صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

باز اجرای «علمدار» در اربعین حسینی/انتشار هشتمین شماره فصلنامه تخصصی «نمایش‌شناخت»

۰۸ مهر ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۰:۰۲
کد خبر: ۶۵۹۸۹۷
تئاتر و عرصه هنر‌های نمایشی از ابتدای تیر ماه سال جاری و بعد از نزدیک به پنج ماه تعطیلی بار دیگر آغاز به کار کرد، هر چند بسیاری در ابتدا مخالف بازگشایی زودهنگام سالن‌های نمایش بودند، اما تماشاخانه‌های تئاتر مکلف شدند تا با رعایت پروتکل‌های بهداشتی میزبان مخاطبان باشند.

 - تئاتر و عرصه هنر‌های نمایشی از ابتدای تیر ماه سال جاری و بعد از نزدیک به پنج ماه تعطیلی بار دیگر آغاز به کار کرد، هر چند بسیاری در ابتدا مخالف بازگشایی زودهنگام سالن‌های نمایش بودند، اما تماشاخانه‌های تئاتر مکلف شدند تا با رعایت پروتکل‌های بهداشتی میزبان مخاطبان باشند.

در این میان بسیاری از کارگردانان مطرح تئاتر از اجرا سر باز زدند، بسیاری از اجرا‌های مطرح و برخی دیگر از اجرا‌هایی که از حضور بازیگران چهره و سلبریتی‌ها بهره می‌بردند ادامه کار خود را به بعد از پایان بیماری کرونا منتقل کردند، اما در این میان برخی از کارگردانان جوان فرصت را غنیمت شمرده و آثار خود را روی صحنه بردند.

دلیل حضور برخی جوانان در عرصه تئاتر بیشتر این بود که شاید آنها در زمان عادی و طبیعی این هنر هیچگاه امکان دسترسی به برخی سالنهای تئاتر را نداشتند اما با شیوع بیماری کرونا و خالی ماندن بسیاری از تماشاخانه‌ها می توانستند در سالنهایی که برایشان آرزو شده بود اجرا داشته باشند. 

«علمدار» و ۲ اجرای ویژه در اربعین حسینی

شامگاه ششم مهر و در ششمین شب موسیقی نمایش عاشورایی «علمدار» با روایت پرویز پرستویی، محمود واعظی رئیس دفتر ریاست جمهوری، سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، سید مجتبی حسینی معان امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، محمد جواد حق شناس رییس کمیسیون فرهنگی شورای شهر اسلامی شهر تهران، احمد مسجد جامعی عضو شورای اسلامی شهر تهران، حمید شاه آبادی معاون صدای رسانه ی ملی، علی مرادخانی مشاور هنری شهردار تهران، محمد حسین ایمانی خوشخو رئیس کمیسیون هنر و معماری شورای عالی انقلاب فرهنگی، مهدی اخوان مدیرعامل همراه اول و جمعی از هنرمندان و ورزشکاران حضور داشتند.

موسیقی-نمایش «علمدار» به همت بنیاد فرهنگی هنری رودکی به تهیه کنندگی پرویز پرستویی و کارگردانی حسین پارسایی و با همراهی ارکستر سمفونیک تهران ساخته پوریا خادم و به رهبری بردیا کیارس مصادف با اربعین حسینی از ساعت ۱۸ دو اجرای ویژه خواهد داشت و همچون اجراهای پیشین کلیه عواید مالی این اجراها از طریق موسسه خیریه خادمین علی ابن ابیطالب (ع) صرف مناطق محروم‌ به ویژه سیستان و بلوچستان خواهد شد

علاقمندان می توانند از طریق اپلیکیشن روبیکا در کانال علمدار به آدرس go.rubika.ir/ei در این رویداد فرهنگی و خیریه مشارکت نمایند.

داریوش ارجمند، حسین پاکدل، مهدی سلطانی، فرهاد قائمیان، هادی حجازی و پرویز پرستویی روایتگران افتخاری اولین دوره اجرا در کنار دیگر عوامل شامل: آهنگساز: پوریا خادم، رهبر ارکستر: بردیا کیارس، نویسنده: محمدرضا کوهستانی، طراح حرکت: علی براتی، طراح نور: مرتضی نجفی، طراحان صدا: سروش محمدی و نوید شیخ، طراح لباس: مژگان عیوضی، ویدئو آرت: پژمان زهاب با همکاری مرکز گسترش سینمای مستند تجربی بودند.

