امید به راهاندازی مجدد بازارچه مرزی یزدان با پیگیریهای رییس دستگاه قضا
محمدعلی خاشی در گفتوگو با میزان، در مورد فعالیت بازارچههای مرزی استان خراسان جنوبی، اظهار کرد: در استان خراسان جنوبی ۴ بازارچه مرزی وجود دارد که از سوی جمهوری اسلامی ایران به رسمیت شناخته میشود اما کشور افغانستان اصولاً بازارچههای مرزی را قبول ندارد و تنها گمرکات راه به رسمیت میشناسد.
مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی با اشاره به تعطیلی بازارچه مرزی یزدان، گفت: این بازارچه جزو ۴ بازارچهای است که مورد تائید کشور افغانستان نیست و از سال ۹۳ تعطیل شده است.
وی با بیان اینکه طبق کنوانسیون کیوتو و قانون ساماندهی مبادلات مرزی هر فعالیت مشترک تجاری در مرزهای مشترک کشورها باید با توافق ۲ کشور صورت گیرد، افزود: به دلیل آنکه کشور افغانستان بازارچههای مرزی را به رسمیت نمیشناسد عملا نمیتوان اقدامی انجام داد.
خاشی در مورد اقدامات صورت گرفته در زمینه راه اندازی مجدد بازارچه مرزی یزدان گفت: طی چند سال اخیر که بازارچه مرزی یزدان تعطیل بود تلاشهای فراوانی از سوی گمرکات، وزارت امور خارجه، وزارت کشور و هیئت دولت در راستای بازگشایی ایران بازار مرزی صورت گرفته است که دولت افغانستان با بازگشایی بازارچهها موافقت کنند.
مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی با اشاره به اینکه تأسیسات در بازارچه مرزی یزدان دایر شده است، عنوان کرد: سامانه جامع امور گمرکی نیز در بازارچه راه اندازی شده است و از سوی گمرک جمهوری اسلامی هیچ مشکلی در زمینه بازگشایی این بازارچه وجود ندارد.
وی بر لزوم همکاری دولت افغانستان برای راه اندازی مجدد بازارچه مرزی یزدان تاکید کرد و گفت: امیدواریم با پیگیریهای آیتالله رییسی در سفر به استان خراسان جنوبی و تاکید بر راهاندازی این بازارچه مرزی دولت افغانستان نیز بپذیرد که به خاطر منافع خودش هم که شده برای راه اندازی مجدد بازارچه مرزی یزدان تلاش کند.
خاشی در ادامه به اقدامات اخیر در راستای راه اندازی این بازارچه مرزی اشاره کرد و گفت: در هفتههای اخیر نیز میراشرفی رییس کل گمرک جمهوری اسلامی ایران با رییس کل فعلی گمرک افغانستان رایزنیهایی در زمینه آغاز به کار مجدد بازارچه مرزی یزدان داشته است که در نتیجه این موضوع در دستور کار کمیسیون اقتصادی دو کشور قرار گرفت که امیدواریم به بازگشایی بازارچه مرزی یزدان منتهی شود.
مدیرکل گمرکات خراسانجنوبی به مزایای راه اندازی مجدد این بازارچه مرزی برای هر دوکشور اشاره کرد و گفت: نقاط هم مرز مناطق شرقی ایران و غربی افغانستان از لحاظ توسعه کشاورزی و صنعت شرایط مطلوبی ندارد به همین جهت بازارچههای مرزی فرصت خوبی برای کمک به معیشت مردم مرز نشین در هر دو سوی مرز است در واقع معیشت افراد در مرزها بستگی زیادی به این بازارچههای مرزی دارد و به نفع دو کشور است.
رییس دستگاه قضا در سفر به استان خراسان جنوبی به بازارچه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه رفت و پیگیر بازگشایی این بازارچه شد.
بازارچه مرزی یزدان از قدیمیترین گذرگاههای مرزیست که در دهه هشتاد بازارچه نمونه صادراتی کشور بوده، اما چند سالی است که با وجود تجهیزات میلیاردی تعطیل شده است.
بازارچه یزدان سالها قطب صادرات کالا به افغانستان بوده، اما در سال ۹۳ از سوی افغانستان تعطیل شد.
این موضوع در حالی رخ داده است که تمامی زیرساختهای لازم برای فعالیت مجدد این بازارچه فراهم است و حتی سامانه جامع امور گمرکی نیز در این بازارچه فعال است.
تعطیلی این بازارچه سبب شد تا رییس دستگاه قضا در سفر به استان خراسان جنوبی راهی نقطه صفر مرزی شود و ضمن بازدید از این بازارچه پیگیر بازگشایی آن شود.
آنطور که رییس کل گمرک استان خراسان جنوبی گفته است افغانستان اصولا بازارچههای مرزی را قبول ندارد و تنها گمرکات راه به رسمیت میشناسد.
این مقام مسئول ابراز امیدواری کرد که با پیگیریهای آیت الله رییسی در سفر به استان خراسان جنوبی و تاکید بر راه اندازی این بازارچه مرزی دولت افغانستان نیز بپذیرد که این بازارچه مرزی یزدان فعال شود.