نخلهای خوزستان همچنان تشنهاند
به گزارش گروه فضای مجازی به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ یکی از محصولات مهم استان خوزستان خرما است؛ اما این روزها نخلهای خوزستان به دلیل نبود بهره بردار، شوری آب در پائین دست و کمبود آب به دلیل انتقال آن به نقاط مختلف کشور با تهدید مواجه هستند و روزانه آماری از ایستاده مردن نخلها در این استان زرخیز منتشر میشود.
محمد قاسمی نژاد با بیان اینکه نخل امروز به نماد استان خوزستان تبدیل شده است، گفت: 50 درصد صادرات خرمای کشور از نخلستان های خوزستان تأمین میشود و در حال حاضر بیش از 250 هزار نفر در تولید این محصول مشغول به کار هستند.
نابودی 2 هزار نخل در شادگان
حمید مطرودی نیز با بیان اینکه بیش از 2 میلیون و 600 هزار اصله نخل در شادگان وجود دارد، گفت: بیش از 80 درصد این نخلها با خطر کمبود آب مواجه هستند و این موضوع سبب کاهش تولید خرما در شادگان شده است.
وی با تأکید بر اینکه تشنگی نخیلات مهم ترین مشکل نخلداران شادگانی است، افزود: با رها سازی آب از سدها میتوان این مشکلات را کاهش داد و سبب رونق دوباره کشاورزی در شادگان شد.
رئیس جهاد کشاورزی شادگان عنوان کرد: 50 تا 60 درصد نخیلات شادگان نیازمند بازسازی هستند تا بتوان تولید خرما و خارک را در این شهرستان افزایش داد.
وی با اشاره به آتش سوزی رخ داده در نخلستانهای شادگان بیان کرد: در یک ماه گذشته بیش از 2 هزار اصله نخل در شادگان از بین رفت.
تشنگی، مهمترین معضل نخلهای بهبهان
سید محمد ابراهیم حسینی اظهار داشت: در حال حاضر بیش از 60 هزار نخل در بهبهان وجود دارد.
وی بیان کرد: نخلستانهای بهبهان با مشکل تشنگی مواجه هستند و این در حالی است که تاکنون آبی از سد کوثر و مارون برای این نخلها در نظر نگرفته شده است.
حسینی با بیان اینکه باید مشکلات آبی در خوزستان برطرف شود، گفت: در پشت سد کوثر آب وجود دارد و در حال حاظر 12 متر مکعب رهاسازی میشود اما این مقدار آب نیاز کشاورزان بخش زیدون را تأمین نکرده است.
بازسازی 30 درصد نخل های خوزستان
حلیم کوتی نیز اظهار داشت: 30 درصد نخیلات ما نیاز به حذف و جایگزینی دارند زیرا توان تولید هر هکتار نخل کمتر شده و صرفه اقتصادی برای کشاورز ندارد.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان عنوان کرد: برای احیای نخیلات آبادان و خرمشهر ستادی در وزارت جهاد کشاورزی تشکیل شد و دستورالعمل و تامین اعتبار آن نیز درنظر گرفته شده است.
جنگ تحمیلی و نابودی نخلستانها
محمود خرمدل اظهار داشت: نخیلات خوزستان در آبادان، خرمشهر، اهواز و بهبهان به طور گسترده و در شوشتر، ملاثانی و بندرامام خمینی(ره) نخلستان هم به صورت جزئی وجود دارند.
کارشناس کشاورزی خوزستان با اشاره به تلاقی رودخانه کارون و دز در بند قیر و ایجاد رود کارون بزرگ گفت: رودخانه کارون تا خرمشهر و آبادان جریان دارد و حفار و بهمن شیر را ایجاد میکند.
وی بیان کرد: در گذشته به دلیل پر آب بودن رودخانه کارون در دهه های گذشته روزانه 2 بار جزر و مد در کارون انجام میشد و همین دلیلی بود که روزانه دوبار نخلهای خرمشهر و آبادان آبیاری شوند.