موسیقی-نمایش «علمدار» از یک تا ۶ مهر در تالار وحدت مورد استقبال عموم مردم و چهره های فرهنگی، هنری، ورزشی و سیاسی کشور بود.

کتاب «تریلوژی‌های جنگ» رونمایی می‌شود

کتاب «تریلوژی‌های جنگ» اثر ایوب آقاخانی دوشنبه ۷ مهر در فروشگاه کتاب حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی می‌شود.

کتاب «تریلوژی‌های جنگ» اثر ایوب آقاخانی فردا دوشنبه ۷ مهر همزمان با ایام هفته دفاع مقدس، در فروشگاه کتاب جنب حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی رونمایی می‌شود.

این‌کتاب ۳ نمایشنامه را درباره محمد جهان‌آرا، مصطفی چمران و احمد کشوری شامل می‌شود که هرسه از فرماندهان شهید دوران دفاع مقدس هستند. آقاخانی این‌نمایشنامه‌ها را با عناوین «فصل خون»، «آسمان و زمین» و «اروندخون» نوشته است.

مراسم رونمایی از این‌کتاب فردا دوشنبه ۷ مهر از ساعت ۱۱ صبح در فروشگاه کتاب جنب حوزه هنری در خیابان سمیه، پیش از خیابان حافظ برگزار می‌شود.

 

انتشار هشتمین شماره فصلنامه تخصصی «نمایش‌شناخت»

«نمایش‌شناخت» که یکی از معدود نشریات تخصصی حوزه تئاتر کشور محسوب می‌شود به سردبیری نظر احمدی، مشاوره علمی فرهاد ناظرزاده کرمانی، حسین اسماعیلی و سعید فرهودی و با همکاری تعداد زیادی از اساتید و پژوهشگران حوزه تئاتر منتشر می‌شود.

شماره جدید این فصلنامه تخصصی در ساختاری متفاوت با شمارگان پیشین نشریه، منحصرا به موضوع ترجمه نمایشنامه در ایران پرداخته است به طوری که در این شماره ویژه ضمن گفتگوهای انجام گرفته با چند تن از مترجمان حوزه تئاتر، هجده نمایشنامه کوتاه و نیمه‌بلند خارجی نیز برای نخستین‌بار در قالب یک مجموعه منتشر شده است.

از جمله اساتیدی که در شماره هشت مجله با آنها گفتگو شده می‌توان به محمدرضا خاکی استاد دانشگاه تربیت مدرس و مترجم پرکار حوزه تئاتر، شهلا حائری مدرس رشته مترجمی زبان در دانشگاه علوم و تحقیقات که در ابتدا با ترجمه آثار اریک امانوئل اشمیت در میان اهالی تئاتر به شهرت رسید و همچنین محمود حسینی‌زاد دارنده نشان انستیتو گوته و مترجم آثار نمایشنامه‌نویسان شهیر آلمانی همچون برتولت برشت اشاره کرد که تمامی این گفتگوها توسط نظر احمدی سردبیر مجله «نمایش‌شناخت» انجام گرفته است و همچنین هر یک از این مترجمان بخش‌هایی از آخرین اثر ترجمه شده خود در حوزه تئاتر را پیش از انتشار و برای نخستین بار در این شماره منتشر کرده‌اند.

از جمله‌ نمایشنامه‌های ترجمه شده در شماره هشت «نمایش‌شناخت» می‌توان از نمایشنامه «ژنرال مجهول» نوشته نویسنده معاصر فرانسوی رنه دو ٱبالدیا نام برد که برای نخستین بار توسط فرهاد ناظرزاده کرمانی به جامعه تئاتری ایران معرفی می‌شود. همچنین سعید فرهودی مترجم کتاب «تاریخ تئاتر سیاسی»، نمایشنامه «قطعه نمایشی» اثر ساموئل بکت را برای این شماره فصلنامه ترجمه کرده است، نمایشنامه‌ای که از آن به عنوان اثر ناتمام این نویسنده ابسوردنویس ایرلندی یاد می‌شود.

از دیگر آثار این شماره می‌توان به نمایشنامه‌هایی از نویسندگان معاصر ترکیه همچون نمایشنامه «اجاق» به قلم تورگوت اوزآکمان و با ترجمه عبدالحسین لاله اشاره کرد.

