بررسی تاریخچه دفاع مقدس در برنامه تیتر امشب ۳۱ شهریور
– سردار ابولحسن کبیری رییس پژوهشکده دفاع مقدس و امیر سرتیپ محمدرضا فولادی رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش با حضور در برنامه تیتر امشب به به بررسی تاریخچه دفاع مقدس پرداختند.
درابتدای این برنامه سردار کبیری رییس پژوهشکده دفاع مقدس به بیانات حضرت آقا در دیدار با پیشکسوتان عرصه دفاع مقدس در خصوص ائتلاف شکل گرفته علیه جمهوری اسلامی ایران در هشت سال دفاع مقدس اشاره کرد و اظهار داشت: بیانات رهبر کدهایی را به پژوهشگران و کسانی که میخواهند در خصوص دفاع مقدس تجزیه و تحلیل داشته باشند و این دوران را به طور شفاف بررسی کنند، داده است.
وی افزود؛ اگر بخواهیم وضعیت کلی دفاع مقدس را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم باید در سه سطح آن را بررسی کنیم؛ سطح اول مربوط به وضعیت داخلی کشور جمهوری اسلامی ایران و وضعیت داخلی کشور عراق است.
رییس پژوهشکده دفاع مقدس ادامه داد: درسطح دوم باید به یارگیری عراق درسطح منطقه یعنی کشورهای همسایه ایران، کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهایی که به نوعی در غرب آسیا همسایه و همجوار ایران و عراق هستند، اشاره کنیم؛ سطح سوم نیز سطح بین المللی است که در این عرصه باید ببینیم چه کسانی در این جنگ هشت ساله تحمیلی به جمهوری اسلامی ایران ایفای نقش میکردند.
سردار کبیری با بیان اینکه اگر بخواهیم در سطح کلان دوران هشت ساله دفاع مقدس را بررسی کنیم، نقش دو ابرقدرت شرق و غرب که لایههای دیگری به آنها ملحق شده بود که بخشی از آن در پیمان ورشو به طرفیت شوروی و بخشی دیگر در پیمان ناتو به طرفیت از آمریکا کاملا مشهود بود، گفت: انقلاب اسلامی پدیدهای بود که پای آمریکا و بلوک غرب را از ایران بریده بود یعنی ما ناخواسته با دشمنی مواجه شدیم که برای اعاده حیثیت و اعتبار از دست رفته خودش به دشمن درجه یک نظام جمهوری اسلامی ایران تبدیل شده بود و توطئههای مختلفی را بلافاصله بعد از پیروزی انقلاب اسلامی علیه ما تدارک دیده بود.
وی با بیان اینکه اگر بخواهیم ببینیم ریشه دشمنیها و زمینه وقوع جنگ تحمیلی چیست، باید ببینیم که چه کسانی ازپیروزی انقلاب اسلامی متضرر شده اند در راستای حرکت و بازیابی اعتبار گذشته خود تلاش میکردند، گفت: اول دشمن بالقوه و بالفعل ما استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا بود که تلاشهای خود را در قتلب کودتا و براندازیهای نرم تا سال ۵۹ دنبال میکرد تا جمهوری اسلامی ایران را که یک نهال نوپا بود سرنگون کند؛ به این ترتیب تهاجم عراق یک حرکت دست چندم ازسوی آمریکا بود تا بتواند نظام جمهوری اسلامی ایران را سرنگون کند.
وی افزود: درکنار آمریکا شاهد حضور کشورهای منطقه هستیم که اهداف خود با اهداف آمریکا و عراق هم جهت کرده بودند؛ کشورهایی که وقتی انقلاب اسلامی به وقوع پیوست احساس کردند حکومت آنها نیزدر معرض تهدید قرار گرفته و برداشت سوئی که ازصدور انقلاب داشتند سبب شده بود واهمهای در آنها ایجاد شود و نظام پادشاهی خود را در خطر میدیدند، بدین ترتیب آنها به نوعی زمینه را برای حضور در ائتلاف جنگ علیه ایران مناسب دیدند.
کبیری ادامه داد: اگر به وضعیت داخلی عراق برگردیم سالها مناقشات مرزی بین ایران و عراق که ریشه در اختلافات ایران و عثمانی هم داشت، عراق را بر این داشت که از وضعیت نابسامان به وجود آمده داخل کشور ایران استفاده منتسبی واشته باشد و به اهداف خود برسد.
