چند نکته کلیدی در مورد انتخاب رشته کنکور
امیر احمدی در گفتوگو با میزان ضمن اشاره به اهمیت انتخاب رشته در زندگی هر فرد گفت: با انتخاب رشته مسیر زندگی افراد مشخص میشود و اولین مسئلهای که باید در انتخاب رشته به آن توجه شود آشنایی با رشتههای پرمتقاضی است چرا که این رشتهها به دلیل بازار کار بهتر، پایگاه اجتماعی بالاتر و درآمد بیشتر طرفداران زیادتری نسبت به رشتههای دیگر دارند.
وی ضمن اشاره به اینکه در رشته علوم تجربی رشتههایی مثل پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، دامپزشکی، فیزیوتراپی، اپتومتری، پرستاری، علوم آزمایشگاهی، اتاق عمل، هوشبری، شنوایی سنجی، رادیولوژی و تغذیه از رشتههای پرطرفدار هستند، ادامه داد: در ریاضی-فیزیک، رشتههایی نظیر مهندسی برق، مهندسی عمران، مهندسی مکانیک، مهندسی کامپیوتر، مهندسی صنایع و مهندسی معماری جزو رشتههای پرطرفدار هستند و همچنین میتوان مهندسی نفت و مهندسی شیمی را جزء رشتههای پر متقاضی ریاضی نام برد.
این مشاوره تحصیلی با بیان اینکه سه رشته پرمتقاضی علوم انسانی حقوق، روانشناسی و حسابداری است و مدیریت بازرگانی نیز طرفدارهای خوبی دارد، افزود: دومین نکتهای که داوطلبان برای انتخاب رشته باید در نظر بگیرند مسئله مهم علاقه است، تحقیقات نشان میدهد افرادی که به رشته خود علاقه کمتری دارند در دانشگاه دچار افت تحصیلی میشوند و حتی ممکن است ترک تحصیل میکنند و یا اینکه رشته خود را تغییر دهند و همچنین دچار آسیبهای روحی و روانی شوند؛ پس بهتر است قبل از انتخاب رشته در مورد رشتههایی که میخواهید انتخاب کنید اطلاعات کافی داشته باشید.
احمدی متذکر شد: علاقه را میتوان به صورت یک طیف در نظر گرفت، کسی به یک رشته هیچ علاقهای ندارد یا کمی علاقه دارد یا علاقه او متوسط یا زیاد یا خیلی زیاد است. در کلینیکهای روانشناسی به کمک تستهای خاصی میتوانیم به داوطلبان کمک کنیم که متوجه شوند به چه رشتههایی علاقهمند هستند و چه رشتههایی را دوست ندارند؛ فقط داوطلبین به یاد داشته باشند اگر به رشتهای هیچ علاقهای ندارند یا علاقه کمتری دارند آنها را انتخاب نکنند یا جزو انتخابهای آخر قرار دهند.
وی با تاکید بر اینکه از جمله مسائل دیگری که باید برای انتخاب رشته به آن توجه بسیار کرد بازار کار است، بیان کرد: بازار کار مخصوصاً برای آقایان که بعداً سرپرست خانواده میشوند از اهمیت ویژههای برخوردار است و اگر داوطلب بین دو رشته گیر افتاد که کدام را زودتر انتخاب کند، بهتر است رشتهای بازار کار خوبی دارد، ولی علاقه فرد به آن متوسط است را به یک رشته دیگر که بازا رکار خوبی ندارد، ولی علاقه فرد به آن رشته زیاد است، ترجیح دهد. البته باز هم تاکید میکنم اگر به رشتهای هیچ علاقهای ندارید یا علاقه کمتری داردید بهتر است آن را انتخاب نکید چرا که ممکن است در آینده دچار آسیبهای روحی یا افت تحصیلی شوید.
