کارتونهای ترسناک عامل بروز ترسهای غیرواقعی در کودکان
_ باشگاه خبرنگاران: فاطمه خادملو درباره تاثیرات کارتون هاى ترسناک و تخیلى بر کودکان، اظهار کرد: در عصر اطلاعات، رسانه یکی از ابزارهای قدرتمند برای گذران اوقات فراغت، آموزش و حتی سایر حوزهها مانند تجارت، شهرت و ... شده است. از میان انواع رسانه، رسانههای تصویری نسبت به سایر رسانهها در اولویت مصرف قرار دارند.
این جامعه شناس و آسیب شناس مسایل اجتماعی و خانواده با اشاره به اینکه از میان مصرف کنندگان رسانه نیز گروه کودکان و نوجوانان با توجه به شرایط زندگی این روزها، جزء مصرف کنندگان اصلی این رسانه هستند، افزود: دلایلی همچون بیماری کرونا و به دنبال آن آموزش مجازی و همچنین ویژگی کنجکاوی کودکان و نوجوانان برای شناخت اتفاقات جدید دنیا و همچنین ویژگی هیجان خواهی آنان موجب شده تا این پرمصرف بودن قابل توجیه باشد.
وی تصریح کرد: از این نظر که رسانهها یکی از قدرتمندترین کانالهای جامع پذیری و فرهنگ پذیری فرزندان در عصر کنونی هستند؛ و به عبارتی این ابزار ارتباطی، وسیلهای قوی برای شکل دهی رفتار انسانها به طور کلی، و کودکان و نوجوانان به طور ویژه اند؛ و از آنجایی که رسانه بخصوص برنامههای تلویزیون، یا سی دیها و دی وی دیهای خانگی و ... تأثیرات خود را به طور غیرمستقیم و در ناخودآگاه فرد میگذارد و در دراز مدت این ناخودآگاه شکل یافته، بخش مهمی از روان انسان میشود و در ادامه باورهای انسان را شکل میدهد و در نهایت، رفتار را که بخش خروجی یا برونداد انسان است را تحت تاثیر قرار میدهد، بسیار اهمیت دارد.
خادملو با بیان اینکه این درجه اهمیت در خصوص کودکان و نوجوانان از حساسیت بالاتری برخوردار است، ادامه داد:، زیرا افکار، باورها و رفتارهای این گروه سنی در حال شکل گیری است و مسیر زندگی آنان را بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد. از این حیث، انتخاب نوع کارتون و فیلم برای گروه سنی کودک و نوجوان از اهمیت به سزایی برخوردار است.
این جامعه شناس گفت: کارتونها یا فیلمهای تخیلی برای پرورش تخیل کودکان میتواند بسیار مفید و موثر باشند، اما اگر همین فیلمها از تخیلات منفی یا ترسناک استفاده کرده باشند میتوانند تاثیر مخربی بر کودک و نوجوان بگذارند؛ به همان میزان که تخیل مثبت و سازنده میتواند بر رشد خلاقیت و تفکر کودک و نوجوان اثر تکاملی و روبه رشدی داشته باشد، تخیل منفی و باورهای ناسازگار با عواطف انسانی نیز میتواند تاثیر روبه زوال و منفی بگذارد.
وی ادامه داد: از این رو، توجه به نوع کارتون یا فیلمهایی که کودکان و نوجوانان انتخاب میکنند و یا والدین برای آنان انتخاب میکنند، از درجه اهمیت بالایی برخوردار است؛ زیرا این انتخابها میتواند بر افکار اولیه، باورهای بنیادی و در آینده، رفتارهای کودک و نوجوانمان موثر باشد و چه بسا لایههای پنهانی را در روان فرزندمان شکل دهد که امکان تغییر آن بسیار سخت و یا گاه غیرممکن باشد.
خادملو اضافه کرد: کارتونهای ترسناکی که کودکان از آنها استفاده میکنند ترسهای غیرواقعی و بدنبال آن اضطرابهای غیرواقعی را در روان آنها شکل میدهد که اثرات آن بر شخصیت فرد در سالهای آینده زندگی اش بروز مییابد.
این جامعه شناس خاطرنشان کرد: امیدواریم که والدین نسبت به این گونه مسایل در پرورش کودکان خود آگاه باشند تا در نوجوانی با چالشهای کمتر و قابل حل تری مواجه بشوند.