وی با تاکید براینکه عرصه جنگ تحمیلی تلاقی خواستها و اهداف سه قدرت عراق، قدرتهای منطقهای و مرتجع عرب و قدرتهای شرقی و غربی بود، گفت: صدام مجری این حرکت بود و پازلی که آمریکا، شوروی و کشورهتی استکباری آن را چیده بودند، أن را تکمیل کرد.
در ادامه این گفتگو امیر سرتیب فولادی رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش در تحلیل خود از جبهه مقابل ایران در دفاع مقدس گفت: ارتش جمهوری اسلامی ایران یکی ازسازمانهایی بود که خیلی زودتر و بیشتر از دیگر سازمانها مورد توطئههای مختلف دشمن داخلی و خارجی قرار گرفت و یکی از عرصههایی است که جمهوری اسلامی ایران. با استکبار دشت به گریبان شد و استکبار را شکست داد.
وی افزود: پس از پیروزی انقلاب اسلامی توطئههای مختلفی علیه ارتش شکل گرفت، ازشعار انحلال ارتش که طراحی أن در خارج ازکشور بود، ولی به زبان بسیاری از عناصر نفوذی دشمن در داخل کشور مطرح میشد.
۴۴ کشور به صورت مستقیم از صدام حمایت میکردند
امیر سرتیپ فولادی با بیان اینکه برابر تحقیقات و بررسیهای به عمل آمده ردپای هشتاد کشور در حمایت و همکاری با صدام کاملا مشخص است، گفت: حدود ۴۴ کشور به صورت مستقیم و ما بقی به صورت غیر مستقیم در حمایت ازصدام نقش داشتند.
وی افزود: درطول دوران وفاع مقدس از نظر تسلیحات، اطلاعات، تجهیزات، کمک هتی مالی و تامین مایحتاج عمومی دشمن فعالیت این کشورها کاملا مشهود بود و همه آنها پای کار آمده بودند تا نظام مقدس جمهوری اسلامی را ساقط کنند.
در بین اسرای عراقی، اسرای بیش از یازده کشور دیده میشد
رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ارتش با بیان اینکه این کشورها از نظر تامین نیروی انسانی نیز به عراق کمک میکردند گفت: درقریب به هفتاد هزار اسیری که ازعراق گرفتیم، اسرایی از یازده کشور در بین این تعداد دیده میشد.
در ادامه سردار کبیری رئیس پژوهشکده دفاع مقدس نیز به کمکهای کشورهای حاشیه خلیج فارس از عراق اشاره کرد و گفت: بخشی از این کشورها کمکهای مالی و وامهای بلاعوض به عراق میدادند؛ کشورهای عربستان؛ و کویت به تنهایی پنجاه تا شصت میلیون دلار به عراق کمک مالی کرده بودند.
وی افزود: کویت به تنهایی بخشی از نفت عراق را تامین میکرد، بندر عقبه عراق را که از سمت اردن تغذیه میشد را به طور پیوسته محل تردد کمکهای مالی و خدماتی شان قرار میدادند.
سردار کبیری ادامه داد: بخشی از کمکهای کشورهای عربی در قالب اعزام نیرو بود و اردن و مصر دو کشوری بودند که عمدهترین نیروهای مورد نیاز عراق را تامین میکردند.
رئیس پژوهشکده دفاع مقدس افزود: کشورهای خارج از محدوده خلیج فارس نیز عمدتا کشورهایی بودند که از نظر تسلیحاتی عراق را پشتیباتی میکردند، فرانسه عمدهترین تامین کننده تسلیحات عراق بود.
وی ادامه داد: در سالهای اول جنگ عراق تانکهای تی ۵۵ در اختیار داشت، ولی وقتی متوجه شد توان قدرت تظامی ایران افزایش پیدا کرده و این تانکها نمیتواند ماموریتهای خود را انجام دهد از شوروی تانکهای تی ۶۲ و تی ۷۲ خریداری میکرد و فرانسه هم در اواخر جنگ موشکهای لیزری در اختیار عراق قرار داده بودند.
کبیری اظهار داشت: انگلستان به نوعی تجهیزات و ماشین آلات عراق را تامین میکرد و آلمان هم در بخش مواد شیمیایی تامین کننده تجهیزات و ماشین آلات شیمیایی بود.
وی تصریح کرد: ما در دوران دفاع مقدس فکر میکردیم آلمانیها به خاطر انسان دوستی شان، مصدومین شیمیایی ما را پذیرا میشدند، اما حقیقت این بود که آنها یک کار اطلاعاتی را انجام میدادند و میخواستند اثرات مواد شیمیایی را بر روی رزمندگان ما بسنجند؛ این تجزیه و تحلیل را هم خودشان استفاده میکردند و سلاحهای جدیدی به عراق میدادند و به آنها هم گزارش میدادند که کدام یک از مواد شیمیایی تاثیر بیشتری دارد.
وی افزود: بلژیک هم در خصوص ساخت مقرها به عراق کمک میکرد، قایقهای تندرو را ایتالیا در اختیار عراق میگذاشت. همان طور که گفته شد قریب به چهل کشور به طور مستقیم تسلیحات را در اختیار عراق قرار میداند و اینها به فراخور عملیاتهایی که ما در پیش میگرفتیم آنها احساس میکردند که برتری ما در کدام نقطه است سریع در دنیا تجزیه و تحلیل میکردند که چه کسی تسلیحاتی دارد که بتواند با تاکتیکهای ایران مقابله کند.
در ادامه این گفتوگو سرتیپ فولادی در خصوص نقش آفرینی سازمانهای بینالملل نیز اظهار داشت: برخورد شورای امنیت و سازمانهای بینالملل مثل وضعیت فعلی است. وضعیت حمله عربستان به یمن را میتوانیم در این رابطه مثال بزنیم. اکنون دو هزار روز است که یمن زیر بمب باران دشمن است، ولی سازمانهای جهانی هیج اقدام موثر و بازدارندهای انجام نمیدهند.
وی یادآور شد: در زمان جنگ تحمیلی هم وضعیت به همین شکل بود تا زمانی که عراق مشغول پیشروی بود و برگ برنده دست او بود این سازمانها یا سکوت میکردند یا اعلامی صادر میکردند که دو طرف را به خویشتنداری در جنگ سفارش میکردند، اما وقتی وضعیت عوض شد و به پیروزیهای بزگ نائل میشدیم صدای آنها بلند میشد و میگفتند باید آتش بس شود؛ بنابراین این سازمانها هم هیچ وقت نتوانستند عادلانه و منصفانه در جنگ ما و عراق وارد عمل شوند.
سرتیپ فولادی خاطر نشان کرد: سازمانهای بینالمللی هیچ وقت نخواهند توانست حقی از ما را محقق کنند لذا طبق فرموده حضرت آقا اگر ضعیف باشیم حقمان پایمال خداهد شد و تنها راه برای احقاق حق قوی شدن است کما اینکه در دوران دفاع مقدس این اتفاق افتاد.
سردار کبیری نیز در پاسخ به اینکه چه کسانی به دنبال تحریف دفاع مقدس هستند گفت: بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس برای اعتلای این دو بخش از بیانات مقام معظم رهبری تشکیل شد. یکی جلوگیری از تحریف واقعیتها و دیگری بیان واقعیات دفاع مقدس.
وی افزود: عدهای که منفعتشان در خطر است کسانی هستند که اثرات دفاع مقدس را در تربیت جوانان و رشد و شکوفایی جوانان این کشور میبینند. اگر چه چهل سال از آغاز جنگ توسط رژیم بعث عراق گذشته، ولی جوانان ما هم اکنون با تکیه بر ارزشهای دفاع مقدس وقتی بحث مدافعین حرم پیش میآید با استعانت از ارزشهای دفاع مقدس و نتیجه مقاومتی که حاصل شد پیش گام میشوند.
وی افزود: تنها سه کشور کم و بیش در دوران دفاع مقدس از ایران حمایت میکردند و جالب است که مشاهده میکنیم همین الان آنها منفور استکبار هستند. سوریه، کره شمالی و لیبی از ایران حمایت میکردند البته لیبی هم اواسط جنگ حمایتهای خود را برداشت و از عراق جانبداری کرد.
رییس پژوهشکده دفاع مقدس تصریح کرد: وقتی دشمنان میبینند جوان امروزی با فرهنگ دفاع مقدس لباس رزم میپوشد و مدافع حرم میشود. لباس رزم میپوشد و با انواع توطئههای دشمنان مقابله میکند میگوید اگر ما فرهنگ را بزنیم مشکل حل خواهد شد.
سردار کبیری با بیان اینکه حضرت امام با هوشمندی که داشتند توانستند نسل جوان دوران دفاع مقدس را در بعد معنوی و عاطفی هدایت کنند گفت: رفتاری که این جوانان از خود نشان دادند نتیجه این شده که سیلی که دشمن از دفاع مقدس خورده هنوز این توان را ندارد که ذرهای در برابر ما قد علم کند.
وی تصریح کرد: بر این اساس برای آنها ضرورت دارد که دروان دفاع مقدس را تحریف کنند و راه مقاومت را به راه مذاکره و سازش برگردانند.
در ادامه این گفتوگو سرتیپ فولادی در خصوص نقش مدیریتی حضرت امام (ره) در طول دوران هشت سال دفاع مقدس نیز اظهار داشت: حضرت امام معتقد به راهبرد دفاع همه جانبه. بودند. کار بزرگ حضرت امام این بود که هجم دشمنی را به خوبی تشخیص دادند و دشمن اصلی را شناختند.
وی با بیان اینکه راهبرد دفاع همه جانبه امام خمینی مبتنی بر یک سری اصول بود افزود: اصل اول این بود که ایشان به خدای متعال و وعدههای الهی باور داشتند و معتقد بودند اگر جبهه حقی در راه حق ایستادگی کند خداوند متعال نیز او را یاری خواهد کرد. اصل دوم اصل استقلال و اعتماد به نفس بود که بر این مبنا حضرت امام خوداتکایی و اعتماد به نفس را در ملت ایجاد کردند و اصل سوم عدم اعتماد به دشمن بود که بر این اساس ایشان هرگز فریب دشمن را نخوردند.
وی با تاکید بر اینکه امام نه اسیر تهدیدات دشمن شدند و نه به حرفهای دشمن باور داشتند اظهار داشت: حضرت امام متوجه شدند در مقابل این هجم از دشمنی و تهدید، ملت ایران باید در صحنه باشد لذا در آن زمان کار مقاومت فقط کار نیروهای مسلح در آن زمان نبود.
رییس سازمان حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس ادامه داد: اگر به پیشگیریهای حضرت امام توجه کنید متوجه میشوید وقتی هنوز سی چهل روز از پیروزی انقلاب اسلامی نگذشته امام چهار تصمیم مهم میگیرند اول اینکه ۲۹ فروردین (سال ۵۸) را روز ارتش اعلام میکنند و هویت تازهای به ارتش میبخشند، در ۳ اردیبهشت همان سال سپاه پاسداران را تاسیس میکنند. ۲۶ خرداد همان سال جهاد سازندگی را تاسیس میکنند و ۵ آذر ماه همان سال نیز بسیج مستضعفین را تشکیل میدهند که این چهار ارگان نهادهایی بودند که محوریت اصلی دوران دفاع مقدس را بر دوش داشتند.
در پایان سردار کبیری رییس پژوهشکده دفاع مقدس نیز در خصوص پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از سوی کشورمان گفت: این قطعنامه در زمانی تصویب شد که ما در اوج قدرت بودیم. بعد از عملیات الفجر ۸ و در زمانی بود که عملیات کربلای ۵ به نتیجه رسیده بود و دشمن کاملا مستاصل شده بود.
وی افزود: در خلال جنگ و در زمانی ما قدرت میگرفتیم و قدم بر میداشتیم عراقیها احساس خطر میکردند و دست به دامن سازمانهای بینالمللی میشدند. آنها هم قطعنامهای صادر میکردند. اما در این مقطع قطعنامه ۵۹۸ را به گونهای تنظیم کردند که شروط ایران در آن رعایت شده بود ضمن آنکه در این مقطع دیگر عزم کشورهای بزرگ بر این شده بود که به هر شکلی که شده ایران را ساقط کنند بنابراین تدبیر حضرت امام (ره) در آن برهه از زمان بسیار هوشمندانه بود.