این مشاور تحصیلی ضمن اشاره به اینکه اگر داوطلبان قصد دارند سال آینده در کنکور شرکت کنند نباید به هیچ عنوان کد رشتههای روزانه که قصد تحصیل در آنها را ندارند، انتخاب کنند، توضیح داد: اگر متقاضیان رشتههای روزانه در هر کجای ایران قبول شوند و نخواهند بروند سال دیگر از کنکور محروم میشوند. تجربه نشان داده است بسیاری از داوطلبانی که از حداکثر تواناییهای خود استفاده نکردهاند و موفق به کسب رتبه دلخواه خود نشدهاند و یک سال بعد از کنکور تلاش جدی و برنامه ریزی خوبی داشتهاند، رتبه خوبی را کسب کردهاند و از این رو بهتر است اگر رشتهای را حس میکنید رتبهتان خوب نشده رشتههایی را که روزانه است و ممکن است قبول شوید را انتخاب نکنید.
احمدی اظهار کرد: یکی دیگر از مسائل مهم این است که داوطلبان فقط از مشاورین کمک بگیرند که در زمینه انتخاب رشته آموزش دیده اند و بهتر است داوطلبان از پایگاههای تعیین رشته در آموزش و پروش استفاده کنند، چون مشاورانی با تجربه و متخصصی دارند و همچنین توصیه میشود آنها به حرف افراد غیرمتخصص گوش نکنند چرا که ممکن است تعیین رشته آنها اشتباه شود.
وی عنوان کرد: داوطلبان اگر رشتههای شهرهای دیگر را انتخاب میکنند حتماً در نظر بگیرند که شرایط روحی و اقتصادی دارند که دور از شهر خود زندگی کنند و چه میزان ا به خانواده خود وابسته هستند؟ آیا میتوانند خوابگاه را تحمل کنند؟ پس باید واقع بینانه انتخاب کنند و با خیال بافی رشتههای شهرهای دیگر را نزنند، چرا که ممکن است برخی افراد به علت وابستگی به خانواده و دوستان خود دچار بحرانهای روحی شدید شوند و درس را رها کنند، بنا براین اگر شهرستانها را انتخاب میکنید شرایط زندگی در آن شهرستان را حتماً در نظر بگیرید که آیا میتوانید تحمل کنید یا خیر.
این مشاور تحصیلی یادآورشد: یکی دیگر از مطالب دیگر که داوطلبین باید در نظر بگیرند و بسیار مهم است چیدمان رشتهها یا ترتیب چیدن آنها است که کار بسیار سخت و تخصصی است و با توجه به این که چیدن رشتهها ساعتها زمان میبرد مشاورینی که در مراکز مشاوره کمک میکنند وقت ندارند این کار را انجام دهند و تنها توضیحاتی درباره این که چطور این رشته را بچینند به شما ارائه میدهند، یک فرمول کلی بیان میکنم برای این که دچار مشکل نشوید، رشتهای که چیده اید رشته بعدی را میخواهید انتخاب کنید از خود سوال کنید آیا رشته دومی را دوست دارم و به درد من میخورد یا رشته اولی؟ از اینجا میتوانید ترتیب چیدن را درست کنید. ممکن است این کار زمان خیلی زیادی ببرد، ولی ارزش دارد، چون تعیین رشته صحیحتر میشود.
احمدی اضافه کرد: البته در چیدمان رشتهها میتوانید از خانوادهها هم کمک بگیرید؛ برای مثال اگر رشته شماره ۹ را با رشته شماره ۱۰ را در نظر بگیرم، باید از خود بپرسم آیا رشته شماره ۹ برای من مناسبتر است؟ اهمیت بیشتری دارد؟ این طور میتوان فهمید چیدن این رشته درست است یا خیر؟ شاید چند ساعتی وقت ببرد، ولی ارزش دارد. در آخر انتخاب رشته را در پیشنویس مرتب کنید و کدها را با دقت یادداشت کنید و سپس در فرم انتخاب رشته نهایی پاکنویس کنید.