
همچنین بر این اساس بانک مرکزی، روزانه از طریق بازار ساز ۵۰ میلیون دلار در بازار به صورت اسکناس عرضه خواهد کرد.
بسیاری از کارشناسان معتقدند که در کنار عرضه روزانه اسکناس، افزایش سقف خرید بانکها و صرافیها در بازار متشکل ارزی به ۵۰۰ هزار دلار تا حدی التهاب بازار ارز را کاهش داده اما برخی نیز معتقدند مردمی که ارز خود را برای فروش به بازار آوردند و امیدی به افزایش نرخ ارز ندارند طرف عرضه را تقویت کرده است.
سرمایه گذاری در بازار ارز پر ریسکترین بازار است
سرمایه گذاری در بازار ارز پر ریسکترین بازار است و هر لحظه ممکن است هر اتفاقی در این بازار بیافتد
سرمایه گذاری در بازار ارز پر ریسکترین بازار است و هر لحظه ممکن است هر اتفاقی در این بازار بیافتد این هشدار را همتی در تاریخ ۲۳ مهر ماه در حاشیه جلسه هیئت دولت به افراد علاقهمند به سرمایه گذاری در بازار ارز داد.
پیگیریهای میدانی خبرنگار میزان از بازار ارز نیز نشان میدهد اغلب افرادی که تا چند روز گذشته در صفهای خرید دلار بودند به دلیل افزایش تردید برای نگهداری دلار فروشنده شدند و افزایش عرضه در بازار روند قیمت دلار را نزولی کرده است.
عوامل کاهش نرخ ارز
میثم رادپور در گفتوگو با میزان در خصوص دلایل کاهش نرخ ارز در بازار اظهار کرد: بخشی از افزایش قیمتها در بازار ریشه غیر پولی داشته است و باتوجه به اینکه خارج از تعادل حجم پول و میزان عرضه کالا و خدمات ایجاد شد در مدت اخیر افزایش کاذب قیمت ارز را به همراه داشته است.
کارشناس بازار ارز یکی دیگر از عوامل کاهش نرخ ارز در مدت اخیر را افزایش درآمدهای ارزی دولت دانست و گفت: درآمدهای ارزی تا حدودی به زمان قبل از شیوع ویروس کرونا نزدیک شده و این امر نیز کاهش قیمت ارز را به همراه داشته است.
وی با اشاره به کسری بودجه دولت نیز گفت: با توجه به اینکه کسری بودجه دولت حداقل در ۶ ماهه اول سال به حد و اندازههای بزرگ پولی نشد که این امر نیز در کاهش قیمت ارز اثر گذار بوده است.
رادپور گفت: موضوع انتخابات آمریکا نیز به عنوان یک عاملی در جهت تخفیف انتظارات تورمی میتواند باعث توقف افزایش قیمت ارز شود.
افرادی که تخصصی در خرید و فروش ندارند بهتر است در بازار معامله گری نکنند.
این کارشناس بازار سرمایه گفت: مردم برای حفظ دارایی خود میتوانند در بازارهای مالی سرمایه گذاری کنند، اما افرادی که تخصصی در خرید و فروش ندارند بهتر است در بازار معامله گری نکنند.
وی افزود: افرادی که تخصصی در خرید و فروش در بازارهای مالی را ندارند با انجام معامله گری در بازار ممکن است متضرر شوند و با درگیری در معاملات سرمایه خود را از دست بدهند.