واعظی: تهدیدات و منافع مشترک روابط ایران و روسیه را مستحکم نگه میدارد
_ روزنامه ایران نوشت: محمود واعظی، رییس دفتر رییسجمهوری ژئوپلیتیک را یکی از مؤلفههای تعیین کننده و گریز ناپذیر در تنظیم روابط خارجی دانست و تاکید کرد: همجواری جغرافیایی، بعد ویژهای در قالب سیاست همسایگی بر روی مناسبات دو کشور میگشاید.
وی مرز و دریای مشترک را موجب پیوستگیهای متقابل اقتصادی، تعاملات فرهنگی و ارتباطات ملتها دانست و گفت: منافع و مخاطرات سیاسی، اقتصادی و امنیتی همسایگان را به هم پیوند میزند.
واعظی عالیترین سطح تعاملات را در میان دو کشور همسایه مربوط به زمانی دانست که این دو کشور در مقابل یک دشمن زیاده طلب قرار میگیرند و تصمیم میگیرند ظرفیتها و توانمندیهایشان را برای دفاع از حقوق حاکمیتی خود، تجمیع نمایند.
واعظی روابط ایران و روسیه را دارای سه سطح بینالمللی، منطقهای و دوجانبه قابل بررسی دانست و توضیح داد: سطح بینالمللی روابط معطوف به همکاریهای دو کشور برای صلح و امنیت بینالمللی، حمایت از یکدیگر در مجامع بینالمللی، تقویت چند جانبه گرایی و حقوق بینالملل بوده است.
وی روابط دو کشور را در سطح منطقهای دارای طیف نسبتاً گستردهای معرفی کرد و گفت: همکاریهای منطقهای دو کشور در خاورمیانه و خلیج فارس، قفقاز و آسیای مرکزی، افغانستان، سوریه، ونزوئلا، مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، مقابله با تجزیه طلبی، حل و فصل بحرانهای منطقهای، حمل و نقل، ترانزیت، کریدور شمال ـ جنوب، دریای خزر و مشارکت در سازمانهای منطقهای مانند شانگهای و اتحادیه اوراسیا و ... بوده است.
رییس دفتر رییس جمهور در توضیح سطح دوجانبه همگاری دو کشور گفت: این سطح از روابط بسیار متنوع و گسترده است. این سطح از روابط را میتوان در بخشهای سیاسی، نظامی، امنیتی، اقتصادی، تجاری، علمی و فناوری و فرهنگی تقسیم کرد.
واعظی با اشاره به این مطلب که بسیاری از مسؤلین و بخشهای تجاری و اقتصادی روسیه به خصوص در صنایع نفت و گاز و بخشهای مالی و اعتباری آنها همانند ایران در معرض تحریمهای ظالمانه و غیرقانونی امریکا قرار دارند گفت: ایران و روسیه با پیوند زدن حوزههای مکمل تجاری، اقتصادی، مالی و فناوری اثبات کردهاند که تحریمها در دنیای وابستگی متقابل ره به جایی نمیبرد.
وی ادامه داد: روسیه و کشورهای اروپایی با حمایت از برجام از اعتبار شورای امنیت و سازمان ملل و توافقات مشروع بینالمللی حمایت کردهاند و روسیه ازگذشته شریک اصلی ایران درزمینه تأمین اقلام دفاعی بوده و طبیعی است با رفع تحریم تسلیحاتی، همکاریهای ایران با روسیه و باسایر همپیمانان دراین زمینه از جمله انتقال فناوری میتواند بیش ازگذشته توسعه یابد و این نوع همکاریها در آینده نیز استمرار خواهدیافت.