خرمدل عنوان کرد: با آغاز جنگ تحمیلی خرمشهر سقوط کرد و آبادان در محاصره قرار گرفت به همین دلیل برای انجام عملیات ها سدهای کوچک و پلهای زیادی بر روی کارون در آن منطقه ایجاد شد.
وی گفت: وقتی مَد انجام میشد نخلها در آب غرق میشدند اما به دلیل پلهای ایجاد شده سطح آب موقعی که پائین میآمد نمیتوانست از پل عبور کند و به همین دلیل در زمینهای کشاورزی باقی میماند.
کارشناس کشاورزی خوزستان افزود: این موضوع سبب شد که در طول جنگ تحمیلی آن منطقه به باتلاق تبدیل شود و این نخستین آسیب را به نخیلات زد، آسیب بزرگ دیگر اصابت ترکش ها و انفجار موشکها در ان منطقه بود.
وی اظهار داشت: بعد از جنگ تحمیلی طرح بازسازی نخیلات آبادان و خرمشهر آغاز شد و برخی از نخل هایی که آسیب زیادی به آنها وارد شده بود حذف شدند.
خرمدل افزود: این طرح از نهر خین آغاز و تا چوئبده ادامه پیدا کرد و تحقیقات آن به صورت کامل انجام شد به همین دلیل پس از انجام مطالعات، لایروبی به صورت کامل اجرا شد تا زمینهای موجود آماده بهره برداری شوند.
وی تصریح کرد: اما بزرگ ترین مشکلات پس از جنگ تحمیلی به وجود امد چرا که قسمتی از مردم بومی به استانهای دیگر مهاجرت کردند، بخشی در جنگ تحمیلی به شهادت رسیدند و برخی از انان در ادارات و صنایع مشغول به کار شدند.
نبود بهره بردار در باغات آبادان و خرمشهر
کارشناس کشاورزی خوزستان عنوان کرد: بعد از جنگ تحمیلی نسل جوانی که قبل از جنگ تحمیلی در نخیلات کار میکرد رغبتی برای کشاورزی و نخلداری نداشت و به همین دلیل بزرگ ترین مشکل یعنی نبود بهره بردار ایجاد شد.
وی تأکید کرد: به نظر بنده بزرگ ترین مشکل باغات آبادان و خرمشهر نبود بهره بردار بود که سبب شده بسیاری از این باغات به صورت نیمه فعال و یا غیر فعال رها شوند.
خرمدل افزود: بازسازی به شکل گسترده ای انجام شده اما تا بهره بردار در زمین کشاورزی و باغات حاضر نشود و کار خود را آغاز نکند نمیتوان شرایط را بهبود بخشید.
کمآبی کارون و تأثیر مستقیم بر نخیلات
وی با اشاره به موضوع کم آبی گفت: در آبادان و خرمشهر در مردادماه سیل جاری میشد اما کیفیت آب امروز تغییر کرده و دلیل آن کم شدن ورودی آب به رودخانه کارون و آلودگی ایجاد شده از سر ریز فاضلاب است.
کارشناس کشاورزی خوزستان افزود: در گذشته به دلیل پر آب بودن کارون وقتی مَد میشد همه نخیلات با آب شیرین آبیاری میشدند اما در حال حاضر بالا آمدن آب شور سبب شور شدن باغات شده است.
وی اظهار داشت: البته دولت برای رفع این مشکل ایستگاه پمپاژ مارد را ساخت و این ایستگاه آب را با دبی 120 متر مکعب رها میکند و می خواستند با سد تنظیمی این وضعیت آب را کنترل کنند تا به نخیلات آسیبی نرسد.
وی با بیان اینکه در جهان 2 بندر آب شیرین در دنیا وجود دارد، تأکید کرد: باید از ظرفیت بندر خرمشهر استفاده بهینه برد و میتوانیم دوباره بزرگ ترین تولید کننده خرما در جهان باشیم.