همچنین در این شماره «نمایش‌شناخت» که در ۲۷۶ صفحه، با قطع رقعی و به قیمت ۶۰ هزارتومان منتشر شده نمایشنامه‌هایی از تنسی ویلیامز، دیوید ممت، مایکل استیونس، اریک امانوئل اشمیت، یوجین اونیل و ... با ترجمه مترجمان شناخته شده دنیای تئاتر همچون زنده‌یاد مجید فلاح‌زاده، منیژه وزیری نسب، شهرام زرگر، بهرخ بابایی، رضا دادویی، احسان زیورعالم، نازنین گودرزیان و ... به چشم می‌خورد.

شماره هشت «نمایش‌شناخت» در بسیاری از کتاب فروشی‌های معتبر پایتخت همچون پارت، پیشگاه، مولی،ثالث، چشمه کریمخان و ... و بسیاری از شهرستان‌های کشور در دسترس علاقه مندان است.

این نشریه تخصصی تئاتر علیرغم مشکلات پیش آمده در پی بیماری کرونا و نوسانات شدید قیمت کاغذ تا به امروز به عنوان تنها نشریه بخش خصوصی تئاتر کشور با رعایت نظم کامل در انتشار به کار خود ادامه داده است اما بر اساس گفته‌های سردبیر این مجله اگر عدم حمایت نهادهای دولتی متولی فرهنگ و هنر به ویژه اداره کل هنرهای نمایشی به همین منوال ادامه پیدا کند این نشریه نیز به سرنوشت شوم بسیاری از نشریات دیگر تئاتری دچار می‌شود به طوری که در ۱۰ سال گذشته بیش از ۱۰ نشریه خصوصی تئاتر پس از انتشار کمتر از هفت شماره به کار خود پایان داده‌اند و این در حالی است که در تمامی کشورهای توسعه یافته نشریات تئاتری بدون حمایت‌های بخش دولتی قادر به ادامه فعالیت نیستند.

نخستین جشنواره سردار مقاومت و رادیو برگزار می‌شود

نخستین جشنواره سردار مقاومت و رادیو با عنوان «نشان سلیمانی» به منظور گرامیداشت یاد سردار شهید حاج قاسم سلیمانی، در رادیو نمایش برگزار خواهد شد.

شخصیت سردار دلها، حاج قاسم سپهبد شهید و جبهه مقاومت، ژنرال و استکبار جهانی و رفیق خوشبخت ما؛ موضوعات محوری این جشنواره است و آثار تولیدی در دو بخش حرفه ای و مردمی مورد داوری قرار خواهند گرفت.

در بخش حرفه ای آثار تولید شده در شبکه های رادیویی سازمان صداو سیما به رقابت می پردازند و هر شبکه رادیویی (معاونت صدا، صدای مراکز استان، رادیو های شهری، معاونت خبر و برون مرزی) مجاز به ارسال دو اثر در هر ساختار است.

آثار ارسالی در بخش حرفه ای باید در ساختارهای نمایش تک قسمتی، مستند نمایشی ، مستند پرتره، مینی فیچر، روایتگری، نمایش کوتاه، برنامه ترکیبی، گزارش خبری و برنامه های با محتوای تولید کاربران، UGC باشد.

در بخش مردمی نیز شرکت برای عموم آزاد است و هر شرکت کننده با حداکثر ۳ اثر در هر ساختار و در مجموع حداکثر شش اثر امکان شرکت در جشنواره را دارد.ساختارهای این بخش شامل: نمایش کوتاه ، روایتگری و خاطره گویی، نمایشنامه نویسی، قطعه موسیقی و ساختار آزاد است.

مهلت ارسال آثار تا ۱۰ آبان ماه از طریق سامانه نقش در سایت رادیو نمایش خواهد بود و آثار راه یافته به مرحله داوری ۱۰ آذر ماه در همین سایت معرفی می شوند.

اختتامیه این جشنواره دهم دی ماه برگزار و برندگان معرفی خواهند شد.

علاقمندان برای کسب اطلاعات بیشتر می توانند به سایت رادیو نمایش به نشانی radionamayesh1075.ir مراجعه کنند.

فراخوان سی دومین جشنواره تئاتر لرستان منتشر شد

با توجه به نام‌گذاری سال با عنوان «رونق تولید» و به منظور ارتقای سطح کیفی آثار مبتنی بر اجرای عمومی سی ودومین جشنواره تئاتر استانی لرستان برگزار می‌شود.

دبیرخانه دائمی تئاتر اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان لرستان با همکاری انجمن هنر‌های نمایشی استان، در راستای سیاست‌های راهبردی وزارت متبوع، با توجه به نام‌گذاری سال با عنوان «رونق تولید» و به منظور ارتقای سطح کیفی آثار مبتنی بر اجرای عمومی و گزینش آثار برجسته، سی ودومین جشنواره تئاتر استانی را برگزار می‌کند:

اهداف جشنواره:

*رشد و توسعه فعالیت‌های اجتماعی و آگاهی بخشی با تکیه بر هنر نمایش به ویژه در زمینه مشکلات مربوط به خانواده

* رشد و توسعه تئاتر با توجه به بومی سازی ظرفیت‌های فرهنگی، منطقه‌ای و جغرافیایی

*تأکید بر جایگاه کتاب به عنوان مهمترین محور خردورزی و دانایی و نقش آن در ایجاد شهروند آگاه به وسیله زبان نمایش

*تأکید و تمرکز بر اجرا‌های عمومی و گسترش دایره مخاطبان آثار نمایشی

* ساماندهی بیشتر فعالیت‌های مختلف نمایشی و رصد تولیدات و اجرا‌های عمومی گروه‌های ثبت شده تئاتر به همراه هویت بخشی به آن‌ها

* استفاده از بستر‌های فرهنگی، هنری، اجتماعی، تاریخی، ادبی، اقتصادی، سیاسی، آداب و رسوم و سنت‌های استان

محور‌های مورد تأکید جشنواره:

انتخاب موضوع و مضامین آزاد است، ولی آثار با موضوعات ذیل در اولویت انتخاب قرار خواهند گرفت:

موضوعات مرتبط با شعار سال ۱۳۹۹ (جهش تولید) مزین به نامگذاری مقام معظم رهبری

استفاده از بستر‌های فرهنگی، هنری – اجتماعی، تاریخی، ادبی، آداب و رسوم و سنت‌ها در جهت رشد و توسعه تئاتر استان

موضوعات مرتبط با مسأله امید اجتماعی و افزایش نشاط، ارتقاء و تحکیم نهاد خانواده و سبک زندگی ایارنی اسلامی و همگرایی ملی

موضوعات ایجاد روحیه نشاط و امیدبخشی در جامعه با توجه به آثار مخرب روانی ناشی از شیوع جهانی بیماری کووید ۱۹

آگاهی بخشی درباره آسیب‌های اجتماعی، موضوعات شهروندی و معضلات شهری و نقش تولیدات هنری در کاهش آن

گسترش فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی

گسترش فرهنگ اصیل اسلامی ایرانی و همچنین فرهنگ صلح و دوستی و احترام متقابل بین ملت‌ها و اقوام

بخش رقابتی:

این بخش تنها به آثار ایرانی با اولویت متون نویسندگان بومی اختصاص خواهد داشت، گفتنی است در جشنواره امسال محدودیتی برای ارائه متون اقتباسی در نظر گرفته نشده است، اما متون اقتباسی منوط به ذکر دقیق مشخصات صاحب اصلی اثر، نوع اقتباس و با اخذ مجوز از نویسنده یا ناشر و مترجم به صورتی که حقوق معنوی و مادی صاحب اثر حفظ شود می‌توانند در این بخش حضور داشته باشند.

کلیه آثار نمایشی که در حد فاصل زمانی پس از اتمام جشنواره استانی سال ۹۸ تا شروع جشنواره استانی ۹۹ حداقل پنج شب اجرای عمومی داشته باشند می‌توانند متقاضی حضور در این بخش باشند. بدیهی است گروه‌هایی که آثار نمایشی خود را به اجرای عمومی نرسانده باشند نمی‌توانند در جشنواره حضور پیدا کنند. به منظور کاستن از موانع، کاهش هزینه‌ها و همچنین ایجاد فرصت برای گروه‌های جوان که نخستین آثار خود را اجرا کرده اند؛ مرحله بازخوانی و انتخاب متون نمایشی ضرورتی ندارد و همه آثار اجرا شده که متقاضی شرکت در جشنواره باشند بدون هیچ پیش شرط و با رعایت ضوابط این فراخوان تنها در مرحله انتخاب آثار بررسی می‌شوند.

