توصیههای متخصص طب سنتی همزمان با آغاز فصل پاییز
علیرضا عباسیان در گفتوگو با میزان در خصوص نحوه خوراک و نکاتی که افراد باید در فصل پاییز رعایت کنند، گفت: در فصل پاییز مزاج به سمت سردی و خشکی میرود و ما باید با انجام اقداماتی از بروز این مسئله جلوگیری کنیم تا مزاج از اعتدال خارج نشود و به سمت سردی و خشکی نرود.
وی ضمن اشاره به اینکه انجام این اقدامات برای افرادی که ذاتاً مزاج سرد و خشک دارند و مستعدتر هستند که از حد اعتدال خارج شوند، از اهمیت بیشتری برخوردار است، ادامه داد: از علائم سردی و خشکی مزاج میتوان به کمبود انرژی، خشکی پوست، احساس افسردگی، یبوست، تیرگی در پوست، نداشتن پوست شفاف و درخشنده و گاها تپش قلب یا تنگی نفس اشاره کرد.
این متخصص طب سنتی بیان کرد: به هر حال چه افرادی که مزاج سرد و خشک دارند و چه افرادی که این مزاج را ندارند برای این که به این حالت دچار نشوند باید در فصل پاییز نکاتی را رعایت کنند و اولین اقدام برای پیشگیری از سردی و خشکی مزاج در این فصل این است که از غذاهایی که ذاتاً مزاج سرد و خشک دارند نظیر: ترکیبات جو، کاکائو، قهوه، چای پررنگ و ... کمتر استفاده کنند.
وی با بیان اینکه چای گرم و خشک است و خشکی را در فصل پائیز را تشدید میکند، افزود: همچنین افراد باید در این فصل مواد غذایی که بدن را سرد میکند. مثل: خیار، انار ترش، سیب ترش و ... را کمتر مصرف کنند.
عباسیان با اشاره به اینکه مصرف زیاد سرکه، ترشیجات و لبنیات در این فصل میتواند افراد را اذیت کند، اظهار کرد: استفاده از مواد غذایی که بدن را گرم میکند میتواند در فصل پاییز بسیار مفید باشد برای مثال افزایش مصرف گوشتها، نان گندم، غذاهایی نظیر آبگوشت، سوپ جو به ویژه اگر در آن ادویه جات گرم مثل دارچین و فلفل ریخته شود، موجب میشود مزاج از سردی خارج میشود و به سمت گرمی برود.
وی توضیح داد: همچنین خوردن مواد عذایی مرطوب همانند غذاهای آبدار و یا خورشتها به شرطی که بیشتر خورشت مصرف شود، میتواند مزاج را به سمت گرمی و تری ببرد.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه در میان خورشتها برخی همانند خورشت کدو یا خورشت خلال که بادام و زرشک است، نسبت به بقیه ارجح است، اضافه کرد: استفاده از رب انار شیرین نیز میتواند موجب رفتن مزاج به سمت گرمی و تری رود.
عباسیان با اشاره به اینکه یکی از اقدامات مناسب در این فصل روغن مالی است، گفت: روغن مالی میتواند موضعی باشد و افراد نقاط خاصی از بدنشان را خیلی خشک است به طور مکرر با روغنهای مرطوب کننده که در داروخانهها موجود است و یا روغنهای طبیعی که طب ایرانی پیشنهاد میکند نظیر روغن بادام شیرین، روغن بنفشه و روغن کنجد یا روغن زیتون معمولی چرب کنند.
این متخصص طب سنتی عنوان کرد: استفاده از روغن زیتون در این فصل اقدام مناسبی است و در بسیاری از مواقع حتی میتواند باعث کاهش فشار خون در افرادی که بابت خشکی ممکن است علائمی همانند فشار خون پیدا کنند، شود.
این متخصص طب سنتی با بیان اینکه توصیه میشود، افراد در فصل پاییز نیم ساعت تا یک ساعت قبل از حمام کل بدن خود را روغن مالی کنند، ادامه داد: بهتر است افراد در این فصل صابونهای معمولی را کمتر مورد استفاده قرار دهند و بیشتر صابونهای کرمدار یا شامپو بدنهای مرطوب کننده را مصرف کنند و همچنین از شامپوی سر مرطوب کننده استفاده کنند که رطوبت بخشی خوبی داشته باشد.
وی افزود: باید مدت توقف در حمام در فصل پاییز کم باشد که به خاطر گرمای حمام بدن خشک نشود و فرد در آنجا بیشتر از رطوب بخشی استفاده کند و همچنین آب حمام هم نباید خیلی داغ نباشد و بهتر است از آب ولرم استفاده شود.
عباسیان ضمن اشاره به اینکه هوای حمام باید گرم باشد چرا که در این فصل بدن مستعد انواع سرماخوردگی، آنفولانزا و به ویژه کرونا است، اضافه کرد: توصیه میشود در داخل حمام لباس پوشیده شود و وقتی فرد بیرون میآید نوشیدنی شیرین و گرم نظیر چای عسل میل کند، البته چای باید کم رنگ باشد که بدن را خشک نکند.
عباسیان ادامه داد: شربت گلاب گرم که سه چهارم لیوان آب جوش و یک چهارم باقیمانده را گلاب در آن ریخته میشود و میتوان کمی زعفران هم بدان اضافه کرد، نوشیدنی بسیار مفیدی برای استفاده در فصل پاییز است.
وی با اشاره به اینکه میتوان بعد از حمام با استفاده از لسیونها و کرمهای معطر به پوست رطوبت بخشی کرد، توصیح داد: در این فصل باید فعالیتها را طوری تنظیم کرد که اوج فعالیتها در وسط روز باشد؛ در برخی فصول همانند فصل تابستان توصیه میشود فرد صبح زود یا هنگام غروب فعالیتهای خود را انجام دهد که به گرمای هوا نخورد، ولی در فصل پاییز بهتر است حدود ساعت ده به بعد فرد به دنبال کارهای خود خارج از منزل برود تا آفتاب گرم شده باشد و باز دم غروب فرد بیرون نرود، چون هوا سرد است.
وی متذکر شد: پوشیدن لباسهای مناسب در این فصل بسیار توصیه میشود و بسته به نقطهای که فرد در آن قرار دارد باید پوشش مناسبی را داشته باشد چرا که برخی از هموطنان ما در نقاط کوهستانی هستند و این نقاط برف گیر است و حتی ممکن است در فصل پائیز برف داشته باشند؛ در نواحی مختلف کشور ممکن است نیاز باشد افراد لباس مناسب برای پا و دست انتخاب کنند برای مثال در قدیم شال دست و پا بود، ولی الان انواع جورابهای و دستکشهای ضخیم موجود است که افراد میتوانند با استفاده از آنها از سرما محفوظ بمانند.