خرمدل گفت: باید قبول کنیم ما در بسته بندی ضعیف عمل کردهایم و برای رونق بخشیدن به صنعت خرما در خوزستان باید به سمت صنایع تبدیلی گام برداریم.
کمبود آب، بزرگ ترین مشکل نخلداران
ناجی شهیب زاده نیز در گفتوگو با خبرنگار همشهری با بیان اینکه بزرگ ترین مشکل کشاورزی و باغداری در آبادان بحث کمبود آب است، اظهار داشت: تامین آب کشاورزی در شهرستان به دلیل نداشتن متولی به مشکل بزرگی تبدیل شده ولی این سازمان به دنبال رفع این معضل با استفاده از حمایت تشکل های مردمی و سازمان های تاثیر گذار است.
وی افزود: نحوه نگهداری آب و مدیریت آب در کشاورزی با کمک کشاورزان و مشارکت آنان در امور حل میشود و امسال نیز با افتتاح صندوق توسعه کشاورزی، بخشی از این مشکل حل شد.
رئیس جهاد کشاورزی آبادان با بیان اینکه قبل از اغاز جنگ تحمیلی بیش از 5 میلیون نخل در آبادان وجود داشت، عنوان کرد: در حال حاضر 2 میلیون اصله نخل در آبادان وجود دارد که سال گذشته بیش از 90 هزار تن خرما از انها صادر شد.
وی بیان کرد: در حال حاضر 12 هزار هکتار از نخلستان های آبادان فعال هستند اما امیدواریم با تخصیص آب مورد نیاز بتوانیم از همه ظرفیت این نخلستان ها استفاده کنیم.
تولید سالانه 6 تا 7 هزار تن خرما
محمد مطرودی نیز در گفت وگو با خبرنگار همشهری عنوان کرد: 450 هزار اصله نخل خرما در خرمشهر وجود دارد که در 3 هزار و 700 هکتار از اراضی خرمشهر کشت میشوند.
وی بیان کرد: محصول برداشت شده از این 450 هزار اصله نخل خرما سالیانه بین 6 تا 7 هزار تن است.
رئیس جهاد کشاورزی خرمشهر گفت: در طرح 550 هزار هکتاری 10 هزار هکتار از اراضی خرمشهر احیا میشوند.
وی با بیان اینکه کشاورزی خرمشهر به دلیل اثرات مخرب ناشی از جنگ تحمیلی آسیب فراوانی دیده افزود: احیای 10 هزار هکتار از اراضی خرمشهر در طرح 550 هزار هکتاری کم است و باید اقدامات مهم تری برای احیاء کشاورزی در این زمینها انجام شود.
وی درباره عمده ترین مشکل نخلستان های خرمشهر گفت: کمبود آب بزرگ ترین مشکل نخلداران است که باید برای افزایش تولید کشاورزی در خرمشهر این مشکل رفع شود.
مشکل کمبود آب و خشکسالی در کشور موضوع جدیدی نیست و باید با تدوین یک برنامه الزام آور برای حفاظت از منابع آبی و تغییر روش آبیاری اراضی کشاورزی مانع از کاهش تولید محصولات کشاورزی شد.
با یک نیاز سنجی دقیق میتوان دریافت که مهمترین تهدیدات برای کشاورزی خوزستان عوامل تغییر اقلیمی مانند خشکسالی و ریزگردها هستند و با توجه به جمعیت کشاورزان خوزستانی باید با تخصیص منابع آبی جلوی کوچ روستائیان به شهرها که منجر به مصرف گرایی در کشور میشود، را گرفت.
متأسفانه متولیان آب در سازمان آب و برق خوزستان علیرغم پیگیری مستمر در این باره پاسخگو نبودهاند.
/انتهای پیام/
: انتشار مطالب و اخبار تحلیلی سایر رسانههای داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانهای منتشر میشود.