سردار رستگار پناه: عملیات نظامی در دوران دفاع مقدس یک شبه تصمیم گیری نمیشد
–سردار سرتیپ حسن رستگار پناه با حضور در برنامه گفتوگوی ویژه دو سیما به تبیین راهبردها، مدیریت و نتایج دفاع مقدس پرداخت.
وی در ابتدا در خصوص ضرورت مرور اتفاقات دوران دفاع مقدس اظهار داشت: تاریخ سیاسی هرکشوری جزء ماندگارترین حوادثی است که باید نسبت به آن شناخت درست داشته باشیم، ضمن اینکه باید از تحلیل واقع بینانه و صحیحی نسبت به این تاریخ برخوردار باشیم.
سردار سرتیپ رستگار پناه افزود: به دنبال جنگ در هر جغرافیایی، حوادثی اتفاق میافتد که باید دقیق، منطق و واقع بینانه به ثبت برسد تا نسلهای بعدی نیز از آن درس بگیرند.
مسئول مرکز مطالعات ملی امنیت پایدار دانشگاه جامع امام حسین (ع) همچنین در خصوص تفاوت مختصات کشوری که جنگ را تجربه کرده و کشوری که این تجربه را نداشته است، گفت: عمدتا در کشوری که جنگ اتفاق افتاده شاهد بالا رفتن سطح آمادگیها و شناخت تهدیدات موجود و از سوی دیگر پختگی مدیران آن کشور هستیم.
وی افزود: تجربیات دفاع مقدس فرصتی را برای کسانی که خلاقیت داشتند ایجاد کرد تا بتوانند جای خود را پیدا کرده و نیازهای زمان خود را تامین کنند که نمونههای عینی آن را میتوان شهید صیاد شیرازی، شهید آبشناسان، شهید بابایی و هزاران هزار شهیدی مثال زد که در دوران دفاع مقدس نقش بسزایی داشتند.
سرتیپ رستگار پناه همچنین در خصوص اینکه آیا تجربیات دفاع مقدس در طول این دوران بکار گرفته شد یا خیر، گفت: در ابتدای جنگ برای تامین نیازهای اداره جنگ با مشکل روبرو بودیم، اما در حین جنگ توانستیم با اتکای به درون و همت رادمردانی که این صحنه را مدیریت میکردند نیازهای خود را مرتب تامین کنیم.
وی با تاکید بر اینکه در مدیریت بحران آن زمان تجربیات بسیاری حاصل شد، گفت: نمونه آن شهید حاج قاسم سلیمانی بود که تربیت یافته دوران جنگ تحمیلی بودند و ظرفیتی که در درون این بزرگ مرد به وجود آمد توانست جبهههای مقاومت را در سطح کشورهای منطقه ایجاد کند.
مسئول مرکز مطالعات ملی امنیت پایدار دانشگاه جامع امام حسین (ع) در ادامه با بیان اینکه در دوران جنگ تحمیلی برای انجام عملیاتها یک شبه تصمیم گیری نمیشد گفت: برای انجام هر عملیاتی صدها ساعات تجزیه و تحلیل توسط فرماندهان صورت میگرفت و همه جوانب در نظر گرفته میشد.
وی تصریح کرد: در مدیریت نظامی و سیاسی خلاف مشاغل دیگر از جمله مدیریت صنعتی چند راهکار مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد و معایب و محاسن هر راه کاری با توجه به علم نظامی افسران ستادی مورد سنجش قرار میگیرد.
مسئول مرکز مطالعات ملی امنیت پایدار دانشگاه جامع امام حسین (ع) با بیان اینکه گام به گام عملیاتها برنامه ریزی شده بود، گفت: شبهاتی در این رابطه مطرح میکنند که البته دشمن است که شبه آفرینی میکند. ضمن اینکه یکی از عملیات روانی دشمن در دوران دفاع مقدس نیز شبه پراکنی بوده است.
وی تصریح کرد: شبهات پاسخ دارد که میتوان با منطق زمانی، مکانی، موضوعی، شرایط دشمن و شرایط خودمان به آنها پاسخ داد.
سرتیپ رستگار پناه با تاکید بر اینکه قطع به یقین هر عملیاتی پس از تجزیه و تحلیلهای صدها ساعاتی صورت میگرفت، گفت: با وحدتی که بین ارتش، سپاه ودیگر نیروهای مسلح بود فرماندهان تصمیم میگرفتند عملیاتی در یک مکان و در زمان مشخصی صورت گیرد، حتی در این نوع عملیاتها یک نقطه را انتخاب نمیکردند بلکه هر عملیات نظامی که انجام میشد، یک عملیات پشتیبانی و عملیات فرعی و یک سلسله اقداماتی هم در حاشیه عملیاتها طراحی میشد.
وی با تاکید بر اینکه در حین عملیات، شرایط مدام مورد تجزیه و تحلیل قرار میگرفت، اظهار داشت: در حین عملیات با توجه به تغییر وضعیتی که در میدان عمل به وجود میآمد، طراحی عملیات مدام مورد بازنگری قرار میگرفت و با یک منطق و استدلال قوی اقدامات ادامه پیدا میکرد تا جاییکه عملیات متوقف میشد.