ارائه و تحویل مجوز کتبی نویسنده یا ناشر و مترجم برای شرکت در جشنواره به هنگام درخواست مجوز اجرای عمومی و ارائه تقاضانامه شرکت در جشنواره (فرم شماره ۱) از سوی کارگردان و گروه متقاضی الزامی است.

به هرگروه نمایشی راه یافته به بخش اصلی جشنواره، طبق پارامتر‌های مندرج در فراخوان و مطابق نظر و برآورد هیأت بازبینی و یا کارشناسان تئاتر، کمک هزینه تولید، پرداخت خواهد شد.

چنانچه در هر مرحله از انتخاب آثار، مغایرتی با بند‌های مذکور اثبات گردد، دبیرخانه جشنواره گروه نمایشی را از حضور در جشنواره‌های استانی و فجر باز خواهد داشت.

عناصر مهم در ارزیابی و انتخاب آثار نمایشی:

· اصول، قواعد و ساختار شناخته شده در حوزه‌ی سبک‌ها و شیوه‌های متفاوت اجرایی

· خلاقیت، نوآوری در تولید و اجرای اثر نمایشی و اهمیت مخاطب

· محتوا و مضمون اثر نمایشی به تناسب اقلیم فرهنگی، جغرافیایی، باور‌ها و آیین‌های منطقه

· توجه به ادبیات کهن و معاصر ایران و جهان. ایجاد فرصت و حمایت و تشویق از استعداد‌های جوان و خلاق و توجه به هنرمندان پیشکسوت

شرایط حضور در جشنواره:

بازبینی فیلم تئاتر:

گروه‌های نمایشی که در حین اجرا‌های عمومی خود اقدام به ضبط اثر خود با صدای واضح و با کیفیت تصویری مناسب کرده اند می‌بایست فیلم آن را به دبیرخانه جشنواره تئاتر استان تحویل نمایند.

بازبینی حین اجرای تئاتر:

گروه‌های نمایشی که در حین اجرای عمومی خود با درخواست از دبیرخانه جشنواره متقاضی بازبینی زنده آثار خود توسط هیأت انتخاب می‌شوند.

کلیه متقاضیان شرکت در جشنواره می‌بایست نسبت به تکمیل و ارسال تقاضانامه شرکت در جشنواره تا موعد مقرر اقدام نمایند. کارگردانان محترم در هنگام تنظیم و ارائه فرم مذکور دقت لازم را بعمل آورند چراکه این فرم‌ها ملاک برنامه ریزی و دعوت از گروه‌های برگزیده خواهد بود. تغییر در نام نمایش یا بازیگران و عوامل، پس از اتمام جشنواره تئاتر استانی می‌بایست با مکاتبه رسمی دبیرخانه با اداره کل هنر‌های نمایشی صورت پذیرد.

بر اساس شیوه نامه برگزاری جشنواره تئاتر استان‌های کشور در سال ۱۳۹۹ هیأت داوران می‌توانند حداکثر دو اثر را به عنوان آثار برگزیده استان‌ها برای معرفی به جشنواره تئاتر فجر انتخاب کنند، اما در استان‌هایی که شمار آثار حاضر در بخش رقابتی کمتر از ۶ اثر باشند، تنها یک اثر معرفی خواهند شد و از آنجایی که ملاک اصلی انتخاب و معرفی به جشنواره تئاتر فجر، دارا بودن کیفیت مقبول است در صورت عدم احراز این شرایط توسط گروه‌های شرکت کننده، هیأت داوران می‌تواند گزینه‌ای برای انتخاب نداشته باشد.

گاه شمار جشنواره:

آخرین مهلت تکمیل فرم درخواست شرکت در جشنواره: ۱۵ مهر ۱۳۹۹

آخرین مهلت اجرای عموم آثار متقاضی تا بیست روز قبل از شروع جشنواره

بازبینی نمایش‌های متقاضی شرکت در جشنواره در محدوده زمانی ۲۵ لغایت ۲۷ آبان ماه ۱۳۹۹ انجام خواهد شد.

نتایج بازبینی و ارزیابی در تاریخ اول آذر اعلام خواهد شد.

زمان برگزاری جشنواره از ۳ آذر ماه ۱۳۹۹ خواهد بود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *