صفحه نخست

رئیس قوه قضاییه

اخبار غلامحسین محسنی اژه‌ای

اخبار سید ابراهیم رئیسی

اخبار صادق آملی لاریجانی

قضایی

حقوق بشر

مجله حقوقی

سیاست

عکس

جامعه

اقتصاد

فرهنگی

ورزشی

بین‌الملل- جهان

فضای مجازی

چندرسانه

اینفوگرافیک

حقوق و قضا

محاکمه منافقین

هفته قوه قضاییه

صفحات داخلی

زنگنه: تلاش زیادی برای دور زدن تحریم‌های نفتی کردیم/ عباسی: ابهامات برخی از قراردادهای نفتی رفع شود/زاکانی:خسارات نفتی و گازی بیش از ده‌ها میلیارد دلار است

۲۵ شهريور ۱۳۹۹ - ۰۹:۴۱:۵۶
کد خبر: ۶۵۶۰۹۳
دسته بندی‌: سیاست ، مجلس و دولت
گزارش وزیر نفت در مورد عملکرد وزارت نفت و برنامه‌های توسعه در دستور کار جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.

- گزارش وزیر نفت در مورد عملکرد وزارت نفت و برنامه‌های توسعه در دستور کار جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.

بیژن نامدار زنگنه در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی گفت: امروز جنگ تمام عیار اقتصادی از طرف آمریکا، صهیونیست‌ها با همکاری منافقین و دیگر متحدانشان به ملت ایران تحمیل شده است لذا ضرورت دارد مانند دفاع مقدس همه ارکان نظام از جمله دولت و مجلس و دیگر قوا با هم اندیشی به صورت یکپارچه عمل کنند.

زنگنه با اشاره به افزایش ظرفیت در میدان‌های مشترک نفتی گفت: ما میدان‌های مشترکمان را اولویت بندی کرده و به همه آن‌ها پرداختیم، اما مهم‌ترین میدان نفتی برای ما، دو بخش میدان‌های غرب کارون، خوزستان و میدان پارس جنوبی است. تولید میدان‌های غرب کارون در این مدت ۷ سال از ۷۰ هزار بشکه در سال ۹۲ به ۴۰۰ هزار بشکه در روز رسیده است و از همسایگانمان در این زمینه عقب نیستیم.

وی افزود: تعدادی از میدان‌ها در فاز یازده پارس جنوبی، آبان و پایدار غرب در ایلام، چشمه خوش، سپهر و جبیر است. از طرفی طرح‌های دیگری برای توسعه و نگهداشت توان تولید از سال ۹۷ تاکنون ۲۳ قرارداد امضا شده که شروع عملیات آن‌ها با سفر دکترقالیباف به استان خوزستان آغاز شده و قرار است تولیدمان را حفظ و افزایش دهند.

وزیر نفت با بیان اینکه بخشی از تولید گاز ما مربوط به پارس جنوبی است، بیان داشت: پارس جنوبی حدود ۱۵۰ میلیارد دلار توسط جمهوری اسلامی مورد سرمایه گذاری قرار گرفته است. صنعت گاز و پتروشیمی هر دو به معنای واقعی محصول جمهوری اسلامی هستند. در حوزه نفت قبل از انقلاب کار‌های بسیار زیادی انجام شده بود، اما در زمینه گاز و پتروشیمی اقدامات بسیار ناچیزی صورت گرفته بود بنابراین این دو صنعت هرچه امروز دارند از جمهوری اسلامی است.

وزیر نفت افزود: تولید پارس جنوبی در سال ۸۴ روزانه حدود ۱۴۰ میلیون مترمکعب بود که این رقم در سال ۹۲ به ۲۸۰ میلیون مترمکعب و در حال حاضر به ۷۰۰ میلیون مترمکعب رسیده است.

زنگنه اظهارداشت: در طول ۷ سال گذشته حدود ۴۲۰ میلیون مترمکعب معادل ۲.۶ میلیون بشکه نفت روزانه به ظرفیت تولید پارس جنوبی افزوده شده است لذا اگر می‌خواستیم این میزان از سوخت را تامین کنیم، باید ۱۰ پالایشگاه با ظرفیت ۲۶۰ هزار بشکه‌ای احداث می‌کردیم که موجب آلودگی در کشور می‌شد.

وی با بیان اینکه خط لوله گوره جاسک یکی از راهکار‌ها برای نجات از تحریم هاست، گفت: این خط لوله برای تنوع مبادی صادرات تا پایان سال به اتمام می‌رسد تا از طریق آن حدود یک میلیون بشکه نفت خام از گوره جاسک منتقل و سپس صادر می‌شود.

زنگنه با اشاره به برنامه‌های وزرات نفت در زمینه دوری از خام فروشی بیان داشت: در بحث پتروشیمی توانستیم تولید را از ۱۲ میلیون تن در سال ۷۵ به ۵۶ میلیون تن در سال ۹۲ و ۶۶ میلیون تن در سال ۹۸ ارتقا دهیم و براساس برنامه ریزی‌ها مقرر است این عدد در سال ۱۴۰۰ به حدود ۱۰۰ میلیون تن برسد.

وی تصریح کرد: تولیدات پتروشیمی در سال ۷۵ حدود ۲ میلیارد دلار بود که در سال ۹۲ به ۱۱ میلیارد دلار و در سال ۹۸ حدود ۱۵ میلیارد دلار رسیده است.

وزیر نفت در ادامه تصریح کرد: توسعه گازرسانی یکی دیگر از اقدامات وزارت نفت است، این کار با ابتکار مشترک دولت و مجلس انجام شده است. مجلس با تصویب ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید گام بزرگی را در این مسیر برداشت. بر همین اساس ۸۳ درصد جمعیت روستایی، ۹۹ درصد جمعیت شهری و در مجموع ۹۴ درصد جمعیت کشور از گاز طبیعی استفاده می‌کنند. وزارت نفت مصمم است پوشش گازرسانی به ۹۵ درصد با اولویت مناطق سرد و جنگلی برساند.

وی تاکید کرد: ما تلاش زیادی برای دور زدن تحریم‌ها کردیم و از هر کسی که می‌توانست به ما کمک کند اعم از  قرارگاه ، نیروهای امنیتی و خارجی کمک گرفتیم.

وزیر نفت تصریح کرد: مجلس هم در قالب ظرفیت بین المجالس به ما کمک کنند. ما حاضریم هرجوری که اطمنیان حاصل شود با مجلس کارکنیم . می‌کوشیم راه‌هایی پیدا کنیم که بتوانیم راه‌های جدید و صادرات مویرگی را ایجاد کنیم.

زنگنه بیان داشت: ما درگیر جنگ نابرابر تجاوزگرانه علیه جمهوری اسلامی ایران هستیم و در این جنگ ما در خط مقدم هستیم و شدیدا درگیر آن هستیم بنابراین خواهش ما این است که متناسب با این شرایط رفتار شود. در حوزه صادرات نفت نیز از هر پیشنهادی استقبال می‌کنیم و از تهاتر نفت با کالا استقبال می‌کنیم.

وی تأکید کرد: نفت از موتور‌های محرک صنعت و پیمانکاری در کشور است، اگر نفت فعال باشد اشتغال در صنایع و پیمانکاران ایجاد می‌شود، صد دکل باید فعال باشد تا این چرخه فعال باشد.

زنگنه اظهارداشت: ما ۴ سند تهیه کردیم که برای شرایط کنونی و ریل‌گذاری آینده مفید است، نخست سند سوخت حمل و نقل تا ۱۴۲۰، دوم تراز مصرف و تولید گاز تا ۱۴۲۰، سوم تولید نفت تا ۱۴۲۰ و چهارم تولید پتروشیمی در پایین دست تا ۱۴۲۰ است. نظرات مجلس و کمیسیون انرژی باید در این زمینه مطرح شود.

فریدون عباسی، رییس «کمیسیون انرژی» مجلس در جریان این جلسه در صحن مجلس گفت: ابهامات زیادی درباره برخی از قراردادها نفتی اعم از کرنسل و توتال وجود دارد. پیشنهاد می کنیم جنابعالی با برخی از وزرای قبیل چه منتقد و چه همراه شما، جلساتی برگزار کنید تا این ابهامات به طور کلی رفع شود.

وی تاکید کرد: توصیه می کنیم از اندیشکده‌ها برای ترسیم آینده انرژی کشور استفاده کنید. نیاز است در حوزه انرژی انسجام مدیریتی وجود داشته باشد.

رییس کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به ساماندهی وضعیت کارکنان و کارگران وزارت، بیان داشت: باید وقت بیشتری برای وضعیت کارکنان وزرات نفت صرف کنیم. در این حوزه نیازمند سامانه جامع حقوق و دستمزد هستیم.

وی با تاکید بر اینکه به انسجام مدیریت بیشتر در حوزه انرژی نیاز داریم، تاکید کرد: انجام مسئولیت اجتماعی توسط وزارت نفت از سوی مردم مطالبه می‌شود و در این خصوص نیاز به برنامه ریزی وجود دارد.

این نماینده مردم با بیان اینکه باید به مدیران وزارت نفت اختیار بیشتری در حل مشکلات اجتماعی مناطق نفت خیز داده شود. تصریح کرد: مشکلی که در استان‌های نفتی و گازی وجود دارد، عدم انسجام مدیریت بین مدیران نفتی و استانی است که باید این مسئله برطرف شود.

مالک شریعتی در صحن علنی مجلس گفت : شاهد توسعه نامتوازن در توسعه میادین نفتی هستیم . در میدان اذر و چنگول متاسفانه چاه ها وضعیت مناسبی ندارد. در پارس جنوبی  -فاز یازده -  از زمانی که شورع کردیم پیمان کاران ایرانی کنار گذاشته شده اند ما بیش از 7 سال عدم و النفت از این فاز داریم و نهایتا مجبور شدیم به همان تصمیم اولیه و سپردن کار به ایرانی ها برگردیم . این جای سوال دارد که چرا از ابتدا کار را به ایرانی ها نسپردیم.

وی تاکید کرد: همچنین ما در بحث صادرات گاز با عدم ذخیره سازی گاز مواجه هستیم . در قرارداد ترکمنستان متاسفانه بدون ملاحظه شرایط کشور، یک طرفه حرکت کردیم و با احتمال اینکه می توانیم در این پرونده پیروز شویم، محکوم شدیم.

حسین حسین زاده در صحن مجلس گفت: در پترو پالایشگاه‌ها چه کار‌هایی عمل شده و چرا انقدر کند انجام می‌شود. در بحث فشار افزایی و کاهش میادین پارس جنوی و زاگرس چه کار‌هایی انجام شده اس؟ ما اگر فکری به حال افت فشار پارس جنوبی نکنیم  ۳۰ تا ۵۰ میلیارد هزینه متقبل خواهیم شد.

وی با اشاره به کاستی‌ها در دیپلماسی انرژی گفت: چرا در قرار داد ترکمنستان و عمان نتوانستیم سهم خود را از این قرارداد بگیریم. در بحث بهینه سازی مصرف کار‌های زیاد انجام نشده است. برفمایید در شدت مصرف انرژی امروز به کجار رسیدیم.

سید غنی نظری در صحن علنی مجلس گفت: چرا بورس انرژی را فعال نکردید تا نفت در بورس به بخش خصوصی فروخته شود. آقای وزیر آیا اعتقادی به بورس انرژی دارید و اگر دارید این اعتقاد چیست؟

این نماینده مجلس گفت: کشاورزان در تامین نفت و گازوئیل دچار مشکل اساسی شده‌اند و در حال حاضر  آوراه بین کافی نت و جهادکشاورزی هستند.

این نماینده مجلس بیان داشت: آیا شما سَلَف نفتی را قبول دارید و اگر قوبل دارید بیایید و نمایندگان را قانع کنید تا مجلس به حل مشکلات کمک کند.  آقای وزیر صادرات فرآورده های نفتی مشکل تحریم ندارد چرا از پترو پالایشگاه ها حمایت نکردید.

علیرضا زاکانی در صحن علنی مجلس گفت: موضوعی را که می‌خواهم مطرح کنم ناظر بر امر کلی است و ما باور داریم ایران تحریم پذیر نیست .

وی افزود: در سه سرفصل نکاتی را عرض می کنم . سرفصل اول این است که ما خسارات جدی در حوزه انرژی دیدیدم که نیاز به دقت دارد و این خسارات بیش از صدها میلیارد دلار است و بخش از آن خسارات جدی مسستقیم بوده است.

رییس مرکز پژوهش های مجلس اظهارداشت است: قراردادهایی همچون کرسنت، توتال، ترکمنستان و بوتاش شرایطی را به کشور تحمیل کرد و عدم و النفع آن دهها میلیادر دلار است.

زاکانی تاکید کرد: همچنین در توسعه میادین کاهلی صورت گرفته است و درباره پارس جنوبی طی هفت سال عدم النفع داشتیم.

رییس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: وزیر نفت سلسله کار‌هایی را نیز نباید انجام دهد و به اعتقاد مرکز پژوهش‌های مجلس تجدیدنظری باید در ارتباط با اولویت‌ها صورت گیرد از جمله ایجاد انحصار در فروش که به مشکل جدی تبدیل شده یا فساد در فروش نفت خام، متأسفانه با قاچاق سازمان یافته شده با ۱۹۰۰ پرونده مواجهیم.
 
وی تاکید کرد: همچنین بالغ بر ۱۵۰ هزار میلیارد تومان به دلیل لغو سهمیه‌بندی بنزین خسارت دیدیم، در حالی که می‌توانستیم از سهمیه‌بندی بنزین در جهت سازندگی کشور استفاده کنیم، اما از آن بهره نبردیم.

وی بیان داشت: با این نگاهی که وزیر نفت به حوزه نفت و گاز دارند قطع نفت و گاز در کشور محتمل است.

زاکانی با ارائه پیشنهادی به مجلس تاکید کرد: پیشنهاد می‌کنیم یک کارگروهی متشکل از نمایندگان کمیسیون انرژی و وزیر نفت و مرکز پژوهش‌های مجلس تشکیل شود و ظرف ده روز ابعاد ماجرا بررسی و پیشنهادات مورد تفهیم به صحن مجلس ارائه شود.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *