عکاس مشهوری که در انتخاب سوژه اشتباه کرد
«دان مککالین» عکاس معروف انگلیسی میگوید که وقتی برای تهیه گزارش از جنگ خلیج فارس در کردستان عراق بوده، عکسی را ثبت کرده که گمان میبرده مجسمهای از پیامبر اسلام است، اما بعداً میفهمد اشتباه کرده است.
_ فارس نوشت: آژانس عکس مگنوم اخیراً برخی تصاویرش را برای چاپ در تعداد محدود به قیمت ۱۰۰ دلار عرضه کرده است. برخی از این عکسها، داستانهای جالبی دارند.
به عنوان نمونه، یکی از آنها عکسی از «دان مککالین» عکاس انگلیسی است که ۳۰ سال قبل در اربیل کردستان ثبت شده.
او درباره این عکس نوشته است: «در سال ۱۹۹۱ (۱۳۶۹ شمسی) در اربیل کردستان بودم و جنگ خلیج فارس را گزارش میکردم. یک روز در خیابان قدم میزدم که صداهایی شنیدم. وقتی به بالا نگاه کردم، از دیدن کودکانی که روی کتاب محمد رسولالله نشستهاند، متعجب شدم! سالها بعد فهمیدم که این مجسمه مربوط به پیامبر اسلام نیست. مجسمه مورخ و شاعر «ابن مستوفی» است که تاریخ اربیل را نوشت و در قرن سیزدهم وزیر شهر بود. واقعیت و داستان؛ اشتباه گرفتن آنها بسیار آسان است!»
مجسمه ابن مستوفی در مجاورت ارگ اربیل قرار گرفته است. این ارگ باستانی، روی تپهای در مرکز شهر اربیل قرار دارد و قدمت آن به هزاره پنجم قبل از میلاد میرسد. ارگ اربیل در سال ۲۰۱۴ به عنوان میراث جهانی در یونسکو به ثبت رسیده است.
اما ابن مستوفی کیست؟
«شرفالدین ابوالبرکات مبارکبن احمدبن مبارکبن موهوب لخمی اربلی» معروف به ابن مستوفی (۵۶۴-۶۳۷ق)، ادیب، شاعر و مورخ مشهور اربل (شهر اربیل کنونی در کردستان عراق) در اواخر دوره عباسی است. او مستوفی و متولی امور دیوانی حاکم اربل (ملک المظفّر کوکبوری، متوفی ۶۳۰ق) بود و این منصب را از پدرش و او نیز از برادر و پدر خود به ارث برده بود.
ابن مستوفی پس از تصرف اربل به دست مغولان، به موصل مهاجرت کرد و سالهای پایانی عمر خود را در این شهر سپری کرد. او دارای دیوان شعر بود؛ او قصیدهای در مدح اهل بیت (ع) دارد که در آن، به برخی از فضیل امیرالمؤمنین علی (ع) اشاره کرده و به ذمّ معاویه پرداخته است. با این وجود، ابن مستوفی بیشتر شهرتش را وامدار تألیف تاریخ اربل است؛ شهری که در قرنهای ششم و هفتم، میزبان شخصیتهایی همچون «بهاءالدین علی بن عیسی اربلی» و «یوسف بن نفیس اربلی» بوده.
«دان مککالین» کیست؟
«دان مک کالین» عکاس انگلیسی ژانر مستند است که به دلیل چهره زشتی که از فقر و جنگ به نمایش گذاشته، وجهه جهانی یافته است. در طول زندگی حرفهایاش جنگهای بسیاری را از دریچه دوربین عکاسی ثبت کرده است؛ از قبرس و کامبوج و جنگ ویتنام تا جنگ لبنان و خلیج فارس.
او اگرچه لقب «سِر» دریافت کرده، اما گاهی مورد بیمحلی دولت بریتانیا هم قرار گرفته است، به عنوان نمونه دولت مارگارت تاچر (نخستین نخستوزیر زن تاریخ بریتانیا) او را از همراهی سربازان انگلیسی در جنگ ۱۹۸۲ میلادی جزایر فالکلند منع کرد.
مک کالین درباره چگونگی عکاسیاش گفته است: من فقط از دوربین طوری استفاده میکنم که انگار از خمیر دندان استفاده میکنم؛ دوربین کارش را انجام میدهد. عکاسی برای من نگریستن نیست، احساس کردن است. اگر حس نمیکنید چرا به آن نگاه میکنید، پس شما هرگز نخواهید فهمید که دیگران چه احساسی دارند، وقتی به عکس شما نگاه میکنند.
«دان مک کالین» اکنون ۸۵ سال دارد و در سامرست انگلستان زندگی میکند. او بیشتر وقت خود را به عکاسی از مناظر شمال انگلیس میگذراند تا برای مدتی هم که شده، لحاظات وحشتناکی را که مشاهده کرده است فراموش کند.
فلسطینیها در خیابانهای جنگزده بیروت
او بارها گفته غصه میخورد که چرا به جای کمک مجبور بوده عکس بگیرد. خودش گفته در منطقهای فقیرنشین به دنیا آمده ـ و یکی دلایلش توجهش به فقر در آفریقا همین موضوع است ـ، اما اکنون در بهترین نقطه انگلستان زندگی میکند، ولی هر شب که میخوابد با یاد لبنان و ویتنام سر بر بالین میگذارد.
تفنگدار شوکه شده نیروی دریایی آمریکا در جنگ ویتنام، سال ۱۹۶۸. این عکس مشهورترین اثر مککالین است.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *