آیت الله اعرافی: حوزه علمیه اجازه توهین به مقدسات را نمیدهد
مدیر حوزههای علمیه، «حوزه و فضای مجازی» و همچنین راهکارهای نشر معارف الهی در فضای مجازی را به عنوان شعار و سوال سال حوزه علمیه مطرح کرد.
وی افزود: حوزههای علمیه این افتخار را داشتند که نگاه آسمانی و قدسی به علم داشتند و آسیبها و آفتهایی که میتواند جریان علم را کم ارزش کند را شناختند و آنها را از بین بردند. زمانی کسی علمی را هرچند علم الهی داشته باشد، ولی نداند که این علم از چه مبدائی افاده میشود، خسارت است، علمش به ظلمت سوق پیدا میکند.
مدیر حوزه علمیه اظهار کرد: اگر ندانیم که علم ما برای چه هدفی باید به کار گرفته شود نیز خسارت خواهیم دید. همه علومی که از عالم غیب افاده میشود، برای نجات و سعادت بشر باید به کار گرفته شود. اگر علم و دانش در این مسیر و در راستای اهداف بلند به کار گرفته نشود، علم سقوط خواهد کرد.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: همچنین باید بدانیم که هرچه علم داشته باشیم در برابر جهلهای ما اندک است. این سه جهل علم را از قدسیت و ارزش پایین میآورد. آنجا علم مایه سعادت بشر میشود که نخست، با این آگاهی باشد که خداوند باعث این دانشها است. دوم اینکه بدانیم علم و دانش در مسیر سعادت بشر به کار گرفته شود. سوم اینکه بدانیم هرآنچه داریم در برابر نادانی و جهلهای ما اندک و ناچیز است.
وی افزود: اگر میبینیم در عصر جدید و در مقاطی از عمر بشر، علم و دانش حیات طیبه را به ارمغان نیاورده، دقیقا به این دلیل است. نقد ما به فرهنگ غربی آن است که گنجینههای داشتههای خود را با این سه آگاهی نیافته است. آگاهی به اینکه این علم از آن خدا است و باید در مسیر سعادت بشر به کار گرفته شود. باید بدانیم که داشتههای ما در برابر عظمت عالم ناچیز است.
مدیر حوزه علمیه کشور اظهار کرد: ویروس کرونا هشداری به بشر بود آن هم در دورانی که بشر به علم و خود اتکای بیش از حدی داشت. درس بزرگ کرونا آن بود که علی رغم همه پیشرفتها و تسخیر ذره و فضا، بازهم قدرتی برتر، این عالم را اداره میکند. این ندای اول حوزه به جهان است. علم را باید در جایگاه قدسی و در مسیر آرمانهای الهی به کار ببریم.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: حوزه علمیه هم باید پرچمدار گسترش مرزهای دانش و علوم اسلامی باشد و هم اینکه این قرائت و تفسیر الهی و معنوی را به دانشگاه و جهان صادر کند تا علوم انسانی و همه دانشهای بشر الهی و مایه سعادت بشر شوند.
مدیر حوزه علمیه کشور گفت: در آغاز سال تحصیلی باید روی اصل تحصیل و تزکیه و پرورش انسانهایی در این تراز برای انقلاب اسلامی و امت اسلامی به جهان معاصر تاکید میکنیم.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: براساس شرایط، آموزشهای خود را به شکل مجازی و حتی الامکان حضوری و مجازی دنبال میکنیم، ولی ضمن اینکه بهره گیری از فناوری نوین یک فرصت بزرگ است، ولی میتواند آسیبهای جدی نیز داشته باشد.
عضو شورای عالی حوزههای علمیه اظهار کرد: اختلال در عمق علمی و اختلال در فرایند شاگر دو استاد و فرایند اخلاق و معنویت و تهذیب ضعف دیگر این برنامهها است. همچنین کم و کاست در فرایندهای ارتباطی و اجتماعی، فرهنگی و سیاسی آسیب دیگر این شکل از آموزشها هستند. تلاش اساتید و طلاب و برنامه ریزان باید آن گونه باشد که باید شکل حضوری با رعایت قوانین فراموش نشود و سنتهای اصیل و پایدار نیز باید پاسداری شود.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: حوزه و مراکز علمی اولین تجربه ورود در فضای مجازی را پشت سر گذاشتند. آزمون پذیرش ورودی امسال، عمدتا به شکل مجازی برگزار شد. ۷۰ درصد دروس به شکل برخط و برون خط برگزار گردید که باید از اساتید بزرگواری که این گونه در صحنه حاضر بودند تشکر کنیم. همچنین آزمونهای حوزه به شکل مجازی برگزار شد که بیش از ۱۰۰ هزار نفر در آن شرکت کردند.
مدیر حوزههای علمیه کشور اظهارکرد: فرایندهای اداری در مراکز و بخشهای مختلف به سمت فضای مجازی و پیشخوان میرود. فوق برنامههای تابستان تا اندازهای برگزار شد، گستره وسیع تبلیغی نیز دنبال گردید.
آیت الله اعرافی با بیان این که رسالت حوزویان در عرصه فضای مجازی را باید بدون آسیبها جدی بگیریم، اظهارکرد:حوزه علمیه قم تاریخی دیرپای دارد و این شهر محفل نورانیت بوده است در یک صد سال اخیر با حضور مراجع بزرگ و بزرگان علم و دین و درخشش انقلاب و دین این شهر به پایگاهی رفیع مبدل شده است و در آستانه یک صدمین سال آن قرار داریم و دبیرخانهای در همین رابطه با هماهنگی جامعه مدرسین و شورای عالی دبیرخانهای تاسیس شده است که امیدواریم مراکز و نهاد و اساتید و طلاب و فضلا ما را در پیشبرد برنامههای دبیرخانه کمک کنند. این دبیرخانه تلاش میکند که گنجینه یکصد ساله قم را بازشناسی کند، ضمن اینکه نگاه آسیب شناسانه و آینده شناسانه نیز دارد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، تصریح کرد:حساسیت حوزه نسبت به مقدسات ادیان مقدس و الهی و قرآن کریم و پیامبر اکرم (ص) را به دنیا اعلام میکنیم. چند روز پیش آیت الله العظمی صافی گلپایگانی حساسیت خودر ا نسبت به این مساله تبیین کردند.
وی افزود:غربیها مدعی آزادی بیان، آزادی بیان را در جاهایی مثل هولوکاست و نقد فجایع غرب ممنوع میدانند؛ ولی به راحتی به مقدسات دو میلیارد بشر توهین میشود. آن هم به پیامبری که ره آورد او نجات و آزادی بشر بوده است. چه کسی میتواند انکار کند که قرآن و پیامبر (ص) در روند تمدنی همه بشر تاثیرداشته و بشر را وارد یک فاز عظیم کرد؟.
مدیر حوزه علمیه کشور اظهارکرد:حوزه نقد را میپذیرد، ولی اجازه نمیدهد که مهمترین مقدسات ما این گونه مورد توهین قرار بگیرد. حوزه علمیه عظمت این پیام را درک میکند و حقیقت دین را به همه عالم نشان میدهند.
آیت الله اعرافی تصریح کرد:دغدغه حوزه و مراجع عظام و بزرگان ما در خصوص مسایل معیشت مردم انکار ناپذیر است؛ ولی حوزویان و طلاب ما که اکثر آنها با همین مشکلات دست و پنجه نرم میکنند در مقابل سختیهای مردم احساس همدلی دارند و تاکید دارند که باید گامهای اساسی برداشته شود.
وی افزود:در مسایل مرتبط به فرهنگ از جمله فضای مجازی باید کارهای بزرگی انجام شود از جمله زیر ساختهای شبکه داخلی که باید فراهم شود و این تاخیر بزرگ سنگین است. همانگونه که نظام علمی و دانشگاهی ما باید مترقیتر و پیشروتر باشد و رشد علمی نیز باید روز افزون باشد، ما نیز در حوزه باید تلاشهای مضاعفی را به کار ببریم.
مدیر حوزه علمیه کشور با تقدیر از گروههای جهادی و مردم شریف ایران در زمینه مشارکت در حل مشکلات مردم به خصوص در شرایط کرونایی بیان کرد: در آغاز سال تحصیلی دست یکایک طلاب و اساتید و فضلایی که در اوج کرونا و سختیهای گوناگون در کنار مردم قرار گرفتند و نقش آفرینی کردند را میبوسیم.
آیت الله اعرافی تصریح کرد:از طلابی که هویت اجتماعی و ایثارگری حوزه را به منصه رساندند تشکر میکنیم و قدردان این تلاشها هستیم. مدیریت حوزه تلاش میکند که در کنار این عزیزان باشد.
وی افزود:بیش از ۱۰ هزار نفر در عرصههای مختلف و در شهرهای مختلف افتخار آفریدند. امیدواریم که حوزه هم جایگاه تولید معارف الهی و فقه خاندان پیامبر (ص) باشد و عرصههای دانشی خود را گسترش دهد و هم اینکه در عرصههای اجتماعی درکنار مردم باشد.
مدیر حوزه علمیه اظهارکرد: سال قبل، سوالی را به عنوان سوال سال حوزه مطرح کردیم که حوزه و سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و بیانیه گام دوم بود که جمع زیادی از طلاب و فضلا پاسخ دادند. خوشبختانه در این مدت بیش از ۳۰۰ استاد در نقد و ارایه پیشنهاد نسبت به این سند حضور پیدا کردند که مورد تشویق رهبری معظم نیز قرار گرفت.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: شعار امسال حوزه را «حوزه و فضای مجازی» اعلام میکنم که در این زمینه چند رشته در عرصه فضای مجازی تعریف شده است. همچنین انجمن فضای مجازی تصویب شد و پروژ هایی، چون هوش مصنوعی پایه ریزی شده است که گامهای بلندی نیز برداشته است و در قلمروهای برنامهای و نهادهای تلفیقی برنامههای گستردهای داشتند. در نهایت «نقش حوزه در بازنمایی اندیشه دینی در فضای مجازی» به عنوان سوال امسال ما معرفی میشود.
وی افزود: حوزه علمیه ما در زمینه طرح سازی در عرصه اندیشههای متعالی رهبری معظم و مراجع گرانقدر گام برداشته است. باید تلاش کنیم که اصالت و هویت و جایگاه رفیع حوزه را با دانش و اخلاق و منش و شخصیت وروح جهادی خود صیانت کنیم. باید حوزه را در عرصه علم و دانش به قلههای برتر برسانیم و مرزهای بزرگی را در نوردیم و به نیازهای اسلام و ایران اسلامی و انقلاب پاسخهای قویتر و درخوری بدهیم.
مدیر حوزه علمیه کشور اظهارکرد: با تقدیر از فعالان بهداشت و درمان تاکید میکنیم که قوای سه گانه باید عرصه سلامت را مورد عنایت قرار دهند و مشکلات این دستگاه کاهش پیداکند.
آیت الله اعرافی تصریح کرد: همه ما باید بدانیم میراث عظیم حوزه با مجاهداتها و فعالیتها و تلاشهای مستمر علمی و فکری و فرهنگی و جهادی به دست ما سپرده شده است. امروز میراث دار یک گنج فاخر و الهی هستیم. بزرگان ما سختیها و طعنهها و زندانها تحمل کردند و از شهادت با آغوش باز به جان خریدند و به عصر انقلاب اسلامی رسیدیم. شهدای حوزه و دانشگاه و اسلام و انقلاب اسلامی، این میراث رابه ما رساندند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *