احتمال توزیع واکسن کووید۱۹ از اوایل سال میلادی جدید / هنوز هیچ واکسنی برای کرونا ساخته نشده است
مسعود مردانی در گفتوگو با میزان در خصوص ساخت واکسن کرونا در جهان گفت: هیچ کدام از واکسنهای ساخته شده در جهان به بازار عرضه نشده اند و ما نمیتوانم بگوییم کدام یک بهتر از بقیه است، اما سازمان بهداشت جهانی تحقیق و توسعه واکسن کرونا در ۱۵۲ کشور را تایید کرده است.
وی ضمن اشاره به اینکه سازمان بهداشت جهانی به تعدادی از این کشورها اجازه داده است، سومین مرحله تجربی ساخت واکسن کرونا را روی انسان انجام دهند، ادامه داد: چین، آمریکا، هند و روسیه و برخی از کشورهای اروپایی در حال ساخت واکسن هستند و هر کدام از این واکسنها ویژگی خاص خود را دارند.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی و گرمسیری با بیان اینکه بر اساس شواهد به نظر میرسد واکسن آکسفورد زودتر از بقیه واکسنها و شاید در اوایل سال میلادی آینده به بازار عرضه شود، اظهار کرد: ممکن است در برخی از کشورها واکسن کرونا تا زمستان وارد بازار شود، اما با توجه داشته باشیم که این بیماری در حال حاضر نه درمان مشخصی دارد و نه واکسنی و بهترین راه برای مقابله با آن پیشگیری و رعایت نکات بهداشتی است.
سندروم خستگی مزمن بعد ازبهبود کرونا چیست؟
این عضو ستاد ملی مقابله با کرونا در خصوص احساس خستگی در بهبود یافتگان کرونا توضیح داد: دو سوم از افرادی که از این بیماری بهبود پیدا میکنند دچار سندروم بعد از کووید میشوند که تعدادی از آنها به سندروم خستگی مزمن گرفتار میشوند که این مسئله در ویروسهای دیگر هم دیده شده است.
وی با بیان به اینکه عمده افرادی که دچار سندروم خستگی مزمن میشوند معمولا با گذشت زمان خود به خود بهبود پیدا میکنند، افزود: ممکن این سندروم در بعضی از بهبود یافتگان باقی بماند که در این موارد احتمال دارد بیمار حتی به دارویهای روانپزشکی هم احتیاج پیدا کند.
مردانی ضمن اشاره به اینکه بهتر است بهبودیافتگانی که دچار سندروم خستگی مزمن شده اند به انجام ورزشهایی نظیر یوگا و مدیتیشن روی آورند، بیان کرد: ممکن است این سندروم ۳ تا ۶ ماه بعد از بهبودی در بیمار دیده شود، البته در خصوص اینکه آیا مدت این سندروم طولانیتر است یا نه باید بگویم احتمال دارد زمان آن بیشتر باشد، ولی از آنجایی که از زمان شیوع این بیماری حدود ۶ ماه گذشته است نمیتوان در این خصوص اظهار نظر کرد.