صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

دومین سالگرد قتل خاشقجی و جنایات حقوق بشری رژیم سعودی

۱۱ مهر ۱۳۹۹ - ۰۵:۱۵:۰۱
کد خبر: ۶۶۱۰۰۷
عربستان و شخص محمد بن سلمان در ۲ سال گذشته توانسته اند از تاوان قتل جمال خاشقجی قسر در بروند، اما عدالت راه خود را در نهایت پیدا می‌کند و اجرایی می‌شود.
۲ سال از قتل هولناک «جمال خاشقجی»، ستون نویس روزنامه «واشنگتن پست»، در کنسولگری این کشور در استانبول ترکیه می‌گذرد، اما عدالت به عنوان رویای گمشده این منتقد، در مورد خودش همچنان دور از دسترس است.
 
قتل جمال خاشقجی، منتقد سعودی در ۲ اکتبر سال ۲۰۱۸ (۱۰ مهر ۱۳۹۷) سبب بروز موجی از واکنش‌ها در سطوح و عرصه‌های مختلف در سراسر جهان شد و توجهات جهانی را به سمت نقض گسترده حقوق بشر در عربستان جلب کرد.
 
«ریاض» که به ویژه در سال‌های اخیر زیر سایه چتر سکوت مجامع بین المللی و کشور‌های اروپایی توانسته بود، حاشیه امنیتی برای ارتکاب جنایات حقوق بشری خود در عرصه داخلی فراهم کند، در پی قتل خاشقجی با موجی از انتقادات گسترده مواجه شده که زمزمه هایش در پی بروز جنگ نابرابر در یمن و قتل عام گسترده غیرنظامیان یمنی شنیده می‌شد.
 
با فروکش کردن ماجرای قتل و افتادن آب‌ها از آسیاب، غرب مجددا رویه سکوت خود را در قبال جنایات حقوق بشری عربستان در پیش گرفته و چشمان خود را بر جنایات این کشور در عرصه‌های داخلی و خارجی بست تا به زعم خود جریان انتقال سوخت و نیز معامله‌های پردرآمد تسلیحاتی اش را از مخاطرات بالقوه حفظ کند.
 
اما آنچه در این میان بیش از هرچیزی جلب توجه می‌کرد، اعتراف صریح آمریکا به آگاهی از نقش داشتن «محمد بن سلمان»، ولیعهد سعودی، در جنایت قتل خاشقجی بود که با استناد به اولویت مسائل اقتصادی این کشور و اهمیت معامله میلیارد دلاری تسلیحاتی با عربستان، موضوع چندان مهمی تلقی نمی‌شد.
اجرای عدالت برای جمال خاشقجی، پروسه‌ای است که به رغم گذشت ۲ سال از زمان قتلش همچنان تحقق نیافته است.
 
در عربستان، عاملان اصلی این جنایت تحت حمایت ولیعهد سعودی از مجازات در امان ماندند تا دادگاهی نمایشی و فرمایشی چند عامل درجه چندم این جنایت را به مجازات برساند.
 
این دادگاه از جانب نهادها، شخصیت‌ها و سازمان‌های بین المللی متعددی به عنوان «مضحکه عدالت»، تقبیح شدند.
 
در آمریکا نیز، دولت «دونالد ترامپ»، رییس جمهور آمریکا و کنگره این کشور، به رغم در دست داشتن مدارک متعددی دال بر ارتکاب این جنایت توسط محمد بن سلمان، از محکوم کردن عربستان و حتی قطع صادرات سلاح به این کشور اجتناب کردند.

این اقدامات در مجموع سبب شده تا بن سلمان در برخورد گستاخانه و غیرانسانی خود با منتقدان بی پرواتر شده و ابایی از اعمال انواع مجازات‌ها برای آنها نداشته باشد و حتی پا را فراتر گذاشته و گروه‌های ترور را برای حذف فیزیکی منتقدانی که در تبعید خودخواسته در کشور‌های مختلف غربی به سر می‌برند، به این کشور‌ها اعزام کند.
 
البته باید توجه داشت که واکنش نامطلوب غرب به ماجرای قتل خاشقجی از سوی دیگر، در واقع چراغ سبز این کشور‌های به اصطلاح مدافع حقوق بشر به کشور‌هایی بوده که حقوق شهروندان خود را نقض و زندان هایشان را از منتقدان پر می‌کنند.
 
اکنون در آستانه ۲ ساله شدن جنایت بن سلمان در قتل خاشقجی، نه تنها عاملان و آمران این جنایت، مکافات عمل خود را پس نداده اند، بلکه درصدد هستند با استفاده از فرصت ریاست دوره‌ای عربستان بر گروه ۲۰ و نشست قریب الوقوع این گروه در ماه نوامبر، بار دیگر چهره بن سلمان را اصلاح کنند.
 
پاک کردن جنایات حقوق بشری دولت عربستان که با حمایت اروپا و آمریکا رخ داد، سال‌ها زمان می‌برد؛ اگرچه ۲ سال از زمان قتل خاشقجی می‌گذرد، اما باید دانست که برای تحقق عدالت هنوز دیر نیست و هنوز می‌توان به اجرای عدالت برای پرونده این منتقد رژیم سعودی امید داشت.
 


ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *